Vragenronde Juni
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Daar ben ik weer met een update uit de moestuin met een aantal vragen en antwoorden voor de maand juni. Heb jij ook een vraag, stuur me dan even een mail of stuur me een berichtje via Instagram: @_floorkorte

Mijn tomatenplanten blijven al heel lang klein, komt dit nog goed?
Dan is de kans dat de plantjes nodig voeding nodig hebben. Hebben ze voldoende ruimte om te groeien nu? Staat hij lekker warm en in de zon? Geef je hem nu wel voldoende water in het groeiseizoen? Zijn vragen die jezelf af kan vragen. En waar je ook actie in kan ondernemen.

Mijn paprika plantjes blijven heel klein, deze staat sinds maart in de kas?
Het antwoord hierboven is ook hiervoor van toepassing.

Hoe weet je wanneer je de knoflook en de uien moet oogsten?
Uien en knoflook oogst je als het loof gaat hangen en wat geler wordt. Test er eentje, zijn ze goed dan kun je ze oogsten. Ben je nog niet tevreden dan kun je ze ook nog een week laten staan.

Mijn uien zijn heel erg klein gebleven weet jij hoe dat komt?
Dit kan zijn omdat er te weinig voeding in de grond zit, in het algemeen blijven biologische pootuien een stuk kleiner en misschien zijn ze dan te vroeg geoogst.
Hoe verzorg ik paprika en peperplantjes in de kas? Hoeveel water en bemesting?
Ik ga ervan uit dat de planten in de volle grond staan. deze planten geef ik 2 keer per week water, het is beter om wat minder vaak water te geven maar dan wel wat meer. Om de 3 maanden geef ik wat compost.

Staan de planten in potten dan is het watergeven van de planten heel erg belangrijk, vooral in de kas verdampt het water natuurlijk veel sneller omdat de potten opwarmen. Geef deze om de 2 dagen water. Voeding geef ik om de 3 maanden of als de plant er echt om vraagt, dat merk je aan de verkleuring van het blad, dit wordt wat geler/licht groen.

Bij welke planten kun je de zaden oogsten en gebruiken voor volgend jaar.
Dit kan in principe eigenlijk bij alle planten. Alleen zitten ze zaden bij sommige gewassen op plekken waar je ze niet verwacht. Van de tomaat, courgette, komkommer en pompoen weten we ze makkelijk te vinden natuurlijk. Deze zitten binnenin de vrucht. Oogst de zaden, leg ze op een keukenpapiertje te drogen tot ze goed droog zijn en voila klaar. Maar voor bijvoorbeeld spinazie en radijsjes, zie je deze niet in eerste instantie zitten. Deze zitten er ook niet in. Beide vormen op een gegeven moment bloemen wat uiteindelijk zaaddoosjes worden waarvan je de zaden kunt oogsten. Laat de planten daarom zo lang staat tot de bloemen ontstaan.

Wanneer moet de aardappels gerooid (=oogsten van de aardappelen) worden.
Dit is heel erg afhankelijk van het ras wat je hebt gepoot (gepoot=uitgeplant in de volle grond of in potten). Uiteraard is het oogst moment ook afhankelijk van de periode dat je ze in de grond hebt gestopt. Als het loof begint te verkleuren en geel begint te worden dan zijn de aardappelen te oogsten. Maar je kunt voor dat moment natuurlijk ook gewoon al aardappeltjes eten, de maat zal dan wel een stuk kleiner zijn maar de smaak is precies hetzelfde. Zo kun je dus een langere periode eten van de aardappeltjes. Het vroege ras kun je oogsten van juni tot augustus, het middelvroege ras van augustus tot september en de late rassen van eind september tot oktober. Mocht je na het oogsten de aardappelen wat langer willen bewaren, laat ze dan op een droge en donkere plek liggen, dit kan zeker een maand.

De grond is erg vast door allerlei wortels, hoe maak ik dit losser?
Verbeter het met compost, zorg ervoor dat de beestjes deze wortels lekker op gaan eten zodat jouw bodem hierdoor voedzamer wordt.

Hoe is de ligging van jou tuin?
Mijn tuin is op het zuiden gericht, ik heb dus de hele dag zon. Erg fijn voor de moestuin maar soms ook helemaal niet leuk, het kan er soms zo warm worden waardoor ik ook veel vaker water moest geven aan alle planten.

Welk soort grind ligt er in de tuin?
Het type grind wat in onze tuin ligt is Limburgs wit grind.

Hoe groot is jouw tuin?
Mijn achtertuin is 8 meter breed en (vanaf het terras) 18 meter diep. Dit is exclusief schuurtje. Deze is nog 4 meter diep ongeveer.

Hoeveel bessenstruiken heb jij in de moestuin?
ik heb 4 rode bessen struiken, 3 zwarte bessen, 3 blauwe bessen, 4 japanse wijnbessen, 10 frambozen, 3 bramen, 3 logan berrys.

