Zaaien in juli

Er is ontzettend veel te zaaien in deze maand in de moestuin, de maand dat alles kan gewoon in de volle grond. Vergeet vooral niet te genieten van al het moois om je heen.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Zaaien in juli

Het blijft maar regenen, ik hoop echt dat juli en augustus een stuk droger gaat worden want de moestuin ligt er een beetje treurig bij op het moment. Ondanks dat ik veel heb voorgezaaid in de kas om dit later uit te planten is het een hele uitdaging dit jaar.

Maar laten we ook kijken naar de andere kant, want het is gewoon even wat het is en dan neem ik altijd even een stapje terug en dan bekijk ik wat er wel goed gaat en dat is een hele boel. Er is al veel fruit te oogsten en daar word ik ontzettend blij van.

Naast dat er te oogsten is kunnen we ook gewoon nog wat zaaien. Ik heb weer een fijn overzicht voor de maand juli gemaakt. Hieronder vind je alle gewassen die je allemaal kunt zaaien in de maand juli in de moestuin + nog wat handige tips.

Moestuin zaaikalender

Eetbare bloemen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zaai bloemen in de tuin. En waarom zou je dan niet meteen bloemen zaaien die goed zijn voor de insecten en die jij ook nog eens kunt eten. Kijk eens naar onderstaand lijstje. Wil je nog meer opties eetbare bloemen en meer lezen over eetbare bloemen, klink dan hier.

 1. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) – Smaak: Licht pittig en peperig.
 2. Viooltjes (Viola tricolor) – Smaak: Mild en zoet.
 3. Cosmea (cosmos bipinnatus) – Smaak: Mild en licht kruidig
 4. Korenbloem (Centaurea cyanus) – Smaak: Mild niet uitgesproken
 5. Goudsbloem (Calendula officinalis) – Smaak: Licht bitter, peperig.
 6. Komkommerkruid (Borago officinalis) – Smaak: Licht komkommerachtig.
 7. Bieslookbloemen (Allium schoenoprasum) – Smaak: Mild uiachtig.
 8. Kamille (Matricaria chamomilla) – Smaak: Mild en appelig.

Bekijk ook mijn eetbare bloemen zadenpakket.

 

Zaaitips in juli

 • Ga je binnenkort op vakantie zorg dan zeker dat je een oppas regelt voor de moestuin. Met name het watergeven is toch een klus wat fijn is waarvan je zeker weet dat het gebeurt als je weg bent. Zet een mandje klaar waar ze de oogst in kunnen verzamelen en maak het de oppas zo makkelijk mogelijk.
 • Je zou zelfs een timer kunnen plaatsen tussen de regentonpomp en een druppelslang aanleggen zodat de oppas nog minder hoeft te doen. Bekijk ook zeker eens het vakantie bewaterings systeem, deze werkt op een zonnepaneel en is heel erg handig omdat je deze in een emmer met water of in de regenton hangt. Deze stel je in, heeft geen stroom nodig en het apparaatje doet de rest.
 • Verwijder al het onkruid uit je tuin zodat de voeding naar de gewenste planten gaat. Een handige tip: onkruid is vaak sneller groeiend en ziet er net iets anders uit dan je gewassen.
 • Houd de planten in de gaten, vooral de planten in potten hebben door het seizoen heen wat extra voeding nodig. Gebruik een biologische vloeibare plantenvoeding gemengd met water. Planten in volle grond kunnen ook extra voeding gebruiken; strooi biologische moestuin korrels rondom de planten en werk deze in met een harkje.
 • Vergeet de planten die wat slap gaan hangen te ondersteunen met stokken of touw. Bekijk deze video

Tomaten dieven

Dieven?! Dit is het weghalen van de zijscheuten bij de tomaten. deze scheuten zitten in de oksels bij de hoofdstam en waar de bladeren groeien. Deze scheuten trekken veel energie weg voor de plant wat eigenlijk bedoelt is voor het maken van bloemen en voor het maken van vruchten. Als je de dieven laat zitten, wat ik zeker zou aanraden om eens te kijken wat er precies gebeurd, gaat dus alle voeding naar het nieuwe blad. Je zult merken dat er dan minder tomaten zullen wormen. Met name bij tomaten die buiten in de volle grond groeien is het aan te raden om te dieven. Deze hebben maar een aantal maanden waarin de oogst rijp moet zijn voordat de temperaturen weer dalen. In de kas is dit minder een probleem als je ze wel laat zitten op sommige plekken. De temperatuur in de kas is natuurlijk een stuk hoger dus de planten hebben hier dan ook wat meer tijd om te rijpen.

Controleer je tomatenplanten wekelijks op de dieven, haal ze weg met je duim en wijsvinger zodra ze verschijnen.