Frambozen snoeien: hoe en wanneer?

Een vraag die veel binnenkomt, is “wanneer moet ik mijn frambozen snoeien?”. Wanneer en hoe frambozen gesnoeid moeten worden,  is afhankelijk van het soort framboos en welk ras het is. Zo heb ik bijvoorbeeld een Twotimer sugana Red, deze geeft 2 keer vruchten. Ik heb er baat bij als ik bij deze struik met frambozen snoeien achterwege laat.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Verschillende soorten frambozen snoeien

Hoe en wanneer je het beste frambozen kunt snoeien voor de andere normalere gevallen, lees je hieronder. Voordat we dieper duiken in hoe je precies moet snoeien, is het goed om te weten dat niet alle frambozen planten hetzelfde zijn. Je hebt namelijk zomer- en herfstframbozen.

Zomerframbozen pluk je al in juni en juli, terwijl je van de herfstframbozen van juli tot september kunt genieten. Twijfel je nou wat voor soort framboos je in de tuin hebt, omdat je er bijvoorbeeld net bent komen wonen? De herfstframbozen zitten altijd aan het einde van de tak. Deze zitten er dus als het ware bovenop. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak. Deze twee types frambozen snoei je elk op hun eigen manier.

het snoeien van zomerframbozen

Zomerframbozen snoeien

De zomerframboos snoei je het beste pas in het voorjaar. De vruchten van de zomerframboos groeien namelijk aan tweejarige scheuten, dus op de takken die in de zomer ervoor zijn gegroeid. Je moet de zomerframboos dus niet helemaal terugsnoeien, want dan heb je geen takken meer waar frambozen aan komen. Maar wat snoei je dan wel?

Begin met het wegsnoeien van de dorre stammen die vorig jaar vruchten hebben gedragen. Knip deze gewoon weg tot aan de grond, want hier gaat niks meer mee gebeuren. In het voorjaar zie je dan nieuw groen ontstaan. Dit zijn zijscheuten waar het jaar daarna de nieuwe vruchten aan zullen komen, dus laat deze in principe gewoon hun gang gaan. Als het er erg veel zijn, dan kun je in het voorjaar, vlak boven de grond, de zwakste scheuten van je frambozen weg snoeien.

Herfstframboos snoeien

Doordat herfstframbozen later vruchten geven, heeft de plant vanaf maart/april voldoende tijd om takken en verse vruchten aan te maken voor de herfst die komen gaat. Bij de herfstframboos groeien de vruchten dus op het eenjarig hout. Goed nieuws: hierdoor kun je eigenlijk niets fout doen met snoeien. De vruchten komen aan het nieuwe hout en aan het einde. Hoe hoger de plant, hoe minder makkelijk voor jou om er in de herfst van te kunnen oogsten.

Je kan gewoon in het voorjaar de takken op ca. 20 cm vanaf de grond wegknippen. Door een stukje van de takken te laten staan, is de plant beschermd in de winter. Snoei de takken van je framboos dus niet helemaal bij de grond af.

gesnoeide frambozen
het snoeien van frambozen struiken
Verschillende soorten frambozen snoeien

Frambozen snoeien: vele voordelen

Voor meer oogst aan de struik zou ik het snoeien van frambozen zeker aanraden. Door regelmatig te snoeien, verwijder je oude, zieke of dode takken. Dit maakt je planten gezonder én stimuleert nieuwe groei. Je merkt ook op een gegeven moment dat er aan sommige stelen helemaal niks meer groeit en dat deze takken bruin en dor worden.

Snoeien zorgt er ook voor dat de lucht makkelijker langs de plant kan en het zonlicht overal bij je struik kan komen. Dit voorkomt ziektes en zorgt dat de frambozen mooi gelijkmatig rijpen. Kortom: als je gezonde frambozenstruiken wilt die veel goede vruchten produceren, moet je regelmatig je frambozen snoeien.