DIY-Aardbeien huisje
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Aardbeien zijn zo lekker! Ik denk dat dit, samen met de blauwe bessen, japanse wijnbessen, frambozen, kersen en peren, mijn lievelingsfruit is. Ik heb meerdere soorten aardbeien in de tuin groeien. Onderstaand zijn plantjes met witte en rode bloemen. Dit worden beide rode aardbeien.

Wij zijn niet de enigen die aardbeien superlekker vinden, want vogels zijn ook dol op al het fruit. In mijn vorige moestuin had ik van kippengaas een soort tunnel gebogen waar de aardbeien onder zaten. Dit werkte goed, maar als ik het weg wilde halen was dit een hele klus. Het buigt en het is gewoon onhandig om dit alleen te doen. Daarna heb ik het met en gebogen pvc buizen en netten geprobeerd. Ik dacht dat ik dan makkelijk met m’n hand onder het net komen, zodat ik niet alles eraf hoefde te halen bij het oogsten. Helaas was dit systeem eigenlijk nog onhandiger. De vogeltjes die mijn aardbeitjes wilden opeten, raakten weleens verstrikt in het net. Dit komt omdat het zo flexibel is en ze met hun pootjes dan blijven hangen. Dit wilde ik niet nog eens en zeker niet in mijn nieuwe tuin, dus ik wilde het goed aanpakken.

Oplossing
Na wat onderzoek en het afstruinen van het internet kwam ik op dit idee. Het is niet helemaal mijn idee, maar ik heb inspiratie opgedaan bij anderen. ???? Het is een soort konijnenhok geworden, maar dan zonder konijn erin. Mijn vader maakte er jaren terug eentje voor Kees, ons konijn. Dit hok lijkt er heel erg op. Al het hout dat ik heb gebruikt, is hout dat uit het huis komt. Deze hebben we over van de verbouwing. Dit zijn oude panlatten met een afmeting van 5 cm breed en 2,2 cm dik. De constructie is stevig en is dus makkelijk op te tillen, zonder dat je de plantjes ermee beschadigd. Ook kunnen er geen vogels in verstrikt raken, omdat ik heb gekozen voor kippengaas i.p.v. netten. Ik heb hem netjes afgelakt, zodat hij langer meegaat. Ik heb hem gelakt nadat ik hem in elkaar had gezet. Mijn pa zou zeggen: ‘Floor, je had beter eerst kunnen schilderen en dan het hok in elkaar kunnen zetten, want nu gaat het rotten op de stukken waar je niet bij komt.’ En daar heeft hij zeker een punt, maar helaas zat die van mij al in elkaar. Hij zat zo goed in elkaar dat ik hem niet echt meer uit elkaar kreeg, haha! Ik zou adviseren om eerst de planken te schilderen, voordat je het hok in elkaar zet! En dit is het eindresultaat. Ik ben er superblij mee, want het oog wil ook wat, vind je niet?

Stappenplan
Maar nu de grote vraag, hoe maak je zo’n ding? Ik heb de stapjes hieronder even voor je uitgewerkt.

1. Meet eerst de buitenmaat op van het vak waar je het aardbeienhok overheen wil zetten. Houd er rekening mee dat de plantjes nog wat groter worden, dus maak het hok niet te klein.

2. Teken dit schetsmatig uit, zodat je de maten niet door elkaar kunt halen.

3. Je hebt de buitenmaat opgemeten, dus de dikte van de houten latten moet je nog wel van het totaal aantal cm afhalen, zodat het hok niet opeens te groot is. Op de onderstaande tekening zie je een beetje wat ik bedoel. (Dit zijn de maten die ik nodig had, die kunnen dus afwijken van jouw maten)

4. Nu kun je alle latten aftekenen en afzagen, dit kan met een handzaag of met een afkortzaag. Zorg er voor dat je de splinters die er vrijkomen weghaalt met een fijn schuurpapiertje. Ik heb uiteindelijk de volgende latten op maat gemaakt;

a. 4 x een lat van 153 cm
b. 6 x een lat van 50 cm voor het raster.

c. 2 x driehoekje met hoeken van 35 graden
d. 2 x lat van 72 cm waarvan de 2 beide kanten zijn afgezaagd met een hoek van 35 graden.

5. Leg nu de latten uit zodat er 2 ramen ontstaan, zie foto. Bepaal het midden voor de middelste lat.

6. Boor nu gaatjes voor zodat het hout straks niet gaat splijten als je er een schroef in boort.

7. Nu kun je de schroeven erin boren, zodat er een raster ontstaat.

8. Nu is het een kwestie van in elkaar zetten en zorgen dat het een driehoekig huisje wordt.

9. Als hij helemaal in elkaar zit, kun je hem aflakken. Kies eerst grondverf en lak hem dan af met de gewenste kleur. Niet aflakken is natuurlijk ook een optie.

10. Wacht tot de lak goed droog is en dan kun je het kippengaas erin gaan maken. Knip het gaas op maat met een tang en zet het gaas aan de binnenkant vast met krammetjes of met een tacker voorzien van nietjes. Zorg dat je alle scherpe randjes eraf haalt, zodat je jezelf en de vogels niet kunt bezeren.

Tadaa, dat is het. Het is helemaal niet moeilijk, maar het is niet gelijk gebeurd. Ga er gewoon even voor zitten en teken het eerst goed uit, zodat je weet wat je doet. Dat maakt het allemaal een stuk makkelijker voor jezelf.

Succes met klussen. ???? Één tip: als je dit gaat bouwen op een zonnige dag, smeer je dan goed in. Ik was namelijk na deze klus goed verbrand. De zon is toch veel sterker dan je denkt.