Verbouwingsupdate / na een half jaar
admin
0 Minuten om te lezen
Jullie hebben het mogelijk al voorbij zien komen via sociale media, maar misschien ook helemaal niet. Het is je vast niet ontgaan dat Bas en ik zijn verhuisd naar Boskoop. Hier heb ik samen met bas onze nieuwe moestuin en tuin aangelegd. Daarnaast zijn we ons huis zelf aan het verbouwen, om deze helemaal naar onze smaak te maken. Ja we zijn heel handig en houden van aanpakken, we zijn een supergoed team samen en daar ben ik superblij mee!

Ik kreeg de vraag van meerdere volgers of ik hier wat over wilde plaatsen. Hierbij een blog met de stappen die wij al hebben gezet, met natuurlijk leuke foto’s waar je wat meer ziet over de indeling en hoe het gaat worden.

Inmiddels zijn wij boven met de 2 kamers die we hebben bijna klaar. We hebben 1 kamer en dit wordt mijn kantoor. Daarnaast is er 1 hele grote ruimte waar wij zullen slapen en onze kleedruimte is. Voor nu laten we lekker helemaal open zodat de hoogte nog meer spreekt. We hebben namelijk de plafonds op de eerste verdieping eruit gesloopt en de zolder eigenlijk gedeeltelijk opgeheven om de mooie oude authentieke balken tevoorschijn te halen. En ik kan je vertellen, dat is goed gelukt ???? Verder komen er veel wittinten terug om het ruimer te laten lijken. Als kleuren, en ook het haagse toch een beetje in het huis toe te voegen, komen er blauwe details. En natuurlijk is de kleur groen niet te missen maar dat is vast geen verrassing.

De eerste stappen omvatten vooral slopen, slopen en nog meer demonteren. Dit heeft Bas voornamelijk gedaan, want in die tijd had ik nog niet heel veel tijd om hem te helpen, maar vanaf eind december ben ik full time ingesprongen en help ik met alles. Ik twijfel niet, want het is gewoon een kwestie van doen. Heel veel dingen hebben wij nog nooit gedaan, zoals elektra aanleggen, wanden isoleren, gipsplaten aanhelen en wat dacht je van een badkamer aanleggen? Wij hebben enorm veel support van iedereen om ons heen: mentaal maar ook fysiek. Onze papa’s hebben veel geholpen waar ik superblij mee ben. We leren nog steeds iedere dag en zijn nog lang niet uitgeleerd. Het grappige is dat je aan het einde van de rit ineens handigheidjes tegenkomt terwijl je dan al klaar bent, haha. Zal je altijd zien he 😉

Na het slopen kwam het aanhelen van de ruwbouw. Het huis is uit 1900 en dit vinden wij fantastisch. Dit huis heeft een verhaal, heeft de oorlog meegemaakt en is aan alle kanten verzakt. Dat laatste is dan ook goed terug te vinden in het midden van het huis. In Boskoop zakt de grond nog flink ieder jaar, dus je merkt dat het huis aan beide kanten, behalve het midden van het huis waar de kelder onder zit, aan het verzakken is. Dit is niks geks en deze scheuren zullen, nadat ze hersteld zijn door ons, vast weer terugkomen. Dat begrijpen we heel erg goed en dat vertelt een verhaal. Ook de buitenwanden hebben we op sommige plekken behandeld met een snel cement, zodat alles weer strak, waterdicht en netjes is.
Hierna zijn we al het raggelwerk gaan plaatsen van de wanden en hebben alle wanden en plafonds/ dak geïsoleerd met Isovlas. Wij proberen zo bewust mogelijk ons huis te verbouwen. Helaas is het voor ons niet mogelijk om alles op een duurzame manier te doen met de meest duurzame materialen, omdat het in veel gevallen ook met het budget te maken heeft. Om er al bewust mee om te gaan door spullen her te gebruiken, verbouwen wij ook heel duurzaam, vind je niet?!

Na al het isoleren, kwam er klimaatfolie, enkel bij het dak. Dit is bedoeld om het vocht in de winter buiten te houden en warmte binnen te houden. In de zomer zal het de warmte buiten houden, zodat de bovenverdieping koeler blijft. Daarnaast heeft isovlas ook een hoge akoestische waarde en houdt het geluid buiten. Wij wonen langs een wat drukke weg, dus het autogeluid is nu binnen bijna helemaal weg. Daar zijn we dan ook echt superblij mee.

En toen begon het afwerken waar ik niet op kon wachten. Het heeft even geduurd, maar dan heb je wat! Daar kwam het gips. Het was zwaar werk, maar aan het einde van de rit lukte het gewoon om een plaat alleen te tillen. Zo snel ontwikkelen je spieren dus en daar was ik wel een beetje trots op ????

Toen alle gipsplaten waren bevestigd, was het meteen al zo rustig en opgeruimd. Je krijgt op die manier een veel ruimtelijker gevoel en kan je meteen beter inbeelden hoe groot te ruimtes eigenlijk worden. Uiteraard heb ik vooraf tekeningen gemaakt met een indeling, licht- en elektra-plan, kleuren en materialen, dus dat was dan ook al allemaal bekend. Maar als het uiteindelijk dan echt vorm krijgt en het nog mooier is dan je had verwacht, maakt je hart wel even een sprongetje. Ik kan daar gewoon heel erg blij van worden.

In de tussentijd zijn wij buiten aan de slag gegaan, het was zo mooi weer. We hadden ineens alle tijd omdat er natuurlijk nergens meer heen mochten.

Alle naden van de gipsplanten hebben wij allemaal gevuld met stucpasta. We hebben namelijk besloten om de wanden niet te laten stuken. Dit is natuurlijk best kostbaar en die centjes wilden we liever in een vloer stoppen, zodat we een echte houten vloer kunnen kopen wat veel langer mee gaat en geen laminaat van plastic. Ik kan je vertellen dat ik zelf ook enorm verbaasd ben over het eindresultaat. Natuurlijk hebben wij heel veel tutorials gezien hoe het allemaal moet, maar het blijft toch altijd afwachten en je moet het toch zien met je eigen ogen. Nu na het vullen, schuren, vullen, schuren, vullen, schuren en 2 x schilderen is het echt enorm strak geworden (het duurde even maar dan heb je ook wat). Je ziet niet dat het niet gestukt is. En dat hebben wij gewoon samen gedaan, bam! #trots

Inmiddels zijn alle wanden en de plafonds geschilderd en zijn ze klaar. Over een week starten we met het volgende project waar ik ontzettend veel zin in heb, namelijk de badkamer! Alles, op een paar dingen na, is binnen voor de badkamer, dus we kunnen eerst gaan slopen en de ruimte leeghalen. Hierna kunnen we alle leidingen afkoppelen, nieuwe leidingen trekken en dan starten met het afwerken. Dit wordt een spannend project, maar gelukkig komt mijn pa helpen en dan komt het helemaal goed.

Later meer over de stappen die hierna komen.

Wij hadden wel verwacht dat wij iets verder zouden zijn op dit moment, maar ik kan je vertellen dat alles altijd langer duurt dan je denkt, plus daarbij dat we tussendoor nog een moestuin en gewone tuin hebben aangelegd. Alles loopt altijd anders, er gebeuren ineens dingen die je niet had verwacht en het budget loopt altijd uit. Vooraf een globale planning en begroting maken is superslim, maar bereken altijd net wat meer geld en tijd, want het loopt altijd wel iets uit. ????