Juni tips van Floor
admin
0 Minuten om te lezen
Op het moment zijn we net gestart met de zomer. Dat merk je aan de lekker lange dagen, warme zonnestralen en af een toe een dikke bui (waar ik iedere keer om sta te juichen). Het wordt groener en groener en de kleuren spatten de tuin uit. Ik word zo blij als ik nu naar de tuin kijk, een paar maanden geleden had ik me dit echt niet voor kunnen stellen, een groene oase is het geworden!

Naast dat ik veel aan het verbouwen ben binnen in het huis, dat doen we ook allemaal zelf, rommel ik af en toe wat in de tuin. Dit om lekker mijn hoofd leeg te maken en even nergens aan te denken. Al is klussen ook heel erg rustgevend, maar het tuinieren blijft gewoon mijn nr. 1. Mijn stress free zone.

Om jullie een beetje een idee te geven van de klusjes die ik in die stress free time dus doe heb ik hieronder een lijstje gemaakt. Misschien heb jij dit ook allang gedaan, maar misschien nog helemaal niet en help ik je hierbij een handje.
Planten verzorgen
De paprikaika- en peperplanten top ik ieder jaar als de eerste bloemen ontstaan. Je knijpt of knipt de top eruit. Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika’s en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.

De tomatenten die bij mij in de kas groeien, gaan echt als een trein. Het eerste tomaatje is ook al gespot. Ik heb 20 planten staan. Ze staan misschien wat dicht op elkaar, maar tot nu toe gaat het prima en heb ik daar geen last van. Als planten vaak te dicht op elkaar staan kan er geen frisse wind door, waardoor de bladeren van de plant niet snel genoeg kunnen opdrogen. Hier kan dan schimmel op de balderen ontstaan. Maar omdat de planten bij mij in de kas staan, heb ik daar sowieso al minder last van. Naast het trillen van de planten, om ze zo een handje te helpen met de bestuiving (geef een tikje tegen de stam, de bloemen laten dan hun stuifmeel vallen waardoor ze de andere bloemen bevruchten), check ik de planten ook om de

2 dagen even op dievenn even op dieven. Deze dieven, het woord verklapt het eigenlijk al, pikken de voeding die bedoeld is voor de vruchten. Je zult merken dat als je de dieven laat zitten er ineens heel veel meer bloemen te zien zijn. Dat klopt, maar het betekent niet altijd dat je met meer bloemen ook meer tomaten kunt oogsten. Deze bloemen moeten eerst bevrucht worden en ze moeten ook allemaal de tijd krijgen om rood te kleuren. Neem daarom het zekere voor het onzekere, behoud ca. 5 tot 6 trossen bloemen en top de plant dan. Als het te koud weer wordt, gaan de tomaten namelijk open spatten door het vocht en de kou en zullen ze niet eens rood (of de kleuren die ze uiteindelijk moeten worden) kleuren.

De uitlopersers van de aardbeien knip ik juist nu weg. Zo geeft de aardbeienplant meer bloemen dit jaar, waardoor je straks ook meer aardbeien kunt oogsten. Laat je deze uitlopers zitten, dan gaat de voeding grotendeels naar de uitlopers toe, waardoor de plant dus minder oogst zal leveren. De uitlopers bewaar ik en pot ik op. Dit proces heet stekken. Je kunt hier stekpoeder voor gebruiken, maar je kunt de stekjes ook gewoon in potjes voorzien van potgrond zetten Je moet de grond goed vochtig houden de eerste weken en de potjes op een wat beschutte plek uit de zon zetten. Als de volle zon erop staat, zul je merken dat het blad wat gaat schroeien en krijgt de plant het moeilijk. Zet je hem in de schaduw, dan kan de energie mooi gaan naar de nieuwe wortels die het plantjes aan zal maken.

Al het onkruidonkruid houd ik nu echt in de gaten. Je merkt dat het echt de grond uit schiet. Al valt het bij mij nog wel mee aangezien ik dit jaar natuurlijk allemaal nieuwe grond heb gebruikt, maar er komt van alles aanwaaien. Als op een gegeven moment het plantje zo groot geworden is, zitten de wortels diep en krijg je dit er niet makkelijk meer uit. De kans dat het sneller weer terugkomt is dan veel groter. Houd dus de tuin in de gaten en maak er een klusje van dat je zeker 2 keer per week even doet. Je kunt beter iedere keer een beetje doen dan in een keer megaveel. Dit kan heel demotiverend werken, omdat je er dan als een berg tegenop ziet. Maar het is leuk en ook fijn om met je handen in de aarde te zitten.

