Regenwater opvangen met IBC-tanks in de moestuin

Regenwater opvangen met IBC-tanks in de moestuin

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Regenwater opvangen met IBC-tanks in de moestuin: zo doe je dat!

In onze moestuin proberen we zo bewust mogelijk bezig te zijn met duurzaamheid en zelfvoorziening. Een van de dingen die al lang op ons lijstje stond, is het installeren van een regenwatersysteem met IBC-tanks. We halen nu het water uit de sloot maar we willen heel graag overstappen naar regenwater, ik vertel je hieronder meer over het opvangen van jouw eigen regenwater in IBC-tanks, hoe ik ze koppen, waarom regenwater veel beter is voor je planten en het milieu.

Waarom regenwater gebruiken?

Veel mensen in het Groene Hart, en zeker in Boskoop, hebben slootjes naast of in de buurt van hun tuin. Je zou denken: makkelijk, daar haal je toch gewoon water vandaan? Toch is dat niet ideaal vin dik, en wel om een paar goede redenen:

  1. Slootwater is vaak vervuild – Zeker in een omgeving met veel landbouw en boomkwekerijen zoals hier, zitten er nogal wat meststoffen, pesticiden en andere stoffen in het slootwater. Niet iets wat je per se over je biologische groenten wil gieten. Natuurlijk zijn steeds meer kwekerijen gestopt met pesticiden maar toch weet je niet wat er in het water zit.
  2. Regenwater is zacht en zuurstofrijk – Planten groeien er echt heel goed op. Kraanwater bevat vaak kalk, waardoor voedingstoffen in de bodem minder goed worden opgenomen. Regenwater is natuurlijk, schoon en bevat precies wat je planten nodig hebben.
  3. Gratis en overvloedig – Zeker in een land als Nederland regent het gewoon heel vaak. Waarom zou je dan geen gebruik maken van wat gratis uit de lucht valt?

IBC-tanks via Marktplaats

Onze zoektocht naar een wateropvangsysteem begon op Marktplaats. Al snel, in een dag, want er worden er nogal wat aangeboden, kwamen we IBC-tanks tegen: die grote, vierkante 1000-liter witte containers die je vaak ziet op bouwplaatsen of boerderijen. Ideaal voor wat wij wilden: veel opslagruimte, stevig, en relatief eenvoudig aan elkaar te koppelen.

We hebben uiteindelijk 6 tanks gekocht, voor €50 per stuk en hij kwam ze ook nog brengen. Een koopje, zeker als je bedenkt dat nieuwe exemplaren vaak een stuk duurder zijn en kleine regentonnen al snel naar de 200€ gaan per stuk. Deze waren eerder gebruikt in de dierenvoedselindustrie – er had visolie in gezeten – maar dat is gelukkig niet schadelijk voor planten. Ze hadden ze al grondig schoongemaakt, met een hogedrukspuit en wat biologisch afbreekbaar schoonmaakmiddel. Dus er was eigenlijk niks van de visolie terug te zien. Ga je zelf opzoek naar deze tonnen, vraag dus altijd even waar ze voor gebruikt zijn. Sommige worden namelijk ook wel gebruikt voor chemische stoffen en dat wil je liever niet natuurlijk.

De opstelling in de tuin

De IBC-tanks hebben we achter het tuinhuis geplaatst, netjes uit het zicht maar wel functioneel opgesteld zodat ik later ook weer door kan koppelen als ik dat wil. Het dak van het tuinhuis is perfect geschikt voor wateropvang: redelijk groot oppervlak en met een lichte helling. Via een regenpijp wordt het regenwater nu direct afgevoerd naar de eerste tank. De regenpijp loopt in een afschot (licht aflopend), zodat het water vanzelf de tank in stroomt.

We hebben wel meteen een filter geplaatst op de regenpijp, zodat bladeren, zand en andere troep niet direct in de tank komen. Zo voorkom je verstoppingen en houd je het water net wat schoner.

Tanks koppelen

Een tank van 1000 liter is al aardig wat, maar als je een grote moestuin hebt (en een flinke regenbui), is het zonde om het overtollige water verloren te laten gaan. Daarom hebben we de tanks aan elkaar gekoppeld, zodat ze samen fungeren als één groot reservoir van 2000 tot zelfs 3000 liter.

