Vragenronde April week 01
admin
0 Minuten om te lezen
Ik krijg ontzettend veel vragen ingestuurd iedere dag, het zijn veel dezelfde vragen maar ook heel veel nieuwe vragen. Ik beantwoord altijd alles, ik vind het zo leuk om in contact te zijn met jullie, dus heb je een vraag stel hem gewoon. Bedenk wel altijd even vooraf, is dit ook op te zoeken in het boek? Zo ja doe dat dan eerst even 😉

Wist je dat ik alle vragen en antwoorden van 2022 heb gebundeld in een jaarspecial magazine ism De tuin op tafel. Deze is te koop via de webshop.

De volgende vragen krijg ik vaak in de maand April:

Wat kan ik nog zaaien in April:
Heel makkelijk, bekijk even deze blog en je vind er alles over! Inclusief een handig overzicht wat je kunt printen. In mijn boek staat natuurlijk ook alles weergegeven en mijn zaai en oogstkalender is te bestellen in de webshop.

Hoe kan ik het beste prei zaaien?
Prei kun je op 2 manieren zaaien. Dit kan je binnen voorzaaien in een zaaitray voorzien van zaai en stekgrond maar ook buiten meteen zaaien op de plaats waar ze ook daadwerkelijk groot zullen worden. Houd met het laatste geval rekening met de afstand van zaadje tot zaadjes van ca. 20 cm. Meer weten over de plantengegevens bekijk dan blz 228 van mijn boek.

Hun je tomaten kweken in een kleine tunnel kas buiten?
Alles kan, houd er wel rekening mee dat tomaten planten flinke planten kunnen worden en die ook de hoogte (met ondersteuning) in gaan. Beetje afhankelijk van de tunnelhoogte is dit zeker mogelijk.

Hoe bescherm je precies tuinbonen tegen de duiven?
Helaas heb ik dit probleem ook gehad in mijn vorige moestuin, hier waren veel duiven aanwezig die de net opgekomen tuinbonen heerlijk vonden. Ze trokken ze gewoon uit de grond en atan ze op. Ik dekte de bonen na het zaaien altijd af met een tunneltje koppengaas, zodra de plantjes dan 10 cm groot zijn haalde in het gaas weg en opgelost. Nu zaai ik de tuinbonen eigenlijk altijd eerst voor, dit doe ik in de kas. Als ze 10cm zijn plant ik ze pas buiten uit en dat gaat perfect.

Welke bloemen kan ik zaaien voor in de schaduw?
Ook in een tuin met schaduw kun je genieten van bloemen, het zijn er niet veel maar zeker wel wat. Kruipend zenegroen / Ajuga reptans, Gele dovenetel / Lamiastrum galeobdolon, Beemdooievaarsbek / Geranium pratense. Bekijk dit pakket eens van Sprinklr
Wanneer verpot je zaailingen naar een grotere pot?
Eigenlijk is de algemene regel dat je een plantje verpot als het 4 blaadjes heeft. 2 kiembladeren en 2 bladeren die zullen blijven (de kiembladeren vallen er namelijk later af, geen paniek dus als die gebeurt). Maar in het geval dat de bladeren van de plantjes verkleuren naar lichtgroen of je merkt dat de plant stagneert in groei, is het tijd om te verpotten naar een potje van ca. 9 cm (P9) met universele potgrond.

Welke spinazie raad je aan om te zaaien?
zelf zaai ik altijd meerdere soorten, zomerspinazie en Nieuw-Zeelandse spinazie. Beide erg lekker. voordeel van de Nieuw-Zeelandse spinazie is dat deze tegen de warme temperaturen kan en dus minder snel doorschiet in bloei.

Waar is die handige Sprayer van waar jij je zaailingen mee water geeft?
Jaaa, ik ben er echt helemaal gek van. Dit is zeker wel een Floors Favorite; het is de Soft sprayer van Gardena. Echt een topding.

Na hoeveel jaar heb jij vijgen aan de vijgenboom?
Het ligt er heel erg aan hoe groot de vijgenboom is zodra je hem in de tuin uitplant, vijgenbomen kunnen ontzettend hard groeien in een jaar dus geeft het zeker het eerste jaar de tijd om goed te wortelen, het jaar erna zul je vijgen kunnen oogsten mits hij op de goede plek staat natuurlijk. Hij staat graag tegen een huis of een schutting en niet in de volle wind en hij houdt ontzettend van de warmte. Plant de vijgenboom altijd in het voorjaar uit zodat hij goed kan wortelen en de winter door kan komen.

