De voordelen van een moestuin
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

 

Steeds meer mensen zijn bewuster aan het leven en kijken hoe ze de wereld een handje kunnen helpen om deze groener te maken en weer stukjes terug te geven aan de natuur. Starten met een moestuin is een voorbeeld daarvan. Ik heb al jaren een moestuin en kan inmiddels niet meer zonder, het is een deel van mijn leven geworden. Het hebben van een moestuin hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten en iedereen kan het. Het levert je heel veel voordelen op. Hieronder heb ik een aantal voordelen van het hebben van een moestuin opgesomd.


1. Je gaat heel anders om met voeding. Je weet namelijk heel erg goed hoe lang het geduurd heeft om een zaadje tot een volledige vrucht of megaplant uit te laten groeien. Zomaar iets weggooien, zul je dan ook zeker niet doen. Ook eet je helemaal volgens het seizoen, je eet namelijk wat er op dat moment te oogsten valt.
2. Je wordt veel bewuster van de natuur en het klimaat. Je weet veel meer hoe de groei van planten in elkaar zit, maar ook wat je allemaal nodig hebt om überhaupt buiten in de volle grond voedsel te verbouwen. Warmte, regen, geen vervuilde grond en beestjes spelen hier een grote rol in. Hierdoor zul je met veel meer respect omgaan met de natuur omdat je door krijgt wat deze aspecten te maken hebben met onze voeding.
3. Je weet waar je eten vandaan komt en wat voor voeding het heeft gekregen. Dit weet je niet als je het in de supermarkt koopt. Is dit biologisch of niet en wat voor gif zit er allemaal op en hoeveel eigenlijk?
4. Het werkt heel erg ontspannend, want je bent even weg van de drukte en volle schema’s. Het leegmaken van je hoofd en even met je handen in de aarde wroeten, leidt je af van deze druk. Je bent echt bezig met de basisbehoefte in het leven, namelijk voeding van je eigen bodem.
5. Het is supergezond voor je.
6. Je draagt een steentje bij aan het groener maken van de wereld. Je geeft beestjes een plekje om zich voort te planten en je geeft weer een stukje grond terug aan de natuur, zoals het eigenlijk hoort


Belangrijke musthaves in de moestuinn

 

Tijd
Je moet er tijd voor vrij maken in je dagelijkse ritme. Op een gegeven moment wordt het een levensstijl en dan zal het ook helemaal automatisch gaan. Kijk vooral wat voor jou werkt. Is dit ’s avonds na het werk, 2 vaste dagen in de week of enkel in het weekend? Alles kan! Stem er je overige schema op aan en je kunt uiteindelijk niet meer zonder.

 

Geduld
Dit is denk ik wel de grootste musthave als je een moestuin hebt. Veel mensen verwachten er soms toch net wat anders van, schieten in de stress als er 1 week na het planten van een zaadje nog niks is gebeurd en geven het op. Geduld is echt belangrijk. Je moet net even wat langer wachten en je planten vooral tijd geven om te groeien.