Samen composteren!

Yes, hij is binnen, mijn nieuwe compostton, en dat maakt me dus heel blij! Ik vroeg of ik samen met ‘De Wiltfang’ een educatieve samenwerking op kon zetten. Ik test komende tijd de compostton met compostwormen en dit deel ik met jullie. We gaan samen testen doen over thuis composteren! Komende tijd start ik met de eerste stappen en ik ga jullie via mijn Instagram @_floorkorte kanaal op de hoogte houden van de ton, wat ik precies doe maar ook waar ik tegenaan loop. Ik wil jullie met name laten zien dat het niet vies is, duurzaam en heel erg voedzaam voor de moestuin is om een ton in de tuin te zetten. Hieronder al wat eerste info waar we gaan starten.


Waarom een compostton?

Een moestuin aanleggen en onderhouden zonder compost is bijna onmogelijk, helemaal als je het op een zo natuurlijke manier wilt aanpakken. Je kunt het beste overgebleven oogst en andere plantenresten uit de moestuin of de tuin recyclen tot compost en dit weer gebruiken om de moestuin bij te voeden. Duurzamer kun je niet hebben naar mijn idee. Daarom, plaats een compostbak in de moestuin en doe hier je GFT en tuinafval in. Compost wat er uit de ton komt, is meer dan genoeg voor een moestuin die niet groter is dan 150m2. In mijn geval is dit dus ideaal.


Producten die ik gebruik zijn:

- Compostton

- Onderplaat compostton met gaatjes

- Compostwormen

- Beluchtingsstok

- Compostemmertje voor binnen

- Compostschep


Aan de slag

Zet de compostton op een plek in de schaduw, nooit in de volle zon plaatsen, hierdoor kunnen de compostwormen (Denrobena Veneta) en tijgerwormen (Eisenia Fetida) namelijk verbranden. Deze wormen kun je trouwens gemakkelijk online bestellen, ik heb een zakje van 500gram en dat is voldoende voor de ton. Of haal ze uit een compostbak/ton van iemand die er al een heeft staan. Wormen vermeerderen zich automatisch. Als je het proces sneller wil laten verlopen is het slim om extra wormen toe te voegen aan de bak.

Ik maak gebruik van de onderplaat, hierin zitten gaten wat goed is voor de beluchting van de ton. Door de beluchting gaat het verteerproces sneller. Deze plaat zet ik op een ondergrond met tegels, gewone oude betontegels uit de tuin. Hierdoor staat hij stabiel en kan hij niet wegzakken. Je kan onder de plaat ook nog een laagje kippengaas leggen zodat je zeker weet dat er geen muizen en ratten mee komen eten.


De eerste laag

De eerste laag van de composthoop is belangrijk. Deze moet luchtig zijn, kies voor houtsnippers, takjes of snoeihout. Dit voorkomt dat er een ondoordringbare laag ontstaat en het niet kan luchten. Hierna kunnen er verse bladeren of groenten en fruit resten op en natuurlijk de compostwormen niet vergeten.


Droog en nat

De balans tussen natte en droge delen in de ton is heel belangrijk, het is vooral belangrijk dat de samenstelling niet Te nat en niet Te droog wordt. Een compostbak die in balans is hoort niet te stinken. Merk je dat de bak te droog is, geef hem dan wat water. Is de samenstelling te nat, doe er dan wat droge bruine delen bij als bladeren, zaagsel, stro of snoeihout.


Doorluchten

Zorg wel dat je de compostbak iedere week door elkaar husselt, want als er geen zuurstof tussen en bij kan, verloopt het verteerproces veel langzamer. Het meest gemakkelijk gaat dat met een beluchtingsstok waarmee je soort luchtgaten in het materiaal draait.


Klein maken

Ook is het verstandig om alles vooraf al wat kleiner te maken voordat je het in de ton doet, zodat er geen ‘leegtes’ ontstaan in de bak, op lege plekken is er geen leven en wordt er ook niet verteerd. Alles aanvullen bevordert het compostproces waardoor je die sneller in de tuin kunt gebruiken.


Wat mag er in de compostton en wat niet?

Groene natte delen

· Hooi

· Grasmaaisel

· Plantenresten

· Groenten en fruitresten

· Eierschalen

· Koffiedik

· Kippen of konijnen uitwerpselen

Bruine droge delen

- Bladafval

- Stro

- Snoeihout

- Zaagsel

- Boomschors

- Takken


Wat mag niet in de compostbak?

Het is heel belangrijk om de volgende dingen niet in de compostbak te verwerken, want hierdoor kunnen ziektes of veel onkruid ontstaan of het is niet eens verteerbaar:

- Brood

- Aardappelschillen en tomaten

- Citrus schillen

- Te veel knoflook en uien

- Zieke planten of onkruid

- Kaas

- Kattenbakkorrels

- Gekookt eten (hier komt ongedierte op af)

- Visgraten, vleesbotten, blik, steen, glas en plastic.