Moestuinupdate eind september
admin
0 Minuten om te lezen

Het weer is ineens omgekeerd, van lekker warm naar harde wind en fikse regenbuien tussendoor. Wordt het dan echt al herfst? Daar lijkt het in ieder geval wel op, helaas.
De tuin staat er nog vrij groen bij, ondanks dat er heel veel al wel geoogst of klaar is. Maar we zijn er nog niet. Veel herfst- en wintergroenten zijn nog lang niet klaar met groeien en moeten zeker nog 2 maanden in de grond blijven. Denk aan; boerenkool, prei, wortels, pastinaak en schorseneren. Ik kan niet wachten op dit lekkers.

Zaden winnen
Heel veel planten hebben hun oogst gegeven en kun je weghalen uit de moestuin, maar doe dat niet bij alle planten want je kan nog heel veel zaadjes halen uit zaadpeulen. Neem rucola als voorbeeld. Je ziet het nu trouwens overal groeien in de bermen. Zijn de gele kleine bloemetjes je al opgevallen? Dit is de bloem van wilde rucola. Zodra de bloemetjes uitgebloeid zijn, vormen zich peulen met daarin zaadjes, deze kun je bewaren, drogen en opnieuw uitzaaien.

Oogsten
Het is zeker nog oogsttijd, want bij mij in de tuin hangt en ligt er nog genoeg. Op de pompoenen moeten we nog heel even wachten, deze oogst je echt pas als ze helemaal goed zijn. Ze rijpen namelijk niet meer na als ze niet aan de plant zitten. Dus breekt hij eerder af o.i.d. dan is het te laat en kun je hem nog wel laten liggen voor de beestjes of anders weg doen. Tomaten zijn bij mij in de tuin nog uitbundig aanwezig, vooral de ‘San Marzano’ pruimtomaten zijn er in overvloed. Daar kun je lekker sauzen of ketchup mee maken omdat hier heel veel vruchtvlees in zit, wat de saus stevig maakt zonder dat je er een bindingsmiddel aan hoeft toe te voegen.

Ook is het een goede periode om je voorraad kruiden in te slaan en te drogen zodat je daar lekker deze winter van kunt eten en nagenieten. Wat dacht je van salie, rozemarijn, laurier en tijm? Heerlijke winterse smaken. Mijn favoriet is toch wel de salie, pompoen en oude kaas-combi, dat doet mij echt denken aan lekker winterse dagen binnen terwijl het buiten donker is.

Een van de 2 zonnebloemen was helaas geknakt en die heb ik er dus uitgehaald. De helft waar nog bloemen aanzaten heb ik afgeknipt en in een vaasje thuis neer gezet. De koppen waar geen blaadjes meer aanzaten en waar de pitten al te zien waren heb ik in de tuin laten liggen voor de vogels en bewaard voor Kees, mijn konijntje. Deze beestjes zijn dol op de pitjes.

Ook de augurken en cucameloentjes zijn nog te oogsten. Ik heb deze inmiddels ingemaakt als augurken, zo kan je er ook de komende winter nog lekker van genieten. Laat, na het inmaken, de potjes zeker 2 maanden staan en open de potten dan pas. Dan is de smaak van de kruiden veel meer in de augurkjes getrokken, veel lekkerder dus. Op blz. 137gurken en cucameloentjes zijn nog te oogsten. Ik heb deze inmiddels ingemaakt als augurken, zo kan je er ook de komende winter nog lekker van genieten. Laat, na het inmaken, de potjes zeker 2 maanden staan en open de potten dan pas. Dan is de smaak van de kruiden veel meer in de augurkjes getrokken, veel lekkerder dus. Op blz. 137 van mijn boek kun je een lekker recept vinden.

Wat ik dus heel bijzonder vind, afgelopen week heb ik gewoon nog een aantal aardbeitjes geoogst. Ik had eerder al alle netten weggehaald en het fruittuintje helemaal opgeruimd. Het stond vol met haver en onkruid dus dat was toen wel even nodig. Maar omdat het zo opgeruimd was en alle baby’s eruit waren gehaald zijn de moederplanten ineens weer bloemen dus ook vruchten gaan maken. Heel bijzonder. Moet je nagaan hoeveel meer aardbeien ik had kunnen oogsten als ik de tuin eerder wat had opgeruimd. Tipje dus ????

Groene tomaten
Het kan zijn dat de tomatenplanten die je hebt groeien nog vol hangen met groene tomaten. Gooi deze niet weg maar maak er lekker chutney van, heerlijk om te eten bij de borrelplank. Ik heb een lekker recept staat in mijn boek op blz. 145zijn dat de tomatenplanten die je hebt groeien nog vol hangen met groene tomaten. Gooi deze niet weg maar maak er lekker chutney van, heerlijk om te eten bij de borrelplank. Ik heb een lekker recept staat in mijn boek op blz. 145. Een supermakkelijk recept, wel een tipje die ik je alvast wil meegeven, ga nooit boven een pan met chutney hangen. Het wordt namelijk gemaakt op basis van azijn, en als dat wordt verwarmd is dat heel erg scherp aan je neus en ogen ???? ik spreek uit ervaring.

Binnen gezaaid
Ik heb binnen nog wat lekkere babyleafs gezaaid, dit is een mix van slasoorten. Over een week of 3/4 kan ik gewoon lekker verse sla eten. Ook heb ik Oost-Indische kers gezaaid en viooltjes. De viooltjes voor de eetbare bloemen en de Oost-Indische kers voor het blad. Dit is heerlijk door een salade heen.

Tip
Zet alle hoge planten vast met bamboestokken of een tak. Als de planten eenmaal zijn geknakt door de harde wind is het helaas gedaan met ze en zullen de groenten die eraan hangen niet meer verder groeien.