Snelle Q&A

Homemade ketchup!

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Ik hou heel erg van experimenteren en helemaal als het op jam combinatie uitkomt. Het weer was vandaag een stuk minder en daarom dook ik lekker de keuken in! Ik maakte 3 verschillende herfstige jammen, en ja ik heb ze allemaal al geproefd ze zijn zoooo lekker!! Ik ben benieuwd wat jouw favoriet is.

  1. Bieten – zwarte en rode bessen jam
  2. Pompoen-appel jam // Pumpkin Spice jam
  3. Wortel-appel jam // Carrot-cake jam!

Hieronder vind je de recepten uitgeschreven, uiteraard is het altijd naar eigen smaak aan te passen. Ik gebruik in mijn jammen geen geleisuiker maar voeg er zelf pectine en rietsuiker aan toe. Dit omdat losse suiker en losse pectine in verhouding een stuk goedkoper is als je het in groot verpakkingen koopt, wat ik dus doe. Uiteraard kun je dus voor de recepten ook kant-en-klare Geleisuiker gebruiken.

Zelf houd ik alles altijd bij in een schriftje, dit zou ik zeker aanraden voor alles wat je voor het eerst maakt, zo kun je je eigen recepten altijd bijschaven en finetunen 🙂

Veel plezier met maken, Liefs Floor 🙂

Bieten-Rode/Zwarte Bessen Jam

Ingrediënten

  • 325 g gekookte biet, geschild en in stukjes

  • 275 g rode bessen

  • 100 g zwarte bessen

  • 350 g biologische rietsuiker

  • 3 g pectine

  • Sap van ½ citroen

Bereiding

  1. Basis koken
    Doe de stukjes biet (eerst gekookt en zonder schil), de rode bessen, de zwarte bessen (diepvries of vers) en het citroensap in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zacht koken tot de bessen openbarsten en de biet goed zacht is.

  2. Pureren (optioneel)
    Pureer het mengsel met een staafmixer als je een gladdere jam wilt. Voor een iets grovere structuur kun je dit overslaan.

  3. Suiker en pectine toevoegen
    Meng de pectine met een paar eetlepels van de rietsuiker. Voeg dit pectine-suikermengsel toe aan de pan terwijl je roert. Voeg daarna de rest van de suiker toe. Laat alles oplossen.

  4. Inkoken
    Breng het geheel opnieuw aan de kook en laat 5 minuten stevig doorkoken tot de jam indikt. Test eventueel op een koud schoteltje: wordt de druppel gelachtig, dan is de jam klaar.

  5. Afvullen
    Vul schone, warme potjes met de hete jam. Sluit goed af en laat ondersteboven afkoelen zodat er vacuüm ontstaat.

Pumpkin Spice Jam

Ingrediënten

  • 500 g pompoenpuree (gekookte, gepureerde pompoen)

  • 250 g appel in kleine stukjes

  • Sap van ½ sinaasappel

  • 1 tl kaneel

  • ¼ tl gemberpoeder

  • ¼ tl nootmuskaat

  • ⅛ tl kruidnagel

  • Zaadjes van ½ vanillestokje (of een beetje vanille-extract)

  • 350 g biologische rietsuiker

  • 5 g pectine

Bereiding

  1. Pompoen en appel koken
    Doe de pompoen in stukjes in een pan met water en laat koken tot het zacht is en maak er erna een puree van, appelstukjes en het sinaasappelsap in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat 10 minuten pruttelen tot de appel zacht wordt.

  2. Kruiden toevoegen
    Voeg kaneel, gember, nootmuskaat, kruidnagel en de vanille toe. Meng goed door de puree.

  3. Pectine en suiker mengen
    Meng de pectine met een paar lepels van de suiker. Voeg dit mengsel toe aan de pan, roer goed, en voeg daarna de rest van de suiker toe. Roer tot alles volledig is opgelost.

  4. Inkoken
    Breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat 3–5 minuten stevig doorkoken tot de jam indikt. Test eventueel op een koud schoteltje: wordt de druppel stevig en gelachtig, dan is de jam klaar. Je kan er nog de staafmixer doorheen halen als je de structuur te dik vindt.

  5. Afvullen
    Schep de hete jam in schone, warme potjes. Sluit direct af en laat ondersteboven afkoelen zodat er vacuüm ontstaat.

Carrot-Cake Jam

Ingrediënten

  • 450 g wortel, fijngehakt in de keukenmachine

  • 250 g appel, in kleine stukjes

  • 150 ml water

  • Sap van ½ citroen

  • 1 tl kaneel

  • ½ tl nootmuskaat

  • ½ tl kruidnagel

  • ½ vanillestokje, zaadjes eruit (of een beetje vanille-extract)

  • 350 g biologische rietsuiker

  • 3 g pectine

Bereiding

  1. Koken van wortel en appel
    Doe de wortel, appel, het water en het citroensap in een pan. Breng aan de kook en laat 20 minuten zacht koken tot alles goed zacht is.

  2. Kruiden toevoegen
    Voeg kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en de vanille toe. Roer goed door.

  3. Suiker en pectine toevoegen
    Meng de pectine met een paar eetlepels van de suiker. Voeg dit mengsel toe aan de pan, daarna de rest van de suiker. Roer tot alles opgelost is.

  4. Jam inkoken
    Laat het geheel 3–5 minuten stevig doorkoken totdat de jam indikt. Test eventueel door een drupje op een koud schoteltje te doen: als het gelvormig wordt, is hij klaar. Voor een gladde structuur kun je nog even de staafmixer erdoorheen halen.

  5. Afvullen
    Vul schone, warme potjes met de hete jam. Sluit direct af en laat ondersteboven afkoelen voor een goede vacuümvorming.