Beestjes in de moestuin
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Er zijn heel veel beestjes die je liever niet hebt in de moestuin. Een oogst die helemaal wordt opgegeten door de muizen is niet leuk, want alle tijd die jij gestoken hebt in het kweken van je plantjes, is dan ineens voor niets geweest. Maar de beestjes die jouw oogst verpesten drastisch verwijderen, heeft een hoop nadelen. Heel veel beestjes hebben we namelijk echt nodig in de moestuin en zijn echte helpers. Wist je dat je bepaalde beestjes door middel van geuren heel goed op een afstandje kunt houden?

Zo kun je knoflook en venkel uitplanten in de moestuin om muizen en slakken op een afstand te houden. Het kan natuurlijk zijn dat de muisjes en de slakken die in jouw moestuin rondlopen net weer even anders zijn, dus dit zal helaas niet bij iedereen werken.

Wat te doen tegen ongedierte?
Mocht dit dan echt niet lukken, dan kun je op zoek gaan naar wat anders. Je kunt zelf een mengsel maken van natuurlijke producten, maar ongedierte wegjagen of verplaatsen is en blijft natuurlijk altijd beter. Gebruik echt geen gif, want met gif (pesticiden) dood je meer dan je denkt. Er gaan namelijk op deze manier zoveel beestjes dood die je helemaal niet kunt zien, maar die we heel erg hard nodig hebben.

Wist je dat door deze beestjes in de grond de moestuin wordt opgeruimd? Daarnaast zorgen ze ervoor dat ook de grond voedzaam blijft en dat er meer vitamineren en mineralen in de grond zitten. Die zul jij uiteindelijk weer opeten natuurlijk.

Wist je dat de laatste jaren zijn er ontzettend veel beestjes dood zijn gegaan? Zo’n 30% van de beestjes over de hele wereld is verdwenen. Dit komt mede doordat er zoveel gif wordt gespoten.

Zwarte bonen luis op de tuinbonen
Helaas zitten inmidels de tuinbonen toppen vol met zwarte luizen. Geen paniek, ieder gaat heb ik dit en ieder jaar heb ik ook gewoon tuinbonen kunnen oogsten. Ik heb een handige DIY tip voor je op de beestjes te verjagen. Zelf breek ik dan altijd de top eruit als het te erg wordt zoals op de foto hieronder. Daarna spray ik de plant in met een DIY mengels.

Maak een mengsel van water, uien knoflook. De geur van de uien en knoflook kunnen de luizen niet hebben en zijn dan snel vertrokken. Helaas werkt dit niet voor iedereen maar het is het proberen waard vind je niet?

DIY Luizen spray
Neem een pan met 1 liter water. Snijd 4 uien (ik had nog een aantal verschrompelde in het kastje liggen) en 8 tenen knoflook in stukken. Kneus de knofloop eerst voordat je het snijd. Doe alles met schil in de pan met water. Breng het mengsel aan de kook en laat afkoelen. Het beste is om het mengsel zeker een dag in de pan te laten zitten zodat de geuren nog meer vrij kunnen komen. Giet hierna het mengsel af, doe het met een trechter in de plantenspuit en sprayen maar.

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Je kan tuinbonen ook al in oktober zaaien, ze ontkiemen dan in het voorjaar als jij nog lekker warm binnen zit. De oogst is eerder en de zwarte luizen zullen minder de planten aanvallen.
Goede beestjes helpen
Als je deze beestjes in je tuin verjaagt, is het ook juist goed om ze naar de juiste plek te krijgen, zodat ze er gewoon kunnen leven en jou niet tot overlast zijn. Ze helpen met de bevruchting van onze voeding en ze helpen ook met het verbeteren van onze bodem. Naast dat je de bodem kunt verbeteren met bemeste compost, kun je ook de beestjes wat meer het werk laten doen, zodat je er een combinatie van maakt.

Wormen
Een van de beste vrienden in de moestuin is naar mijn idee de worm. Dit beestje ruimt heel veel op en maakt de grond supervoedzaam door organisch materiaal om te zetten naar humusrijke grond. Deze stoffen helpen de plant beter te groeien. Wat de worm eet, komt er alleen maar weer voedzamer uit. Dat noem ik nog eens handig!

De samenstelling van deze uitwerpselen (compost) bevat tot vijf keer meer stikstof, zeven keer meer fosfaat en tien keer meer kalium. Een worm kan daarbij gewoon 4,5 kg aan compost/uitwerpselen maken per jaar. Dat vind ik echt knap voor zo’n klein beestje.
Zet daarom gewoon een compostbak neer in de tuin. Misschien gebruik je de compost helemaal niet voor de tuin, maar dat maakt natuurlijk helemaal niks uit. Je helpt er heel veel beestjes mee en ik kan je vertellen dat dat goed voelt.