Van Mangopit nar een boompje
admin
0 Minuten om te lezen

Niet alleen avocadopitten en citroenpitjes kun je uit laten groeien als een grote plant, maar ook een mangopit. Hiervoor geldt eigenlijk hetzelfde principe als voor de avocadopit.
Van de volgende stukken fruit en groenten kun je makkelijk de zaden oogsten om vervolgens deze in de grond te stoppen om er een plantje uit te laten groeien:
– Appel
– Avocadopit
– Peer
– Mango

– Citroen
– Perzik
– Aardbei

Hieronder leg ik precies uit hoe je van een mango een boompje kunt laten groeien. Het is een plant die normaal in een heel warm klimaat groeit, dus zorg ervoor dat het lekker warm is op de plek waar je de pit tot een plantje wilt laten ontkiemen.

– Als je de mango hebt gesneden, haal dan al het vruchtvlees rondom de harde pit weg. Dit is even een werkje. Zodra dit eraf is, komt er een harige pit tevoorschijn. Dit is niet de echte pit, want die zit hier nog in. Wip dit omhulsel open met een mes en haal de pit, die ongeveer 3 x zo klein is, eruit.

– Laat deze pit ca. 3 dagen weken in een bekertje met water. Ververs het water iedere dag. Op deze manier komt het velletje dat rondom de pit zit makkelijk los. Zodra het velletje loslaat kun je het eraf halen.

– Neem een potje met potgrond en plant hier de pit in uit. Deze pit heeft een soort opening, dus zorg dat deze naar boven wijst en plant hem halverwege in de grond. Dit doe je eigenlijk hetzelfde als bij de avocadopit.
– Dek de pit af met vershoudfolie of gebruik een transparante kap. Zorg dat het lekker warm is op de plek waar hij staan en de grond goed nat blijft. Na ongeveer 3 weken zul je het eerste sprietje op zien komen.

– Nadat het blad tegen de folie aan zit kun je de folie eraf halen. Ik heb de kap er wel overheen gelaten omdat ik merk dat de plant het echt beter doet met veel warmte. Helaas is het erg lastig om een constante, warme temperatuur aan te houden bij mij in huis. Deze kap helpt me daar een handje bij.
– En dan is het wachten geblazen.


Dit plantje groeit heel erg traag, dus je moet vooral heel veel geduld hebben. Af en toe moet je de pit luchten. Als je ziet dat de bladeren heel erg gaan verkleuren. geef het plantje dat wat nieuwe grond door hem over te potten. Geef de plant veel water en zorg dat het warm is, dan zul je sowieso slagen! Dit is echt een superleuk projectje voor thuis.