Bloemen voor de bijen en de vlinders
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Een moestuin is echt heerlijk en ik kan niet meer zonder. Het geeft je veel rust, het is echt een plek om te ontspannen en daarnaast is het ook een plek waar beestjes kunnen wonen. Denk aan vogels, muizen, mollen, egels en heel veel insecten.

Helaas worden de vlinders en bijen de laatste jaren te veel vergeten en sterven ze beetje bij beetje uit. Zo zonde want we hebben ze echt heel hard nodig. Zonder bijen geen bestuiving en geen bestuiving is geen eten niet alleen voor ons geen eten maar ook niet voor andere dieren. Misschien een beetje snel en kort gezegd, maar zo zit het wel in elkaar. Groeien er geen bloemen in je tuin dan mag je je best wel een beetje zorgen gaan maken. Help deze beestjes een handje door de tuin niet helemaal vol te bestraten met tegels maar door ook een aantal tegels eruit te halen en hier bloemen en planten in uit te planten, waar bijen en vlinders dol op zijn.
Perfecte bloemen maanden
De maanden april tot oktober zijn topmaanden om vlinders en bijen naar de tuin te lokken. Zorg ervoor dat je veel variatie aanbrengt en ze veel te snoepen hebben. Variatie in bloemen met een andere bloeitijd zorgt ervoor dat je bijna het hele jaar door bloemen hebt staan die vlinders en bijen aantrekken. Zo help je deze beestjes dus zeker een handje. Mocht je nog bezig zijn met het bedenken van je moestuinplan voor komend jaar, reserveer dan vooral een groot stuk voor bloemen in de moestuin of siertuin. In de maand juni kun je de meeste variatie aan bloemen in de tuincentra vinden. Je kunt ze kopen als zaden maar natuurlijk ook als kleine struikjes of stekken.

De echte populaire vlinder- en bijenbloemen zijn:
1. Vlinderstruik (vaste plant)
2. Phacelia (eenjarige plant, bodemverbeteraar en trekt ontzettend veel bijen en vlinders aan)
3. Lavendel (vaste plant, op tijd snoeien dan kun je de lekker ruikende bloemetjes gebruiken als geurzakje)
4. Zonnehoed (mijn favoriet, ontzettend mooie grote bloemen van ca. 10 cm groot. De planten kunnen vrij groot worden, 70-120 cm)
5. Koninginnekruid (vaste plant, kan erg groot worden. Plant deze dus alleen als je heel veel ruimte hebt in de tuin, 30-170 cm)
6. Damastbloem (vaste plant, wordt ongeveer 45-90 cm hoog)
7. Hemelsleutel (dit roze bloemetje kent echt iedereen, deze kom je veel tegen op plekken waar een voedzame grond is en groeit dus ook super in de moestuin)
8. IJzerhard (vaste plant, zaait zichzelf snel uit)
9. Struikmalva (vaste plant maar niet winter hard. Aan het eind van het seizoen kun je hem terug snoeien maar ook lekker laten staan zodat er beestjes een winterslaap kunnen houden in de holle steeltjes van de plant.)
10. Salvia (een bloem die heel lang bloeit, zeker van mei tot september)
+ nog veel meer, zie hieronder de foto’s voor de soorten 🙂

Door een aantal planten te zaaien of te planten, zorg je er al voor dat er voldoende nectar is voor zowel bijen en vlinders. Je hoeft dus helemaal geen grote ingrepen te doen in de tuin, plant er gewoon een paar tussen alle groentes.