Basilicum kweken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Basilicum is heerlijk! Het wordt niet voor niks heel veel gebruikt in de keukens van tegenwoordig. Het ruikt zo ontzettend lekker als je er al aanzit met je vingers, alsof je weer in Italië bent! Wist je dat je basilicum heel erg gemakkelijk zelf kan zaaien. Hieronder vind je er alles over.

Basilicum kweken

Zaaien binnen: februari – april

Buiten zaaien: mei – juni

Oogsten: juli – september

Kiemtijd: 7-21 dage

Kiemtemperatuur: 18-22 graden

Zaaiafstand: 20 cm

Zaaidiepte: 2 cm

Houdbaarheid van de zaden: 2/5 jaar

Standplaats: zon

Grondsoort behoefte: losse, doorlatende en voedselrijke grond

Voeding: om de 4 weken wat compost gebruiken of biologische moestuinvoeding

Familiegroep: kruiden

Gewenste zonuren: zon

Bijzonderheden: houden van heel veel water

Zaaien

Basilicum zaai je in een zaaitray met potgrond, dit kun je starten vanaf half april binnen in huis. Na het zaaien is het verstandig om de zaden niet te bedekken met grond, het zijn namelijk lichtekiemers en om de zaaitray af te dekken met folie of een bijpassende kap. Zorg dat het lekker warm is voor de zaden om te ontkiemen.

Verspenen/ verplanten

zodra de planten 4 blaadjes hebben gekregen verspeen je ze met 4 zaailingen naar een eigen potje, gevuld met potgrond. Hierin groeien je ze dan nog zeker 4 weken verder. Hierna kun je de plant op zijn definitieve plek uitplanten in de moestuin.

 
Zonlicht

Basilicum houdt van veel zonlicht en warmte, dus zorg ervoor dat je het op een plek uitplant, in potten of in de volle grond, waar het minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt. Bij mij staan de planten in potten in de kas.

Water

Houd de grond altijd goed vochtig maar niet doorweekt. Zelf zet ik de potten altijd in een bakje water zodat er altijd water aanwezig is. Merk je dat de grond groen wordt dan is het te nat en haal je de planten uit het schaaltje.

Snoeien

Regelmatig snoeien bevordert de groei van basilicum. Knijp de toppen van de plant af om de plant te stimuleren in de groei. Deze toppen kun je in een glaasje water zetten, deze wortelen gewoon weer door, en zo maak je weer nieuwe plantjes.