Augurken inmaken

Yes, het is echt oogsttijd en dat betekend ook dat de augurken van de plant gehaald mogen worden. Misschien had je er al een aantal in de groente la liggen?! Ik spaar ze altijd op tot ik een grote hoeveelheid heb, meestal een kilo en dan maak ik ze in, in zuur.


In mijn boek 'de moestuin' kun je heel uitgebreid zien hoe je augurken inmaakt, hier leg ik bijvoorbeeld ook uit hoe je potten steriliseert. Ik wil jullie toch ook op deze manier een klein handje helpen. Daar komt ie:

Wat heb je nodig:

· 1 kg augurken

· 1 liter water

· Keukenzout

· Verse kruiden uit de tuin, oregano, dille, rozemarijn, venkel, kruidnagel, dragon.

· Zout en peper

· 300 ml witte wijnazijn

· 200 ml water

· 80 gram suiker

· 3 gesteriliseerde potten van 450ml


Hoe moet het:

1. Neem een grote kom met de augurken en doe hier 1 liter water bij. Doe hier 3 grote scheppen zout bij. Laat deze kom 48 uur staan.

2. Spoel de augurken af en maak ze in plakjes of in blokjes, wat je leuk vindt.

3. Verdeel de stukjes of plakken over de potten.

4. Kook 300 ml azijn en het water in een pan en voeg als laatste 80 gram water toe.

5. Wacht tot de suiker opgelost is in het mengsel.

6. Doe nu de kruiden naar wens in de potjes en giet dit af tot de augurken onderstaan met het azijnmengsel. Mijn favoriete smaken zijn venkelzaad, kruidnagel en paprikapoeder.

7. Draai de doppen erop en zet de potten op zijn kop en laat afkoelen. Hierdoor trekken de potten vacuüm en kun je ze langer bewaren.

8. Schrijf de datum op de pot en maak ze pas over 3 maanden open dan zijn ze het lekkerste.