Dat koppelen deden we op de volgende manier:

  • Aan de onderkant van elke tank zit een kraan.
  • Met behulp van 2x Gardena-koppelstukken , een 2x IBC-Adapter stuk en een 1x aanvoerbuis van 25 mm dikte hebben we de tanks met elkaar verbonden. Erna hebben we de kranen allemaal opengezet.
  • Doordat de kranen open staan en de buizen op hetzelfde niveau liggen, blijft het waterpeil in alle tanks gelijk. Zo loopt de eerste tank niet over terwijl de andere nog halfvol zijn.

Heel simpel, maar ontzettend effectief. En als ik merk dat ze te vol worden kan ik er altijd nog een tank aankoppelen.

We hebben wel een kleine overloop gemaakt, dit is voor nu nog een klein gaatje aan de bovenkant van tank 1 mochten ze wel allebei vol zitten en ik ben er even niet dan kan het water in ieder geval eruit. Hier wil ik later nog een buisje aan koppelen en dit of af laten lopen naar een Wadi of naar de sloot dat is nog even te bekijken.

Algen voorkomen: twee methodes

Iedereen die wel eens water opslaat, weet dat stilstaand water en zonlicht samen een perfecte broedplaats zijn voor algen. Algen kunnen flink gaan ruiken maar het kan ook je pomp en sproeiers verstoppen. Daarom hebben we gekozen voor tijdelijke zwarte hoezen om de tanks heen te doen. Deze blokkeren het zonlicht en houden het water helder. Het idee is om er later een mooie houten omkisting omheen te maken, maar dat komt nog wel.

Voor de tweede tank testen we iets nieuws, op aanraden van een volger: een stukje koperen buis in het water. Koper heeft een licht antibacteriële werking en zou algvorming helpen tegengaan. Of het echt beter werkt dan een hoes, weten we nog niet – maar we houden je op de hoogte!

Pomp plaatsen

Nadat alles geïnstalleerd was zou je denken, maar hoe haal ik dan het water uit de tanks. Heel simpel met een pomp. Oké, wij hadden de pomp al en ik had de diameter niet goed gecheckt waardoor het gat net 2 mm te klein was en de pomp er niet in ging. Maar wat hen ik uiteindelijk gedaan, 4 snedes in de hoeken van het gat gemaakt zodat er wat speling op kwam te staan, en voilà de pomp past erin. Ja volgens velen was dit vast niet de goede oplossing, maar voor mij werkt het goed en ben ik er blij mee. Meer een tip vanuit mij, check je diameter van je pomp die erin gaat en de diameter van het gat van de IBC-tank. Weet dus dat deze pomp past maar wel met wat aanpassing van het gat in de IBC-tank.

Regenton pomp 4700/2 Inox

Tips

Wil jij ook regenwater gaan opvangen in je moestuin? Hier zijn een paar praktische tips uit onze ervaring:

  1. Check Marktplaats of lokale aanbieders – Tweedehands IBC-tanks zijn vaak prima, maar let op waarvoor ze eerder zijn gebruikt. Komen ze uit de voedselindustrie is meestal veilig, mits goed gereinigd natuurlijk.
  2. Spoel de tanks grondig uit – Zelfs als ze “schoon” lijken. Gebruik bij voorkeur milieuvriendelijke reinigingsmiddelen om ze nog eens schoon te maken.
  3. Zorg voor een goede regenpijp-afvoer – Zonder afschot loopt het water niet goed door. En zonder filter komt er een hoop rotzooi je tank in.
  4. Gebruik zwarte hoezen of een houten ombouw of plaats de tanks in de schaduw – Zon = alg dus zorg dat het zonlicht er niet bij kan.
  5. Koppel tanks met open kranen– Zo houd je het waterpeil automatisch gelijk
  6. Koop goede koppelingen – ja ik heb weer gemerkt dat goedkoop duurkoop is, ik dacht om een kant en klare set via Amazon te scoren met een kraan etc. nou daar heb ik ontzettend veel spijt van want alles lekte overal. Ja ik maak ook wel eens keuze niet gewoon echt achteraf niet slim blijkt te zijn. Erna ben ik naar de bouwmarkt gereden en heb Gardena koppelingen gekocht, deze erop gezet en alles was meteen waterdicht. Ja ik wordt gesponsord door Gardena maar zeker niet voor dit onderdeel, ik ben hier gewoon heel blij mee!