DIY kippengaas stolp maken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Zoals je misschien al in mijn foto’s van de tuin hebt ontdekt gebruik ik al jaren kippengaas stolpen over mijn sla, andijvie of mijn kleine bonen plantjes. Deze zijn erg gevoelig voor vogelvraat of zelfs de konijntjes. Daar zijn ze in eerste instantie ook voor gemaakt toen ik de moestuin nog bij mijn ouders in de achtertuin had. Dit lag in een duingebied. Hier in Boskoop heb ik er nu geen last meer van maar gebruik ik ze tegen de duiven, die zijn hier weer ruimschoots aanwezig 😉

Ik kreeg veel vragen of ik wilde delen hoe ik deze stolpen maak, hieronder vind je het stappenplan!

Ga voorzichtig te werk of doe anders gewoon handschoenen aan, want het kippengaas kan heel scherp zijn en je kunt je zo openhalen aan de puntjes.

Wat heb je nodig:
 • Kippengaas (53cm x 105cm )
 • Tang om het kippengaas op maat te knippen
 • Rolletje ijzerdraad (zilverkleurig)
 • Grof touw (30 cm )
 • Stap 1
  Knip het kippengaas op maat, draadje per draadje. Dit is wel even wat werk maar je krijgt er zeker iets leuks voor terug. Als je het kippengaas recht hebt afgeknipt, vouw je de onderste rand die op de grond komt te staan naar binnen toe. Zo heb je een stevige onder rand en ziet het er netjes uit. De puntjes vouw je naar binnen toe, zodat je je er niet aan open kunt halen.

  Stap 2
  Buig het kippengaas als een soort koker rond en zet de 2 uiteindes op 3 punten met ijzerdraad aan elkaar vast. Dit moet je ook netjes afknippen, zodat hieraan geen scherpe puntjes blijven zitten. Buig het uiteinde naar binnen toe.
  Stap 3
  De bovenkant ga je eigenlijk net zo vouwen alsof je een cadeautje inpakt. Vouw de 4 kanten naar binnen en druk vanaf binnen plat, zodat de bovenkant dicht is (zie foto ter verduidelijking). Vouw de punten wat naar binnen, zodat de bovenkant dicht zit.

  Stap 4
  Rijg het touw door de gaten heen, waardoor het fungeert als een handvat. Maak een grove knoop aan de binnenkant van de kippengaas “stolp”.

  Variantie tip.
  Heb je kolen, maar wil je niet een heel bed bespannen maar juist maar 1 plant? Dan kun je aan de binnenkant van de stolp, die groot genoeg is, ook gaas met hele kleine gaatjes spannen. Hier kunnen de koolvliegjes niet doorheen. De slakken kunnen trouwens ook niet door een net heen met hele kleine gaatjes, dus je kunt er allerlei varianten op verzinnen.

  Heb je kippen die vrij rondlopen in de tuin, maar wil je dat ze van bepaalde plantjes afblijven?! Dan is dit ook een goede oplossing.

  Zo makkelijk is het. Zo kun je beestjes op een afstand houden zonder ze dood te maken.

  Succes allemaal en deel vooral je foto op instagram of facebook met mij, tag mij erin zodat ik het kan bekijken 🙂