Ik begin een moestuin op mijn balkon, wat is dan de beste combinatie grond/compost?
Voor bakken in potten zou ik in het begin kiezen voor 2/3 potgrond en 1/3 compost. Hierdoor zit er voldoende voeding in voor de komende 3 maanden.

Wat voor soort grond gebruik jij om in te zaaien?
Ik gebruik altijd zaai en stekgrond voor het zaaien van bij al mijn zaailingen. De gewassen die ik meteen in potgrond zaai zijn: doperwten, tuinbonen, courgette, pompoen, komkommers, augurken.

Wat kan ik in een tuin verbouwen waar ik maar 4 uur zon heb?
Ook in een tuin met minder zon is veel mogelijk maar helaas niet alles. Heel veel planten hebben naast een juiste bodem, water en voldoende zonlicht nodig om niet alleen te groeien maar ook oogst te kunnen leveren. Heb je veel schaduw in de tuin denk dan aan de volgende gewassen: Radijs, pluksla, spinzaie, kropsla, paksoi, dille, rabarber , peterselie, koriander, bieslook, kamille en munt.
Wat is jouw beste wapen tegen naaktslakken ik heb er vorig jaar zoveel uit de tuin gehaald en vrees dit jaar weer het ergste?
Zelf doe ik er niks tegen en laat ik ze zitten, mocht het toch te erg worden zou ik ze gaan rapen met name als het begin te schemeren. Ook kan een oplossing zijn door de plekken rondom de moestuin wat netter te houden zodat ze minder plek hebben om zich schuil te houden om met de schemer meteen toe te slaan. Het is ook goed om te kijken welke plantjes ze aanvallen, je kunt ervoor kiezen om deze plantjes in het vervolg in potten te zetten of op een andere plek. Vechten tegen de natuur zou ik niet doen maar kijken hoe je ermee samen kunt werken.

Wat is je beste tip voor een starter?
Begin niet te groot, zorg voor een gezonde bodem, wil niet meteen teveel in het eerste jaar, start met beginners groenten als radijs, courgette, doperwtjes, snackkomkommer, bieten, pluksla, rucola, spinazie, aubergine, tomaat. Bekijk mijn groenten zadenbox, hier zitten al deze gewassen in. Te koop in mijn webshop
Denk je dat het mogelijk is om volledig binnen in huis alle gewassen op te kweken?
Ik denk dat het zeker mogelijk is en er zijn ook onderzoeken naar gedaan. als de planten maar water, zonlicht (wat goed na te bootsen is met groeilampen) en grond is moet het lukken. Heb je hierin interesse kijk dan eens bij: My tower garden van Claudia. En bekijk ook eens mijn blog over binnenkweken onder groeilampen.

Groeien de net gezaaide tomatenplantjes nu ook al in de kas?
Ik zou de tomatenplanten echt nog binnen houden tot begin mei, mocht het vanaf dan buiten echt lekker warm zijn dan kunnen ze ook de kas in. Ik waag het er gewoon niet op om mijn planten dan dood te laten gaan. Door het temperatuur verschil kan die laatste namelijk wel gebeuren. Tomaten houden van warmte dus houd ze lekker zo lang dat het kan binnen. Ben je er wel klaar mee, al die planten in huis, dan zou ik zeggen, test er eerst eentje.

Kun je zoete aardappel ook zelf kweken? Hoe?
Uiteraard kan dit gewoon proberen, plant zoete aardappelstekken, als je net start zou ik deze kant en klaar kopen. Op een later moment kun je je verdiepen in hoe je zelf deze aardappelstekken maakt. Plant ze uit eind mei begin juni. Deze planten houden echt van de warmte, overdag maar vooral ’s nachts moet het boven de 15 graden blijven zodat het plantje goed aan kan slaan. Zoete aardappel is uit te planten in de volle grond als bodembedekker maar ook in potten. De plant krijgt hele lange uitlopers, snoei deze niet. Hoe langer de uitlopers hoe groter de aardappels zullen worden. Ze zijn te oogsten in oktober net voordat het gaat vriezen, houd het weerbericht dus goed in de gaten.
Extra tip: Wist je zelfs dat je jonge blaadjes na het roerbakken kunnen eten, het is een soort spinazie.

