Stappenplan nieuwe moestuin
admin
0 Minuten om te lezen
Zoals jullie weten ben ik druk bezig met de voorbereidingen van de nieuwe moestuin. Eind december zijn wij verhuisd naar Boskoop en daar start ik helemaal opnieuw. We zijn druk bezig met het verbouwen van het huis en daarnaast start ik eind februari met de eerste stappen in de tuin. Eerder starten doe ik niet, want het is nu nog superkoud en er is veel regen en wind. Daarnaast vinden de beestjes nu nog schuilplaatsen in hoopjes blad etc., dus als ik nog even wacht, help ik de beestjes er ook nog een beetje mee.

In de deze blog wil ik jullie globaal een stappenplan meegeven hoe ik te werk ga en wat ik als eerste ga doen. Start jij nou ook met een moestuin dit jaar? Hou het voorjaar vooral eerst makkelijk en start klein. Ik heb inmiddels al jaren ervaring, vandaar dat ik ook meteen de gehele tuin doe. Start je net, dan is het goed om eerst wat ervaring op te bouwen en natuurlijk eerst te kijken of je het leuk vindt en of het bij je past. Ik kan je vertellen dat het helemaal niet moeilijk is, maar het is wel een aanpassing qua planning. Je bent wel wat tijd kwijt aan het water geven, verzorgen en natuurlijk het opeten van de uiteindelijke oogst. Maar dit laatste is natuurlijk helemaal geen straf. Als je de rust erin vindt om buiten in de frisse lucht lekker bezig zijn in de tuin/volkstuin, dan kan ik je vertellen dat je er verslaafd aan raakt om het te laten slagen ????

Stap 1
Maak een plan
Maak het plan dat je voor ogen hebt. Dit doe je door voor jezelf op een rijtje te zetten wat je graag eet, waar je de moestuin wilt positioneren, hoeveel ruimte je hiervoor heb en of er nog grote obstakels in de tuin staan die schaduw kunnen geven. Hier moet je namelijk rekening mee houden.
Dit plan werk je uit d.m.v. een werktekening op schaal. Op schaal tekeningen is heel makkelijk. Verzin een ezelsbruggetje voor jezelf. Dat doe ik als dyslect iedere dag niet anders ???? Dus hierbij het trucje dat ik gebruik: De maat die je opmeet, dus bijvoorbeeld 1 meter, is dan 1 cm op je tekening. Wordt de tekening zo te klein, wat ik me voor kan stellen, verschaal dit dan. 1 meter staat gelijk aan 2 cm. Op deze manier kun je de hele tuin op schaal intekenen en weet je of alles wat je wilt wel past.

De gewassen die je wilt verbouwen, hebben ook een afmeting waar je rekening mee moet houden als ze uiteindelijk groot gegroeid zijn. Je wil niet dat planten elkaar onderdrukken in de grond of bakken, want dan gaan ze namelijk dood omdat er te weinig grond beschikbaar is of juist te weinig zon aanwezig is door de grote bladeren van de buurman. De afmetingen die gewenst zijn per gewas staan ook altijd op de achterkant van de pakjes met zaadjes.

Zodra je weet dat alles past, is het volgende aan de beurt.

Stap 2
Afvoeren van de oude tuin
Eind februari start ik dus met het voorbewerken van de grond: het afvoeren van de tegels. Het ligt vol tegels, wat veel mensen natuurlijk heel praktisch en makkelijk vinden. Vooral voor mensen die weinig tijd hebben, zou je denken dat dit ideaal is. Maar ook met een tegeltuin heb je onderhoud. Wist je dat als er wat minder tegels zouden liggen en je een aantal planten zoekt die geen onderhoud nodig hebben, je precies hetzelfde effect hebt? En het is ook nog eens beter voor de natuur.

De tegels doe ik niet weg, want hier zal ik een aantal tegels van hergebruiken tussen de verhoogde moestuinbakken die ik bedacht heb voor de tuin. Het grote gedeelte komt vol te liggen snippers/grind en een aantal stapstenen. De rest van de tegels gebruik is als basis voor de verhoogde bakken, zodat de potgrond die ik erin zal doen langer op zijn plek blijft en niet te snel uitspoelt. Dan heb ik ook een goede basis om tegenaan te metselen met oude straatklinkers.

Tip:
Heb je oude spullen die uit de tuin komen, kijk dan of je er nog wat mee kunt doen. Maak er bijvoorbeeld een insectenhuisje van door oude spullen op te stapelen in een hoekje van de tuin. Als je het niet mooi vindt, plaats je het ergens uit het zicht. Een moestuin, of überhaupt een levende tuin, heeft beestjes nodig. Er zullen ook meer beestjes zijn in tuinen waar hier ook ruimte voor gemaakt wordt.
Mocht je het niet meer hergebruiken, kijk dan of je er iemand anders blij mee kunt maken. Vraag eens rond bij vrienden, familie of collega’s en anders is Marktplaats altijd een goede optie.

