DIY kippengaas stolpen
admin
0 Minuten om te lezen
Zoals vele van jullie inmiddels weten, woon ik in de buurt van de duinen. De konijntjes zijn hier daarom ook heel veel te vinden. Dit is hartstikke leuk en schattig als je ze langs ziet springen, maar helaas houden ze ook wel van wat lekkers uit de moestuin. Helaas zijn het niet alleen de konijnen die soms aan de plantjes komen, want muizen en vogels kunnen er soms ook wat van. Vooral sla en klein vers groen worden vaak opgegeten. Uiteraard zijn er heel veel opties te bedenken om beestjes weg te houden. Denk hierbij eerst aan planten met hevige geurtjes zoals, geraniums, knoflook, venkel en munt. Mocht dit niet werken, dan kun je ook iets anders proberen. Zelf heb ik al jaren mijn kippengaas stolpen staan die ik gebruik voor de kroppen sla. Dit werkt ontzettend goed.

Ik kreeg een vraag of ik er een soort stappenplan van kon maken. Hieronder vind je mijn uitgebreide uitleg met afmetingen en benodigdheden over hoe je zo’n superleuke, handige stolp van kippengaas maakt.
Ga voorzichtig te werk of doe anders gewoon handschoenen aan, want het kippengaas kan heel scherp zijn en je kunt je zo openhalen aan de puntjes.

Wat heb je nodig:
Kippengaas (53cm x 105cm )
Tang om het kippengaas op maat te knippen
Rolletje ijzerdraad (zilverkleurig)
Grof touw (30 cm )

STAPPENPLAN

– Stap 1
Knip het kippengaas op maat, draadje per draadje. Dit is wel even wat werk maar je krijgt er zeker iets leuks voor terug. Als je het kippengaas recht hebt afgeknipt, vouw je de onderste rand die op de grond komt te staan naar binnen toe. Zo heb je een stevige onder rand en ziet het er netjes uit. De puntjes vouw je naar binnen toe, zodat je je er niet aan open kunt halen.
– Stap 2
Buig het kippengaas als een soort koker rond en zet de 2 uiteindes op 3 punten met ijzerdraad aan elkaar vast. Dit moet je ook netjes afknippen, zodat hieraan geen scherpe puntjes blijven zitten. Buig het uiteinde naar binnen toe.

– Stap 3
De bovenkant ga je eigenlijk net zo vouwen alsof je een cadeautje inpakt. Vouw de 4 kanten naar binnen en druk vanaf binnen plat, zodat de bovenkant dicht is (zie foto ter verduidelijking). Vouw de punten wat naar binnen, zodat de bovenkant dicht zit.
– Stap 4
Rijg het touw door de gaten heen, waardoor het fungeert als een handvat. Maak een grove knoop aan de binnenkant van de kippengaas “stolp”.

Variantie tip.
Heb je kolen, maar wil je niet een heel bed bespannen maar juist maar 1 plant? Dan kun je aan de binnenkant van de stolp, die groot genoeg is, ook gaas met hele kleine gaatjes spannen. Hier kunnen de koolvliegjes niet doorheen. De slakken kunnen trouwens ook niet door een net heen met hele kleine gaatjes, dus je kunt er allerlei varianten op verzinnen.

Heb je kippen die vrij rondlopen in de tuin, maar wil je dat ze van bepaalde plantjes afblijven?! Dan is dit ook een goede oplossing.

Zo makkelijk is het. Zo kun je beestjes op een afstand houden zonder ze dood te maken.
Succes allemaal en laat het vooral werken.