Aardappelen kweken

In deze blog vertel ik je meer over het kweken van je eigen aardappelen of dit nou in de volle grond is of in potten het kan allebei.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Het kweken van aardappels in je eigen tuin is ontzettend makkelijk en ook nog eens leuk. Want het is zo’n verrassing als je aan het einde van het seizoen de plant eruit haalt en hier ontzettend veel aardappels aan hangen. Maar hoe zorg je nou dat je daadwerkelijk aardappelen kunt oogsten en kan dit ook in potten? Dat lees je in deze blog.

Poten

Bij het kweken van aardappelen gebruik je het beste pootaardappelen. Deze schaf je nu het beste aan, eind februari/ begin maart zodat je optijd bent voor het uitplanten van de pootaardappelen.

Dit zijn aardappelen die gekweekt zijn om weer aardappelen uit te laten groeien. De aardappelen uit de supermarkt die je zelf ook opeet kun je beter niet gebruiken, deze zijn namelijk gekweekt voor consumptie en de kans dat de opbrengst maar klein is of de plant sneller ziektes oploopt is een stuk groter. Ik zou dit dus gewoon niet doen, ik heb dit jaar mijn aardappelen besteld bij: De  tuinen van Weldadigheid. Ze kweken alles biologische op de eigen kwekerij en er zitten heel veel oeroude rassen bij. Je kan ook nog kijken bij zaadhandel van der wal, zij hebben ook een heel breed aanbod.

De pootaardappelen leg je in maart in een eierdoos om ze te laten ontkiemen, dit doe je het beste op een plek waar het wat koeler is maar niet vriest. Een plekje van 10-15 graden is super. Bij mij staan ze in de bijkeuken waar het dus wat koeler is.

Uitplanten

Begin april gaan de aardappels met de wat groene uitlopertjes de grond in. Heb je hele grote pootaardappelen en zijn ze goed uit gelopen dan kun je deze ook nog in stukken snijden. Plant de aardappels 10-15 cm diep in de grond. De planten hebben veel water nodig dus zorg ervoor dat de bodem niet uitdroogt ook na het uitplanten. Of deze nou in de volle grond groeien of in potten staan.

Standplaats

Aardappelen houden van veel zon, hoe meer zon hoe meer de plant het naar zijn zin heeft en dus ook meer oogst zal leveren. De aardappelen horen ook bloemen aan te maken, deze zorgen voor meer knollen in de grond.

Oogsten

Aardappelen kun je oogsten als je merkt dat het loof afsterft en op de grond gaat hangen. Test er eens eentje merk je dat er veel aardappels te vinden zijn, zijn ze te oogsten. Dit is wel afhankelijk van het ras, er zijn namelijk rassen die vroeg in het jaar oogst leveren, midden en laat in het seizoen.

 

Verschillende aardappel rassen ook voor in pot

Ik zou aanraden om verschillende rassen te kiezen, en dan ook nog eens rassen die niet veel voorkomen in de supermarkten. Al deze aardappel rassen kunnen ook in potten.

Vroeg: Apache licht kruimig

Midden: Königspurper licht kruimig, Mecklenburger Schecke vastkokende aardappel, Roseval vastkokend, Schwarzer Teufel vastkokend

Midden laat: All Blue vastkokend

Aardappels kweken in potten

Ja ook aardappelen kun je in potten kweken, ik vind dit altijd veel fijner omdat ik dan meer ruimte in de moestuin vrij houd en de aardappels zijn uiteindelijk ook makkelijker te oogsten omdat je de cementton, waar je de pootaardappelen in uitplant, op keert en de aardappelen zo oogsten. In de volle grond is de wat meer een uitdaging en de kans dat er aardappels achterblijven is groter. Dit is met het wisselteeltsysteem om de bodem gezond te houden altijd net wat meer uitdaging. Ik kweek nu meer dan 5 jaar aardappelen in potten en dit werkt perfect.

Juiste pot

Neem een pot die groot genoeg is, hoe meer ruimte de aardappelen hebben om te groeien hoe meer opbrengst ze ook uiteindelijk leveren. zeker 30 toto 40 cm diepte is dan ook aan te raden.  Deze Aardappelton met een inhoud va 42 L gebruik ik heel graag, hier gaan uiteindelijk 4 pootaardappels in waar ik flink wat van kan oogsten. Per pootaardappel kome er 5-10 voor terug, dus reken maar uit 🙂 Ik heb in iedere pot een ander ras groeien, met daarin een naambordje zodat ik weet welk ras er in welke pot zit en zo weet ik ook wanneer het ongeveer te oogsten is.

Water geven

Zorg dat de planten voldoende water krijgen en al helemaal als ze in potten groeien. De potten warmen sneller op en het water verdampt dus ook een stuk sneller. Houd de grond in de potten dus in de gaten.

Aantal aardappels per pot

42 L – 4 pootaardappelen per pot- dit is meer dan in de volle grond maar ik heb gemerkt dat dit prima gaat.

35 L – 3 pootaardappelen per pot- dit is meer dan in de volle grond maar ik heb gemerkt dat dit prima gaat.

Juiste grondsoort

Ik kies altijd een biologische turfvrije potgrond als basis, deze gebruik ik aan het einde van het seizoen weer. Dit meng ik met wat compost en hier plant ik het volgende jaar weer plukbloemen in uit.