Bodem verbeteren in de moestuin
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Het is tijd om weer wat te gaan doen in de moestuin, en dat is het verbeteren van de bodem. Hieronder vertel ik je uitgebreid hoe en waarom dit nou zo goed is voor de moestuin en ik dit ieder jaar herhaal.

Wanneer verbeter je het beste de bodem.

In de rustmaanden verbeter je het beste de grond met compost. Dat zijn de maanden vanaf november tot april. In deze periode staan er maar weinig vaste planten in bloei of vragen planten energie vanuit de bodem. Deze tijd is dus heel erg geschikt om de bodem te voorzien van een boost. Zodat in het voorjaar wanneer de planten weer opkomen, worden uitgeplant of worden gezaaid hier optimaal het seizoen mee door kunnen. Zelf verbeter ik een keer per jaar de bodem en doe er voor de rest niet veel aan.

 

Waarom de grond verbeteren.

Ik verbeter de grond maar een keer in het jaar omdat dit tijd en werk scheelt door het jaar heen. De bodem blijft hierdoor ook meer in balans omdat hij minder verstoord wordt en je de planten gewoon lekker laat groeien en het verder met rust laat. Het bodemleven wordt hier ook heel erg blij van en andere insecten die tussen de planten leven ook.

 

Voor de moestuin is het erg belangrijk om de bodem te verbeteren aan het begin van het seizoen zodat je überhaupt aan het einde wat kunt oogsten. Een gezonde voedzame bodem is een van de belangrijkste onderdelen van een moestuin. Gezonde bodem betekend een gezonde oogst wat jij weer opeet, logische eigenlijk als ik het zo verwoord.

 

Hoe komt het eigenlijk dat de grond voedzamer wordt door compost aan te brengen?

Ik vertelde hierboven al iets over het bodemleven, nou die kleine mini ‘beestjes’ die doen dat dus, het voedzamer en gezonder maken van de bodem. Zij gaan namelijk aan de slag met die compost, ze zetten het om tot voeding voor de planten.

 

In de bodem leven verschillende organismen, denk aan schimmels, mijten, aaltjes en de welbekende wormen. Al deze beestjes zorgen ervoor dat alle dode, organische resten die in de bodem zitten, worden afgebroken door het op te eten. Hierdoor komen er voedingstoffen vrij waar de planten die op dit stuk grond groeien heel veel baat bij hebben. Deze beestjes, bacteriën en schimmels zorgen er ook voor dat de structuur van de bodem in balans is. Doordat de beestjes bewegen door de bodem wordt deze luchtig omdat er gangetjes ontstaan. Hierdoor kan water beter weglopen en zorgt dit meteen voor minder wateroverlast in de tuin. Daarnaast worden de verschillende uitwerpselen van deze beestjes met elkaar vermengd, zodat de voeding voor de planten optimaal is.

 

· Ze ruimen de bodem op – scheelt jou weer werk
· Ze voeden de bodem – beter voor de planten
· Ze zorgen voor lucht in de bodem – scheelt jou werk doordat je niet hoeft te spitten in het voorjaar
· Doordat de bodem in balans is, lossen de beestjes hun eigen problemen op. Daardoor zul je minder plagen of ziektes in de grond hebben.

 

Wat voor soort compost kan je gebruiken

Er zijn veel verschillende soorten compost te krijgen.

 

1. Zo kun je gratis compost ophalen bij de gemeente, tenminste in veel gemeentes.

 

2. Je kan natuurlijk je eigen gemaakte compost gebruiken, dit maak je zelf met je GFT afval vanuit huis maar ook met andere grondstoffen. Denk aan takken, gemaaid gras, dorre planten, blaadjes, groente resten, eierschillen, koffiedrap en ga zo maar door.
3. Je kan ook kant en klare compost gebruiken, dit kun je in zakken of zelfs in Big Bags laten leveren mocht je veel meer nodig hebben.
Ik gebruik hiervoor mijn eigen compost en vul dit aan met Bio Bemeste Tuincompost van Pokon omdat ik helaas niet voldoende compost heb van mijn eigen bakje. Ik doe dit consequent ieder jaar.

 

Hoeveel compost gebruik je het beste en hoe pas ik het toe?

De hoeveelheid aan compost die je nodig hebt en gebruikt is afhankelijk van het aantal m2 van de moestuin of van de siertuin. Ik heb een moestuin van ca. 35m2 open grond. Daarvoor gebruik ik 12 zakken van 40L

 

Bio Bemeste Tuincompost.
– Met een 40L zak kun je 3 m2 moestuin voorzien van een laagje voeding.
– Met een 40 L zak kun je 4 m2 siertuin voorzien van een laagje voeding.
– Fruitplanten en fruitbomen zitten bij mij in de categorie siertuin.

 

Ik strooi de compost uit over de kale bodem. Je hoeft het na het uitstrooien niet te mengen met de huidige bodem, dit is alleen maar extra werk en je maakt de bodem wakker en dat wil je nog even niet.
Ik strooi niet alleen compost in de moestuin maar ook op de bodem in de siertuin. Dit doe ik op de plekken aan de voet van de plant, hierdoor krijgen de vaste planten ook een opkikkertje voor komend seizoen. Het bodemleven gaat erdoor aan het werk waardoor de planten later meer voeding hebben en er dan ook gezonder uit zullen zien.

 

Ik start net met een moestuin, hoe verbeter ik dan de grond?

Als je net begint met de moestuin en je de gehele bodem nog moet verbeteren en moet voeden dan is het zeker aan te raden om de compost door de bestaande grond heen te mengen en ook nog aan te vullen met tuinaarde. Veel achtertuinen (uitgaande dat je je moestuin begint in de achtertuin) bestaan uit zandgronden waar niet veel voeding in zit. Dan is het zeker aan te raden om er een keer er goed voor te gaan. Dit kun je gemakkelijk ieder jaar bijhouden zoals ik hierboven heb omschreven. Ik geef altijd als advies, 1/3 compost en 2/3 tuinaarde aan te houden voor de bewerking aan de bodem en dit te vermengen met de bestaande bodemlaag in de eerste 30 cm van de moestuin.

 

De jaren hierna zou ik zo min mogelijk spitten of woelen als het niet nodig is. De bodem is namelijk ook een levend onderdeel van de tuin en misschien wel het allerbelangrijkst waar je groenten op groeien. Hier moet je dus heel goed voor zorgen.

Bodem bedekken

Ik zorg ervoor dat het hele jaar door de bodem verder bedekt is met houtsnippers of compost. Dit zorgt voor minder onkruid, de bodem houdt meer vocht vast in de bodem (verdampt minder snel omdat het is afgedekt) waardoor je ook minder water hoeft te geven. Het bodemleven wat in de grond zit wordt beschermd en droogt minder uit. Dit zijn allemaal voordelen voor het behouden van een gezonde bodem. Het bodemleven, kleine mini beestjes waarvan je er vele niet met het blote oog kunt zien, is zo ontzettend belangrijk voor de tuin. Zij zorgen ervoor dat plantresten worden opgegeten, dat de grond lekker luchtig blijft en dat de planten er dus beter op kunnen groeien. Alleen maar voordelen zou ik zo zeggen. Lees ook deze blog over mulchen.