DIY Moestuinkas
admin
0 Minuten om te lezen
Een groot voordeel van een kas is dat het er lekker warm is en dat je het moestuinseizoen een stuk kunt vervroegen en verlengen. Ook is het een ideale plek om voor te zaaien, plantjes in af te harden (bekijk het woordenboek voor meer uitleg over afharden) en verder op te kweken. Vooral voor planten die echt op warmte gesteld zijn of niet van heel veel water houden, is een kas ideaal. Je kunt het klimaat daar helemaal naar eigen hand zetten natuurlijk.

Er zijn heel veel soorten kassen te koop. Voordat je er zomaar eentje aanschaft is het slim om te bedenken waarvoor je hem wil gaan gebruiken en welke afmeting dan handig is. Ga je er enkel planten in opkweken die je uiteindelijk buiten in de moestuin uitplant? Dan is een kas van 3×3 m genoeg naar mijn idee. Wil je er bergen tomaten uit kunnen oogsten en ook nog eens alles in kunnen voorzaaien, dan zou ik zeker voor een maatje groter gaat.

De juiste plek om een kas neer te zetten is vooral op de meest zonnige plek. Met name in het voor- en najaar is het belangrijk dat de kas voldoende licht pakt. Zo kun je ook daadwerkelijk het zaai- en oogstseizoen uitbreiden. Door alle glazen ruiten wordt het er lekker warm, super natuurlijk. Maar in de zomer kan dit ook problemen met zich meebrengen. Het best is om dan de dakraampjes en de deur open te houden. Deze ‘tocht’ zorgt dan voor luchtcirculatie en dat is weer beter voor de bestuiving maar ook maken schimmels zo veel minder kans. Planten in de kas, helemaal als het erg warm is, hebben iedere dag water nodig aangezien het water dan heel snel verdampt. Denk eens over een druppelslang, er zijn verschillende merken die deze in hun assortiment hebben. Een druppelslang sluit je aan op je regenton, leg je in een keer aan en werkt met een timer.

Is een kas echt een must als je moestuin hebt? Nee hoor, dat vind ik niet. Ik kan net zoveel oogsten zonder kas, alleen binnen een kortere periode van het jaar. Wil jij zo lang mogelijk uit je eigen moestuintje eten dan zou ik een kas zeker overwegen.

Vind je een kas te duur, hou je helemaal niet van de uitstraling en/of ben je zelf een beetje handig? Dan bouw je er zelf een, dit hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Ook ik heb dat gedaan, hij is helemaal naar eigen wensen ingericht en ben er ontzettend blij mee. Mijn kas is ook nog eens heel duurzaam omdat ik gebruik heb gemaakt van gerecyclede materialen en het lijkt alsof hij er al jaren staat. Ik hou daarvan. Hieronder vind je de bouwtekening van mijn kas ter inspiratie ????

Stappenplan DIY-kas

Benodigdheden:
· 12 paalhouders

· 12 geïmpregneerde grenen palen 68 x 68 mm dik en ongeveer 300 cm lang
· 2 x haring met touw
· Waterpas

· Boormachine
· Houtboor
· Rvs schroeven
· Zaagmachine

· Schuttingplanken
· 7 dwarsliggers

· 10 eenruiters (oude kwekersramen)

Stappenplan:
1. Meet de kas uit op de grond en zet stokjes in het midden van de plekken waar je de palen gaat plaatsen.

2. Sla met een hamer de paalhouders in de grond.
3. Bevestig op de buitenkant van de palen, waar het glas komt, een klosje van 22 millimeter dik zodat de schuttingplank wat naar voren komt en de ruiten later gelijklopen met de plank.

4. Plaats een schuttingplank tegen de klosjes en zet de plank vast om de palen aan elkaar de verbinden, zodat ze stevig staan. Controleer met de waterpas, voordat je de plank vastzet, of de paal recht staat. Vergeet niet gaatjes voor te boren met een houtboor en zet ze vervolgens vast met rvs-schroeven.

5. Voordat je de ruiten monteert op de staander maak je eerst de staanders op maat en zaag je de overtollige lengte af. Zorg ervoor dat de voorste palen lager zijn dan de achterste, zo ontstaat er een afschot van het dak. Hierdoor kan het water makkelijk weglopen.

6. Tussen de staanders plaats je de dwarsbalken. Dat doe je daar waar de ruiten gemonteerd moeten worden.

7. Bevestig planken tegen de achterwand aan de binnenkant van de kas. Hierdoor ontstaat meteen wat meer stevigheid. Zorg ervoor dat de hoogte van de kas binnen ongeveer 240 centimeter is, zodat je er ruim kunt staan. Zaag de staanders op maat, voordat het dak erop kan.

8. Monteer nu de zes ruiten op de plekken aan de voor- en zijkant van de kas. Boor de gaten eerst voor met een houtboor om splijten van het hout te voorkomen. Zet hierna de ruiten vast met rvs-schroeven.

9. Maak de zijkant, waar de deuropening zit, dicht met op maat gemaakte schuttingplanken. Zorg ervoor dat de planken waterpas en recht worden gemonteerd. Doe je dit niet, dan zal later de laatste bovenste plank boven de doorgang, die de twee delen aan elkaar koppelt, niet uitkomen.

10. Monteer nu de vijf dwarsliggers op het dak waar de vier glazen ruiten op komen te liggen.
11. Monteer de vier ruiten die als dak gaan fungeren. Zorg ervoor dat deze ruiten iets uitsteken, zodat het water niet de kas inloopt, maar er voorlangs. Voordat je de ruiten vastzet, is het verstandig om eerst weer gaatjes voor de boren. Zet ze uiteindelijk vast met rvs-schroeven. Ik heb zelf een gleuf aan de bovenkant opengehouden, ter ventilatie. Deze gleuf kan ik in de wintermaanden afdekken met een lange plank.

12. Leg de tegels in de kas en vul de bakken met grond en compost. Hier ga je later planten inzetten.

13. Je kunt uiteraard ook nog planken maken om dingen op te zetten of potten ophangen.

14. Nu is het tijd om de deur op te hangen. De deur kun je aan een schuifsysteem hangen zodat hij minder ruimte inneemt of bevestigen aan scharnieren voor een draaideur. Zelf heb ik de kas opengelaten en geen deur geplaatst. Dat is ook prima en dan is de ruimte meteen goed geventileerd.

Klik op onderstaande foto’s om te het stappenplan van uitvoering te vergroten.

Meer weten

Wil je nog meer weten over bijvoorbeeld het verbouwen van gewassen in de kas, bekijk dan mijn nieuwste boek ‘Floors Moestuin’