Stap 3
Grid uitzetten
Zodra alle tegels uit de tuin zijn, maak ik ongeveer het grid dat ik heb bedacht op de tekening en check ik nogmaals of alle maten wel goed zijn, of dit gaat passen qua gewassen en of er toch niet beter iets op een andere plek moet komen. Ik kan je vertellen dat je plan nooit 100% wordt zoals je het bedenkt. In het werk verandert er altijd wel wat. Denk bijvoorbeeld aan een stuk beton dat ineens in de grond zit dat je er niet uit krijgt. Als je dit echt niet weg krijgt, zul je het plan aan moeten passen. Houd hier dus ook rekening mee en maak je er vooral niet te druk om ????

Stap 4
Platte bak en muurkas bouwen
Ik droom hier al jaren van, een plek waar ik buiten mijn plantjes al eerder op kan laten groeien zonder dat dit in huis moet. Ik had al een platte bak in de oude moestuin, maar deze lag helaas op een schaduwrijke plek, die alleen maar meer schaduw kreeg naarmate de jaren verstreken. De bomen eromheen werden namelijk groter, waardoor ik er de laatste jaren niks meer mee kon doen. Nu positioneer ik mijn plattebak en muurkas op een plek waar er in het voorjaar al veel zon staat. Dan hebben deze 2 kasjes natuurlijk meer effect. Beide bakken gebruik je eigenlijk om eerder in het jaar te starten en om langer door te gaan met kweken van je eigen groeten. Doordat ik de plantjes niet binnen maar op deze plekken voorzaai, worden ze een stuk sterker vanwege de constante en natuurlijke temperaturen die niet zijn nagemaakt. Test wel op voorhand de juiste plek voor de 2 kasjes.

De muurkas ga ik ook zelf bouwen. De onderkant ga ik metselen net zoals de verhoogde bakken. Ken je de megagrote kas van het openluchtmuseum? Deze had ik gewild, maar daar is de tuin net wat te klein voor ????. Dan heb je een beetje een beeld. Hier bovenop komen witgelakte, gebruikte ramen. Ik heb via marktplaats een adresje gevonden in de buurt waar je voor een prikkie mooie ruiten kunt kopen. Je moet gewoon even zoeken op gebruikte ruiten en dan kom je er vanzelf. Uiteraard moet je zelf wel een beetje handig zijn om er uiteindelijk ook een kas van de maken. Zorg ervoor dat je verf gebruikt die bestemd is voor buiten. Mocht je op een koude dag gaan schilderen, wat ik me kan voorstellen als je de kas bouwt in het voorjaar, gebruik dan verf die snel droogt, dan krijg je namelijk geen druipers en levert het minder werk op. Gebruik ook houten staanders en palen die bestemd zijn voor buiten. Behandel het anders nog goed, zodat het niet gaat rotten. Hierdoor zul je nog heel veel plezier van de kas hebben, in plaats van dat je er over 3 jaar weer een nieuwe neer moet zetten. Ook hiervoor geldt, bekijk echt goed waar deze in de tuin moet worden neergezet. Test anders gewoon even een aantal dagen en kijk waar de zon om 10 uur, om 2 uur en om 4 uur staat. Tomaten bijvoorbeeld hebben echt minimaal 6 uur zon nodig. Mocht je een aantal tomaten in de kas willen opkweken tot lekkere oogst, is het dus heel verstandig om een plekje te zoeken waar veel zon komt.

Stap 5
Vullen
Nu is het tijd om weer te gaan vullen als het gehele grid staat. Je moet de grond aanvullen met tuinaarde/moestuingrond en compost. De samenstelling van de grond is afhankelijk van wat je precies op welke plek in de grond wilt zetten: veel of weinig voeding, zuur of geen zure grond? Leg hierna de tegels op de goede plek en strooi de snippers/grind op de juiste plekken uit. Nu is het grid gereed en kan het uitplanten van de vaste planten beginnen, maar alleen als dit de juiste tijd is natuurlijk. Ik start zelf met fruitstruiken. Deze kunnen uitgeplant worden in Maart. Mocht je ervan willen eten dit jaar, is de kant groter op een geslaagde oogst als je het op tijd uitplant. Zo kunnen de planten nog goed wortelen. Hierna kunnen nog meer vaste planten zoals bloembollen etc. de grond in.

In de tussentijd heb je binnen al het een en ander gezaaid aan vruchtgroenten. Dit kan dan op de juiste momenten naar buiten.

Vergeet vooral niet een plekje te reserveren in de moestuin voor de bloemen. De bloemen kunnen soms ineens heel veel ruimte innemen en zijn zo belangrijk in de tuin.

Dit was een globale planning van wat er allemaal moet gebeuren en ook de volgorde waarop. Later ga ik gedetailleerder in op de stappen, maar ik hoop dat je hier in ieder geval al wat aan hebt. Succes!