Doe je ander werk naast je moestuin-werk en alles daarbij komt kijken?
Ik heb 10 jaar als interieur ontwerp bij een architectenbureau gewerkt met heel veel passie en liefde. Maar ik merkte dat mijn passie voor groen en de adviserende rol hierom heen mij nog meer geluk geeft. Daarom heb ik gekozen om eind 2019 te stoppen met mijn fulltimebaan en me hier volledig op de focussen. Ik werk dus niet meer voor een baas. Ik schrijf heel veel voor bladen, ben te horen op omroep west, was een vaste moestuinexpert voor Koffietijd op RTL4, ik inspireer mensen via sosial media om een moestuin te starten, geef cursussen, lezingen, workshops en sta op beurzen. Dit alles is in 10 jaar tijd gegroeid tot nu mijn eigen bedrijfje ‘Floors Moestuin’. En daar ben ik supertrots op.
Mijn moestuin is overwoekerd door onkruid tussen de gewassen, heb je tips dit te voorkomen?
Zeker, dek de kale bodem af. Zodra onkruidzaden in aanraking komen licht, warmte en water dan ontkiemen deze veel sneller. Dek je het af met een mulchlaag, als stro, houtsnippers of bladeren. En zorg dat je het in de gaten houdt, vooral in de zomermaanden als het allemaal hard groeit. Haal het vaak weg, zeker een keer in de week.

Wat doe jij met de grond uit de aardappelpotten nadat je ze hebt geoogst?
Het is zonde om weg te doen want je ken het zeker gewoon weer gebruiken maar dan moet je het wel eerst verbeteren. Je bewaar het meng er compost door. 1/3 compost 2/3 bestaande potgrond. Erna kun je het gewoon weer gebruiken voor vaste planten bijvoorbeeld.

Hoe kan het zijn dat mijn komkommerplant enkel bloemen heeft maar geen komkommers maakt?
Dit kan heel goed zijn dat de plant stress heeft, dit betekend dat hij of te nat staat of te droog is, de bodem niet voedzaam is of dat hij te weinig zon krijgt. De komkommer planten van tegenwoordig zijn zelf bestuivers dus daar zal het niet aan liggen. Check bovenstaand eens of dit allemaal goed is.

Plant je uien en knoflook als een biet, dus altijd 2 zaden en het teveel weghalen?
Voor uien en knoflook gebruik je het beste pootgoed, tenminste daar heb ik de beste ervaringen mee mee. Je poot er dus 1 die uitgroeit tot een grotere die uiteindelijk oogst. Dit is dus anders dan het zaaien van bieten.

Welke planten moet je allemaal dieven? (dieven=het weghalen van de okselscheuten)
Ik zelf doe dit enkel bij de tomaten, je zou dit ook kunnen doen bij de pepers en parika om er meer overzicht in de houden als je dat prettig vindt bij het oogsten maar het is geen must.

De aardbeien gaan heel erg slecht dit jaar, het jij suggesties?
Dit kan met verschillende onderdelen te maken hebben. Zelf merk ik ook dat de aardbeien klein blijven terwijl het planten zijn van het 2de jaar, deze zouden juist dit jaar op hun top moeten zijn. Aardbeienplanten gaan namelijk maar 3 jaar mee en dat betekend dan ook dat jaar 1 minder oogst geeft, jaar 2 veel en jaar 3 ook wat minder. het kan heel erg liggen aan de leeftijd van de plant, maar ook aan de hoeveelheid water. Ondanks dat ze niet van veel water houden, is teveel droogte (van afgelopen periode) ook weer niet goed. Dit kan dan ook een rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van de aardbeien.

Kan ik nog wat zaaien dit moment in het jaar?
Jazeker, juist nu is het slim om dit te doen omdat er ook veel uit de moestuin wordt geoogst. Denk aan de doperwtjes, tuinbonen, uien en knoflook. Op deze plekken kun je prei, venkel, paksoi, andijvie en spinazie zaaien.

Hier schiet de baby paksoi direct in stengels in bloei, hoe ik dit voorkomen?
Door de paksoi na eind juni te zaaien zul je merken dat hij minder snel doorschiet, paksoi is een lange dag plant en dat betekend dat hij rondom de lange dagen doorschiet naar bloemen om zaadjes aan te maken. Gewoon iets later zaaien.

Tips voor spinselmot in appelboom?
Het enige wat ik nu zou kunnen bedenken om ze nu nog te ‘bestrijden’ is de natuurlijke vijanden aan te trekken in de tuin. Dat zijn vogels en de sluipwesp. De sluipwesp kun je online kopen als een larf en ontpopt zich dan bij jou in de tuin en eet deze rupsjes op. Een andere manier, zonder gif te gebruiken, wat ik nooit zou aanraden weet ik persoonlijk niet. Weet wel dat nadat de rupsen uitgekomen zijn de boom gewoon weer uitloopt, als zul je er geen appeltjes van kunnen eten dit jaar.

