Augurken inmaken

1. Haal de puntjes van de augurken eraf met je handen of een nagelborsteltje. Neem een grote bak waar alle augurken in kunnen en vul deze met water, doe hier een hele berg aan tafel zout bij en laat dit 48 uur staan en intrekken. Na deze tijd kan je de augurken goed afspoelen met koud water

 

2. Snijd de augurken in plakken, reepjes, blokjes of laat ze heel en doe ze in de steriele potten. Kook de azijn samen met de witte wijn en het water en doe als laatste de suiker erbij. Laat dit alles goed inkoken tot dat de suiker is opgelost.

 

3. Doe de kruiden (ik heb zelf venkel, paprikapoeder en kruidnagel gebruikt) in de pot en giet het af met het azijn mengsel. Vul ze helemaal tot de rand en draai daarna de dop er goed en stevig op laat ze pot met inhoud op zijn kop afkoelen. Doordat je de pot op zijn kop zet als de binnenkant nog warm is zal de pot zelf vacuümtrekken en kan je de augurken veel langer bewaren.

 

4. En nu is het even geduld. Na ca. 3 maanden zijn de augurken klaar.

* Tijm, rozemarijn, venkel, paprika poeder, dragon, kruidnagel, peperkorrels, laurierblad enz.

** Door de potten in kokend water uit te koken zorg je dat ze steriel worden, als je dit niet doen dan is de kans heel groot dat de pot vanbinnen niet schoon genoeg is en dit de augurken kunnen gaan schimmelen

Wat heb je nodig

- kom met water

- tafel zout (per liter ca. 80 gram zout

 

- kilo augurken

- 200 ml azijn (witte wijnazijn - inmaak azijn - gewone azijn)

- 150 ml witte wijn

- 150 ml water

- 80 gram suiker

- diverse kruiden *

- steriele potten **

Copyright © 2013 - 2020 Design by Floor Korte

Fotografie: Hanke Arkenbout

  • Facebook - grijze cirkel
  • Instagram - grijze cirkel