Do it Yourself

radijs.png
RECYCLE 

Heel veel spullen uit ons dagelijks leven zitten nog ingepakt in plastic, papier of karton. Er zal vast een tijd komen dat dit grotendeels verdwijnt, maar het zal nooit helemaal verdwijnen. Je kunt al deze verpakkingen gewoon weggooien, maar je kunt ook proberen te bedenken hoe je nieuw leven kunt geven aan sommige dozen, plastic bakjes, etc. Ik zeg altijd: “wie wat bewaart, die heeft wat” en dat is ook zeker zo. Ik spaar het hele jaar door bakjes, potten en kartonnen doosjes. Je weet maar nooit wanneer het van pas komt. 

 

Hiernaast heb ik een klein overzicht gemaakt over hoe je bepaald "afval" een nieuw leven kunt geven in en rondom de moestuin.

bij 2.jpg
"I LOVE TO RECYCLE !! <3"
DIY BINNEN PROJECTJES
_Kropsla.png

Wist je dat je heel veel pitjes van groenten en fruit wat je in de supermarkt koopt kunt planten. Deze pitjes groetien dan uit tot een nieuwe plant. Probeer jij deze DIY projectjes ook eens thuis? 

Dit plantjes groeien vaak heel erg traag, dus je moet vooral heel veel geduld hebben.

Evenuele problemen:

Af en toe moet je de pitjes luchten, zodat deze niet gaat schimmelen. Gebeurt dit wel, dan is dat geen reden tot paniek, want het kan verder geen kwaad, haal het van de grond af.

Als je ziet dat de bladeren heel erg gaan verkleuren. geef het plantje dat wat nieuwe grond door hem over te potten.

citroen

duur na het planten:

ca. 6 weken

plaats: zet ze lekker warm in de vesnterbank

water: 1 keer per week

mango

duur na het planten:

ca. 3 weken

plaats: zet ze lekker warm in de vesnterbank

water: 1 keer per week

avocado

duur na het planten:

ca. 8 weken

plaats: zet ze lekker warm in de vesnterbank

water: 3 keer per week

HOW TO
HOW TO
HOW TO

Hoe kweek je een citroenplant:

 • Spaar zoveel citroenpitjes als je zelf wilt. 

 • Laat de pitjes 2 weken in water liggen tot het gladde citroenhulsje van de pit af is. 

 • Neem een pincet en haal de velletjes van de pitjes af. Het echte pitje zit er namelijk in. 

 • Neem een klein potje met een diameter van ca. 8 cm en een gat onderin. Vul deze met potgrond, waar je daarna de pitjes in stopt. Doe de pitjes voor de helft, met de puntige kant omhoog, in de potgrond.

 • Hier overheen doe je steentjes/grind*. 

 • Bedek de potjes met vershoudfolie. Dit zorgt ervoor dat er een soort mini-ecosysteem ontstaat binnen in dat potje. 

 • Na ca. 4 weken zie je de eerste groene sprietjes boven de steentjes verschijnen. Zodra de groene sprietjes tegen het vershoudfolie aan zitten, mag de folie eraf.

 • Let op: als de folie eraf is, hebben de zaailingen wel wat meer water nodig. Dit komt omdat het water nu natuurlijk veel sneller verdampt.

Veel mensen geven het snel op, jij toch niet? Deel je je foto met mij op instagram? Gebruik de #floorsmoestuin

Je vind mij onder de naam @_floorkorte

EVENTUELE PROBLEMEN
_potjes.png

Hoe kweek je een mangoplant:

 • Als je de mango hebt gesneden, haal dan al het vruchtvlees rondom de harde pit weg. Dit is even een werkje. Zodra dit eraf is, komt er een harige pit tevoorschijn. Dit is niet de echte pit, want die zit hier nog in. Wip dit omhulsel open met een mes en haal de pit, die ongeveer 3 x zo klein is, eruit.

 • Laat deze pit ca. 3 dagen weken in een bekertje met water. Ververs het water iedere dag. Op deze manier komt het velletje dat rondom de pit zit makkelijk los. Zodra het velletje loslaat kun je het eraf halen.

 • Neem een potje met potgrond en plant hier de pit in uit. Deze pit heeft een soort opening, dus zorg dat deze naar boven wijst en plant hem halverwege in de grond. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als bij de avocadopit.

 • Dek de pit af met vershoudfolie of gebruik een transparante kap. Zorg dat het lekker warm is op de plek waar hij staan en de grond goed nat blijft. Na ongeveer 3 weken zul je het eerste sprietje op zien komen.

 • Nadat het blad tegen de folie aan zit kun je de folie eraf halen. Ik heb de kap er wel overheen gelaten omdat ik merk dat de plant het echt beter doet met veel warmte. Helaas is het erg lastig om een constante, warme temperatuur aan te houden bij mij in huis. Deze kap helpt me daar een handje bij.

 • En dan is het wachten geblazen.

Hoe kweek je een avocadoplant:

 • Snijd een avocado doormidden en haal de pit er voorzichtig uit, zodat deze niet beschadigd.

 • Leg de pit ondergedompeld in een bekertje met water en laat hem vervolgens 4 dagen weken zodat het gladde hulsje eraf is.

 • Pulk het velletje hierna van de pit af. Neem een bloempot en vul deze met zaai- en stekgrond en maak dit goed nat met water. Plant vervolgens de pit met de punt naar boven half in de zaai- en stekgrond. Dek deze af met vershoudfolie en een elastiekje rond de rand van de bloempot of zet er een transparant kapje overheen. 

 • Houd de grond de eerste weken goed vochtig maar niet te nat. Door te natte grond gaat de pit schimmelen. Houd de folie er constant erop zodat er condens op staat.

 • Zodra de avocadopit gespleten is, mag de folie eraf. Dit zal tussen de 4 tot 6 weken duren in de zomer en 8-12 weken in winter.

 • En dan was het wachten geblazen totdat er bij mij een steeltje te zien was. Dit kan ongeveer tussen de 3 en 5 maanden duren, maar het kan ook veel sneller gaan.

Tipje; deze planten houden van heel veel water. Zorg ervoor dat de grond altijd goed nat is. Is dit niet zo, dan zul je merken dan het plantje heel snel zijn blad verliest.

Af en toe moet je de pitjes luchten, zodat deze niet gaat schimmelen. Gebeurt dit wel, dan is dat geen reden tot paniek, want het kan verder geen kwaad, haal het van de grond af.

Als je ziet dat de bladeren heel erg gaan verkleuren. geef het plantje dat wat nieuwe grond door hem over te potten.