Afharden en uitplanten
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Yes, het is bijna zover. Bijna alle plantjes die je binnen hebt opgekweekt kunnen buiten uitgeplant worden. Voordat je dit doet is het slim om niet zomaar je plantjes buiten uit te planten maar ze eerst af te harden, het laten wennen aan de buiten temperatuur. Komend weekend leent zicht er super voor, zet ze af en toe al buiten neer overdag zodat ze wennen dan zullen de plantjes een minder grote klap gaan krijgen qua temperatuurverschil.

IJsheiligen wat is dat eigenlijk?
IJsheiligen valt ieder jaar tussen 11, tot 15 mei. Daarna is de kans op nachtvorst heel klein en is de kust veilig voor het uitplanten van je plantjes. Toen er vroeger nog geen weermannen waren die het weer voorspelde, hebben ze eigenlijk een periode genomen waarna het weer dan stabiel zou zijn. Hierna is het uitplanten en zaaien in de volle grond helemaal save en kun je losgaan.

Afharden van je plantjes
Binnen zijn je plantjes groot en sterk geworden onder groeilampen of in het raamkozijn en het wordt tijd dat ze buiten gaan wennen aan de temperatuur. Waarom is dat eigenlijk nodig, afharden?! Afharden is je plantjes laten wennen aan de buitentemperatuur. Je kunt je voorstellen dat je plantjes lekker gewend zijn geraakt aan de temperatuur binnen achter het glas in de woonkamer. Als je ze ineens buiten uitplant in de volle grond, dan is de kans dat het plantje doodgaat door het grote temperatuurverschil. Laat je plantjes dus buiten wennen, doe dit onder een afdakje of in een koude kas of platte bak. Doe dit ca. 4/7 dagen, hierna kunnen de plantjes buiten worden uitgeplant.

Tips voor het uitplanten
Zodra de plantjes zijn afgehard, kan er uitgeplant worden. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken als je de plantjes buiten uit gaat planten in de volle grond.
· Haal het plantje voorzichtig uit het potje door in het potje te knijpen. Hierdoor komt de grond los en breken de worteltjes niet af.
· Neem een emmer met water en dompel voordat je de plantjes uitplant, de plantjes goed onder water. Laat de aarde zicht goed vol zuigen met water. Op deze manier heeft de plant een extra voorraadje water.

· Begeleid je plantjes die het nodig hebben met bamboestokken, knijpers, touw of een zelfgemaakt rekwerk.