Bieten-frambozen jam maken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Vorige week was ik aanwezig bij de bietenclub, deze ‘club’ bestaat uit mensen die actief zijn in de bietensector. Ze organiseerde een diner in en een pop-up restaurant in Amsterdam waar gekookt werd met alleen maar bietjes door Estee Strooker. Dit is een landelijke campagne om de bieten weer op de kaart te zetten. Dit doen ze vooral om te laten zien dat wij in Nederland heel veel lekkers te bieden hebben en daar hoeft niet alles vanaf de andere kant van de wereld te komen. Plus het bewust maken van gezonder eten in Nederland. Na afloop mocht ik nog een aantal verse bieten meenemen om zelf lekker mee aan de slag te gaan.

Een echte heerlijke combinatie bij het etentje was bieten met framboos. Ik was hierdoor geïnspireerd geraakt en ik dacht ik ga de bieten verwerken, samen met de bergen frambozen die ik nog vers uit de tuin kan halen maar ook die in de diepvries liggen, tot een heerlijke jam en dat is ontzettend goed gelukt! Op mijn Instagram pagina deelde ik dit idee en de uitkomst en er waren veel mensen die heel nieuwsgierig waren naar het recept. Bij deze:

Kijk hier eens bij de Bietenclub, hier vind je allemaal heerlijke recepten enkel met bieten: Recepten

Bieten-frambozen jam

Benodigdheden
– 5 bieten (750 gram)
– verse & diepvries frambozen (750 gram)
– 600 gram geleisuiker extra (minder zoet)
– 10x steriele potjes 250ml + deksel
– weckketel (40 minuten op 90 graden

Stappenplan
– haal het loof van de bietjes en kook de bietjes en ruim water, laat het velletje er nog omheen zitten.
– na ongeveer 40 minuten (het duurde bij mij wel even voor dat deze grote maat biet gaar was) zijn de goed, dit kun je testen door met vork in de biet te prikken, kom je er makkelijk doorheen, tada dan zijn de goed gaar.
– spoel de bieten onder koud water af zo koelen ze ook meteen. Houd de bieten onder water en duw met je duim het velletje eraf. Doe je dit boven het water zul je merken dat je handen knal rood worden, onder het water heb je daar geen last van.

– snijd de bieten in stukjes en doe ze in een grote pan met een dikke bodem.

– voeg nu de frambozen eraan toe en laat het geheel even pruttelen, zo 20 minuten.

– hierna haal je de staafmixer erdoorheen zodat het een gladde dikke massa wordt.
– zet de pan weer op het vuur en voeg nu de geleisuiker toe in de juiste hoeveelheid. gebruik je gewone geleisuiker doe dan even opnieuw het rekensommetje, je vind dit op de verpakking van het pak suiker.

– laat het 3 minuten koken en giet de jam nu af in de potjes en draai de deksels erop.
– zet de potjes nu in een weckketel voor 40 minuten op 90 graden.
– hierna haal je de potjes eruit en zijn ze vacuüm getrokken, op deze manier kun je de potjes maanden bewaren in de donkere kast.

Tip
Ik kies voor kleine potjes zodat ik het ook leuk als kadotjes kan geven als ik ergens ga eten op een feestje heb. Iets zelf maken en kado geven is zo leuk om te te doen. Maar je kunt zelf natuurlijk ook grotere potten gebruiken als je de prettiger vindt.