Wat te doen met tomaten zaailingen die lang en slungelig zijn geworden?
Ja dit is zonde want dit betekent dat de plantjes op een plek staan waar er eigenlijk te weinig direct ligt is. Draai de plantje regelmatig en wat nog kan helpen is dat je de zaailingen wat dieper uitplant bij het overpotten in een nieuwe potje. Dan moet het wel goedkomen. Dit geldt overigens enkel bij de tomaten, het trucje dieper uitplanten werkt niet bij alle planten. Zorg dus dat je zaailingen op een plek zet met voldoende licht.

Is het slim om je moestuin te voorzien van worteldoek voordat je de moestuin aanlegd? zodat je het onkruid tegen gaat?
Ik zou dit niet doen, want het is helemaal niet nodig. Onkruid kun je gewoon zelf weghalen met de hand. Ligt er veel onkruid op de plek waar je de moestuin start dan is het wel slim om de bodem eerst goed te bewerken en te verbeteren zodat je er de komende jaren plezier van hebt.

Waar kan ik het beste mee starten zodra ik de grond heb verbeterd in de moestuin?
Maar hierna een lijstje met wat je wil gaan verbouwen. Schaf dan de zaden aan en dan kun je gaan zaaien opkweken en uitplanten. Zorg wel dat dit in de periode gebeurd wanner het ook moet. Deze informatie staat op de het zadenzakje of in mijn boek vanaf blz. 220 (plantenpaspoorten)

Welke compost raad je aan om de bodem te verbeteren?
Zelf gebruik ik de bio bemeste compost van Pokon. Geschikt voor border, moestuin en gazon, verbetert de bodemstructuur en heeft voor 100 dagen voeding

Ik zou graag foto’s van je kas willen zien hoe je alles hebt staan etc.
Wat leuk! Hierbij mijn kas. Wil je deze kas ook zelf maken? Bekijk dan deze blog


Kan ik mijn zaaigrond opnieuw gebruiken nadat ik heb overgepot?
Ik doe dit niet, de voeding is er dan uit. Je kan het wel vermengen met potgrond en dan gebruiken voor planten buiten in de tuin. Maar om weer in te zaaien zou ik afraden. De kans op schimmels en dat zaden niet ontkiemen is dan een stuk groter.

Heb jij al komkommer, snijbonen en slabonen buiten?
Nee dit heb ik nog niet buiten staan, precies deze 3 gewassen ontkiemen pas bij hogere temperaturen dan dat het nu buiten is. Je kunt ze wel alle drie binnen al voorzaaien bij een temperatuur van ca. 20 graden en plant ze dan half mei, of beter nog de komkommers eind mei pas buiten uit. Ze houden enkel van warmte en het zou toch zonde zijn als je al het werk voor niks hebt gedaan.

Hoe houd je de bodem gezond in de moestuin?
Ik gebruik met name compost om de bodem te verbeteren 5 cm over de plek, ook heb ik een wormenhotel waar ik mijn eigen plantenvoeding van kan tappen, dit gebruik ik vooral bij planten die in potten groeien. Heb je geen plek om een compostbak of wormenhotel neer te zetten dan is beide te koop in de tuincentra. Bemeste compost en plantenvoeding in een flesje. Zorg er wel altijd voor dat je de plantenvoeding eerst aanlengt met water. Deze beste verhouding is 5 ml per 2 liter water.

Gebruik jij gif voor de slakken in de moestuin?
Nee zeker niet, ik hoor veel mensen over korrels en ook biologische korrels. Dat laatste is inderdaad altijd een betere keuze dan het eerste maar ik ben van mening dat alle beestjes een plekje mogen krijgen in de tuin, dus ik laat ze gewoon voor wat het is. Mijn gedachte achter het moestuinieren is ook met name dat ik veel insecten een plek kan bieden omdat dit al erg lastig is de laatste jaren. Dat ik er dan ook nog uit kan oogsten is natuurlijk heel erg fijn maar heeft niet mijn grootste drijfkracht. Ik denk dat daar een heel groot verschilt ligt. Gebruik gewoon geen gif, je bent wel van de slakken af, maar de vogels eten deze dode slakken op en voeren dit aan hun jongen en ga zo maar door. Slakken zijn ook echt ergens goed voor, een voedselbron voor andere dieren bijvoorbeeld.

Tips tegen kool en wortelvlieg?
Deze vraag krijg ik ontzettend vaak. Ook hier weer is voorkomen beter dan genezen. Het is van groot belang, al helemaal als je hier meerdere keren ‘last’ van hebt gehad dat je de kleine koolplantjes of wortelgewassen na het uitplanten of zodra je hebt gezaaid afdekt met een insectengaas. Zo hebben ze totaal geen kans om bij de jonge plantjes te komen.