Aardappelen kweken
admin
0 Minuten om te lezen
Heb jij al eens aardappeltjes geprobeerd in de moestuin? Wist je dat dit ook heel gemakkelijk in potten kan, ik doe dit al jaren met veel succes!

De aardappelen kun je nu binnen voor laten kiemen. Doe dit op een plek waar de temperatuur consistent is. Het liefste tussen de 10 en 15 graden. Hoe warmer, hoe sneller de aardappel uitloopt, maar dat is niet altijd goed. Je kunt het herkennen aan de kleur van de uitlopers. Zijn deze donkergroen, dan is dat goed. Zijn ze licht van kleur, zoals je ook wel eens in het keukenkastje de doorgeschoten aardappelen ziet liggen, dan is dat niet goed. Dit gaat veel te snel waardoor de planten gevoeliger zijn voor ziektes etc. Als je nu start met de aardappelen, dan kies je voor vroege aardappelen. Dit heet niet voor niks zo. Je poot ze vroeg en oogst ze in verhouding vroeg in het jaar. Er zijn ook heel veel aardappelsoorten die pas over 2 of 3 maanden worden gepoot, dus let op welk ras je kiest.

De volgende rassen zijn hiervoor geschikt:
– ROSEVAL
– VITELOTTE NOIR / TRUFFELAARDAPPEL (Paars, zoals op de foto’s)
– PURPLE RAIN
– BELLE DE FONTENAY
– ANNABELLE AM
– ALOUETTE

Na 3 à 4 weken (ca. half april) kunnen de aardappelen buiten worden uitgeplant. Ik kies voor een aardappelpot van elho. Deze collectie is gemaakt van 100% gerecycled plastic. Het grote voordeel hieraan is dat je de groei heel goed in de gaten kunt houden. De pot heeft namelijk 2 lagen. De buitenlaag is dicht en heeft onderin gaatjes zodat het overtollige water weg kan lopen. De 2de pot zit erin en deze heeft hele grote gaten, zodat je deze, tussen het oogsten door, omhoog kunt tillen om te kijken hoe het gaat en eventueel al iets kunt oosten als het zover is. Hierna schuif je de binnenpot er weer in en klaar ben je.

Voordat de pootaardappelen met de gekiemde oogjes naar buiten kunnen, moet je ze eerst weer even laten wennen aan de temperatuur buiten. Verschuif de eierdoos, waarin ik ze altijd leg om te ontkiemen en om de 3 dagen in omdraai, naar een koelere plek met licht. Misschien is dit in de bijkeuken of de hal?