Beestjes redden
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Ik las een artikel van natuurmonumenten en ik ben echt heel erg geschrokken. Ik gaf al veel aandacht aan beestjes in de tuin, maakte een plek voor ze en maak ze vooral niet dood. Ik schrok er heel erg van toen ik las dat er zoveel dieren (van vogels tot heel veel insecten) aan het uitsterven zijn. We hebben ze echt nodig, want zonder deze beestjes hebben wij uiteindelijk geen eten. We moeten echt wat liever worden voor onze natuur en niet alleen maar aan onszelf denken. Ik ben op heel veel facetten rekening aan het houden met hoe ik kan meehelpen aan een groenere wereld. Ik probeer dit vooral te doen door mensen te motiveren en te stimuleren om een moestuin te starten. Op deze manier ben je heel lokaal voedsel aan het verbouwen en je beschadigt zo de wereld bijna niet. Als we dit allemaal zouden doen, zouden we al een stapje verder komen. Uiteraard moet iedereen het op zijn eigen manier doen, maar het is belangrijk dat we allemaal wel iets doen. Dat is al een heel goed begin, vind je niet?!

Om even terug te komen op de beestjes waar ik deze tekst mee begon. Ik las dus het artikel “red onze insecten” en dat heeft mij heel erg aan het denken gezet. Ik kijk nu zo anders tegen dingen aan en bekijk ook wat ik er zelf aan zou kunnen doen.

Wat is het probleem?!
Afgelopen 30 jaar is 2/3de van alle insecten in de wereld verdwenen. Voornamelijk de bijen en hommels (die wij veel nodig hebben in de moestuin) zijn verdwenen. Je denkt misschien dat dit niet erg is, want ze zijn er toch nog?! Ja, ze zijn er nog steeds, maar steeds minder. Als we er niks aan gaan doen, zullen ze echt helemaal uitsterven en dan hebben we een serieus probleem. De aantallen zijn echt bizar groot, maar wat doen we dan toch verkeerd dat dit gebeurt?

Hoe komt dat?!
Het komt doordat er de laatste jaren veel is veranderd bij het verbouwen van onze groenten en fruit. Heel veel plantjes en watergebieden zijn weggehaald om hier voedsel op te verbouwen, zodat wij dit kunnen eten. De boeren willen dat de grote hoeveelheid groenten en fruit die ze verbouwen netjes en levend blijft. Om sterfte en kaal gegeten planten te voorkomen, gebruiken ze gifstoffen (pesticiden), maar hierdoor gaan wel alle beestjes die hierbij in de buurt komen dood. Er zijn tegenwoordig wel veel boeren die deze gifstoffen niet meer gebruiken en zij gebruiken gelukkig een biologische manier om beestjes op een afstand te houden. Dit doen ze door bepaalde vijandelijke beestjes in te schakelen of juist planten te plaatsen waar de vijand niet van houdt.

Wat kunnen we eraan doen?
• Laat een deel van de uitgebloeide planten en bloemen staan, want deze planten dienen heel goed als schuilplaatsjes voor insecten. Het ziet er misschien niet heel netjes uit, maar dit kun je op een gestructureerde manier wel “netjes” maken.
• Maai het gras niet iedere week, maar laat het net wat langer groeien.
• Maak een insectenhotel om beestjes te helpen met het zoeken van een schuilplaats.
• Zaai en plant bloemen en planten op kale plekken in de (moes)tuin.
• Onkruid bestaan eigenlijk niet, want het zijn gewoon plantjes op de verkeerde plek. Laat op sommige plekken dit ook eens staan. Je zult je verbazen over wat een mooie plantjes hieruit tevoorschijn komen. Deze plekken zijn ook heel goed voor sommige insecten.
• Laat sommige plekken in de (moes)tuin lekker rommelig. Hier vinden insecten vanzelf wel hun plekje. Denk aan takken, stenen, dakpannen, dennenappels, etc.
• Geef af en toe de plantjes wat meer water zodat het overstroomt. Veel insecten houden hiervan en hebben dan meteen een zwembadje aan huis.

Waarvoor dienen insecten eigenlijk?! 
Insecten zijn echt onmisbaar in ons leven, want ze doen zoveel voor ons. 
• Bestuivers van planten en bloemen.
• Voedsel voor andere dieren (bijvoorbeeld muizen, mieren en spinnen)
• Opruimers van dode dieren en planten.
• Bodemverbeteraars.

Zonder insecten kunnen de planten niet meer bevrucht worden en dat betekent dat we geen groenten en fruit meer hebben. Voorbeelden hiervan zijn koffie, aardbeien, bessen, tomaten, courgettes en nog heel veel meer.

Deze nuttige beestjes zijn eigenlijk de basis van het leven zelf en we kunnen dus niet zonder. Hoe ga jij je inzetten? Je hoeft hiervoor geen geitenwollen sok te worden. Al doe je iets kleins door een plantje met een aantal bloemen in de voortuin of op het balkon te plaatsen, maar doe in ieder geval iets ????