De bladeren van de tomatenplanten krullen zo gek in de kas, kan het te warm zijn?
Inderdaad, de plant heeft het te heet. Is het mogelijk om de kas te bedekken met kalk of matten zodat de zon wat minder warm door het glas straalt? De krullende bladeren betekend dat de plant stress heeft en door op de krullen verdampt het water in de plant minder snel. Het is dus een afweersysteem tegen de warmte.
Heb jij een aantal voorbeelden voor gewassen al nateelt.
De perfecte keuze hiervoor is, paksoi, andijvie, spinazie, kropsla en boerenkool. Deze worden bij mij altijd gezaaid als de doperwten en tuinbonen de moestuin uit gaan.

Hoe kweek je ananaskers, ik krijg het niet voor elkaar.
Eigenlijk is het precies hetzelfde als een tomaat. Ook al deze stapjes kun je op deze manier volgen. Zaaien half maart, na 15 mei pas buiten uitplanten en de eerste vruchten zullen zich vormen rond augustus september. Test zelf ook of het in de kas of in de volle grond beter gaat, beide kan een goede oogst opleveren.

Wat doe je tegen mieren overlast?
Zelf ga ik bij een plaag of overbevolking altijd eerst opzoek naar de oorzaak. Mieren komen tevoorschijn als het warm wordt en houden van zoet eten waar ze de kolonie mee kunnen voeden. Je zou kunnen proberen de mieren met geuren te verjagen als: afrikaantjes, lavendel, bieslook, salie, rozemarijn, basilicum, maggi, oregano, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel en knoflook. Je kan planten rondom de nesten uitplanten maar ook de bovenstaande kruiden mengen met water en langs het pad van de mieren strooien.

‘Zelf nog niet geprobeerd, maar lijkt me effectief’ zet een grote terracottapot gevuld met tuinaarde op zijn kop over het nest heen. Mieren gaan opzoek naar warme en droge plekken, ze zullen het nest dus verplaatsen naar de binnenkant van de pot. Deze kun je na een week of 3 verplaatsen naar een anderen plek.

Moeten ‘vrienden’ in de moestuin direct naast elkaar of kan het ook 5 meter verderop?
Vrienden zet je het beste meteen naast elkaar, je moet je voorstellen dat de geuren en sappen namelijk worden verspreid d.m.v. het wortelstelsel. Als je de plant dan 5 meter verderop zet heeft dit niet zo veel effect.

Wat is je grootste wens voor jullie tuin?
Mijn grote wens is om uiteindelijk veel meer dieren eraan toe te voegen, zoals kippen en loopeenden. Deze zijn niet alleen handig maar ook heel goed om de balans in de tuin te behouden wat ‘onkruid’ zaden en plagen betreft. En de kippetjes leggen ook heerlijke eieren natuurlijk ????

Tips voor onkruid/kattenstaart op moestuin, 1e jaar op de moestuin
Dit is inderdaad een hardnekkig plantjes die zich niet zomaar laat wegjagen. Kattenstaart (ook wel heermoes) houdt heel erg van arme grond, waar dus weinig voeding inzit. Het lijkt me een goed idee om aan het einde van het jaar de bodem flink te voorzien van een laag compost. Hier zitten namelijk veel voedingstoffen in de voor de bodem en een samenstelling waar heermoes minder lekker op groeit. Anders is het wegtrekken aan te raden, dit kost tijd maar zo put je de plant wel uit. Na zo’n 3 jaar zal het plantje dan niet meer terugkomen.

Waar kan ik het beste lieveheersbeestjes bestellen?
Zelf heb ik deze nog nooit besteld, want beestjes in een boxje versturen ben ik niet zo’n voorstander van, ik lok ze naar de tuin toe. Maar mocht je toch een site zoeken, hier zou je ze kunnen bestellen
Mijn spinazie groeit de in lucht in, klopt dat?
Dit komt omdat het zo ontzettend warm is geweest en de spinazie heeft het dan te warm of staat te fel in de zon. Daarnaast zijn niet alle soorten spinazie geschikt voor ieder moment in het jaar. Kies voor de zomer Nieuw-Zeelandse spinazie, die schiet nauwelijks door een daar kun je ook nog eens het hele jaar van eten zodra je gezaaid hebt. Zorg ook bij het zaaien dat de zaadjes echt afstand van elkaar hebben zodat ze elkaar niet verdrukken en ook minder snel doorschieten in bloei.

Welke mest geef je aan pompoenen, tomaten en courgettes en hoe vaak?
Ik gebruik moestuinvoeding maar ook heel veel compost. De 3 gewassen die je hierboven noemt zijn planten die inderdaad veel voeding nodig hebben vooral op de momenten dat ze vruchten aan gaan maken.