Oogsten
Misschien heb je al wat eerder rucola of andere slagewassen kunnen oogsten. De echte oogstperiode is nu aangebroken: tuinbonen, doperwtjes, kapucijners, komkommers, eetbare bloemen, misschien al een courgette, aardbeien en frambozen. Uiteraard is de oogsttijd natuurlijk geheel afhankelijk van wanneer je hebt gezaaid en wat voor ras je hebt. Zo zijn er frambozenrassen die heel erg kunnen variëren qua oogstperiode. Dit geldt hetzelfde voor de aardbeien. Je moet dus niet meteen in paniek raken als er nog niks te zien is, maar gewoon even geduld hebben en de zon het werk laten doen.

Water geven en opvangen
Het oogsten is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van de hoeveelheid water die de planten krijgen. Er zijn planten die niet van heel veel water houden, zoals tomaten. Er zijn vooral ook veel planten die juist veel water nodig hebben anders is de smaak van de vruchten die je oogst uiteindelijk heel taai en bitter. Dit geldt bijvoorbeeld voor de komkommer. Vooraf even inlezen of de plant wel of niet veel water nodig heeft, is dan zeker een aanrader.
Zet een regenton neer om het water op te vangen. Heb je deze niet, dan kun je het water opvangen met emmers langs de dakrand of je kunt de emmers gewoon buiten neerzetten, zodat deze vanzelf wel vollopen. Regenwater is veel beter voor de planten dan kraanwater.

Slakken
Heb jij in de tuin heel erg last van slakken? Dan raad ik zeker aan om ’s ochtends water te geven. In mijn oude tuin had ik geen last van slakken en hoefde ik hier niet echt rekening mee te houden. Slakken komen voornamelijk tevoorschijn als het begint te schemeren en het lekker nat is. De kleine, jonge planten vinden ze dan ook het meest aantrekkelijk. De oplossing kan dan zijn om ’s ochtends water te geven i.p.v. ’s avonds. Zelf geef ik om de 2 dagen flink wat water en niet iedere dag een beetje. Dit is veel beter voor de wortelstructuur van de planten. Heeft het net heel hard geregend, dan is het extra bijgieten natuurlijk niet nodig.
Slakkentips vanuit volgers:
  • Slakken houden van parneermeel, hiermee kun je de slakken dus lokken en afvoeren zonder ze te doden.
  • Slakken houden van donkere en vochtige plekjes, boots dus zo’n plekje na om ze makkelijk te kunnen vangen. Dit kan bijvoorbeeld een dakpan zijn.
  • Neem een oude plastic bloempot en snijd de bodem eruit met een mesje. Zet de pot om de plant met de scherpe rand omhoog.
  • Loopeenden en kippen zijn dol op slakken, helaas heb ik deze lieve diertjes niet. Maar mocht jij ze wel hebben kun je ze vrij laten. Houd ze wel in de gaten want ze eten meer dan je denkt.
  • Slakken houden heel erg van bepaalde planten, je zal snel merken dat de slakken op de volgende planten afkomen: hosta, dahlia, papaver, ridderspoor en sla. Je kan sterk geurende planten hieronheen zetten zodat ze worden afgeleid. Wie weet werkt het bij jou. Denk aan: tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, knoflook, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop.
  • Lok kikkers naar de tuin, ze zijn dol op naaktslakken. En dat zijn nou net de slakken die jou plantjes opeten. Merels zijn liefhebbers van huisjesslakken. Maak een poeltje in de tuin en vis wat kikkerdril uit de sloot, zodat de kikkers hierna in jou tuin zullen verspreiden en je een natuurlijk een handje helpen.
  • Mijn test wat nu loopt, ik heb knoflook en uien gekookt in water. Dit aftreksel heb ik rondom de plant gegoten die heel hard wordt geteisterd. Hier dus later meer over of het werkt.
  • Heb jij nou echte diervriendelijke slakken verjaag tips wat bij jou supergoed werkt?! Deel het dan vooral hieronder. Daar wordt denk ik iedereen blij van.