Buiten zaaien
admin
0 Minuten om te lezen
Het is zover, maart is er nu dan echt. Yes, yes, we kunnen buiten ook weer lekker aan de slag. Ik kon niet wachten tot de vogeltjes (vooral de merels) weer gingen fluiten. En natuurlijk moet ook het zonnetje weer gaan schijnen. Dit hebben we echt nodig om de grond weer wat op te warmen, zodat de zaadjes er bijna weer in kunnen.

Schutting
In mijn tuin is er nog ontzettend veel te doen. Het ligt nu nog vol met tegels en houten planken die van de schutting af zijn gekomen. De schutting hebben we namelijk gedemonteerd. Je leest het goed, we hebben deze dus niet gesloopt. Al het hout dat ervan af is gekomen, heb ik netjes opgestapeld en dit gaan we hergebruiken in de voortuin. Hier maken we weer een nieuwe schutting van en ook een plek waar we de containers achter neer kunnen zetten. Het is nu niet alleen maar een moestuin, want het is nu ons eigen huis en onze eigen tuin. Ik kan dus nu zelf de keuzes maken ????

Veel mensen vragen zich af: waarom laat je een schutting zetten? Het is toch leuk met dat watertje ernaast? Dat klopt en ik had de schutting ook het liefst weggelaten, maar wij wonen niet in een weiland of hebben een uitkijk op niks. De uitkijk is op een weg en deze weg willen we dan ook eigenlijk zo min mogelijk zien. Vandaar dat wij hebben gekozen voor een geluidswerende schutting. Deze is gemaakt van geluidswerende en absorberende platen die het harde geluid afketsen, zodat dit niet bij ons in de tuin komt. Tegen deze platen komen kokos kokers. Deze geven een natuurlijke uitstraling en de klimplanten kunnen er ook nog eens goed tegen hechten. 10 maart wordt deze schutting geplaatst door Kokosystems en ik kan niet wachten tot hij er staat ???? wij hebben gekozen voor de Kokowall lite variant.

Zaaien binnen en buiten
Naast deze binnen activiteiten waar we druk mee bezig zijn geweest, heb ik ook al lekker buiten gezaaid. Dit heb ik nog niet gedaan in de volle grond, want dat gaat nog niet met alle tegels, maar ik heb dit wel in verhoogde bakken gedaan. De Grow Table is top, want er zit een kap over die de zaailingen wat extra beschutting en warmte geeft in deze tijd van het jaar. Het kan ’s nachts en overdag namelijk nog heel erg koud worden. De kap is dus goed geschikt om eerder te beginnen en tot langer door te gaan. In de zomer zijn de kappen dan niet meer nodig en hebben ze genoeg aan de zon.
In de 2 verhoogde bakken heb ik het volgende gezaaid:

Bak 1:
· Pluksla
· Spinazie
· Raapstelen
· Rucola

Dit zijn allemaal bladgroenten die ook heel goed in de schaduw kunnen groeien. Licht hebben ze natuurlijk wel nodig, maar niet gedurende 6 uur per dag. Het leuke van deze soorten is dat ze relatief snel groeien ten opzichte van andere gewassen, zoals tomaten of komkommers. Je kunt er dus snel van eten en erna gewoon weer opnieuw zaaien.

Bak 2:
· Tuinbonen

Waarom kweek ik tuinbonen in een bak? Ik kan ze nog niet in de volle grond kwijt, maar het is wel tijd om deze te zaaien. Ik heb dus wat voorbereidend werk gedaan. Als straks de plantjes groter zijn en de tuin gereed is om er wat groen in uit te planten, heb ik grotere planten om de oogsttijd wat te vervroegen. Als ik de plantjes uitplant, zaai ik er ook nog een rijtje naast met gewoon zaden. Door in 2 etappes te zaaien, verspreid je de oogst dus wat meer. Dan heb je niet in een keer heel veel, maar kun je na een aantal weken weer een vers maaltje uit de tuin halen ????

Naast dat ik bovenstaande zaden al in de grond heb zitten, ben ik binnen ook al van start gegaan. Ik ben nog niet met alles begonnen, maar de gewassen die wat langzamer groeien en die tijd nodig hebben, heb ik al wel gezaaid. Dit zijn de pepers, paprika, aubergine. De kapucijners en doperwtjes zitten bij mij ook al in de kweekbak, zodat, net zoals bij de tuinbonen, ik ze later op de juiste plek in de tuin uit kan planten langs een rekje. Deze peulvruchten heb ik eerst laten weken in water. Ik heb 30 zaden per stuk. Zo weet ik zeker dat er voldoende sterke plantjes over blijven die later naar buiten kunnen. Zelf plant ik er altijd ca. 20 uit. Dat vind ik voldoende voor 2 personen, zonder dat we heel veel in moeten vriezen.