DIY toogje maken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Leuk leuk leuk, ik heb weer een projectje afgerond en ik zal je hieronder even uitleggen hoe ik dit gemaakt heb. Het gaat namelijk over mijn entree-toogje voor in de moestuin. Hieraan ga ik allemaal bloemen laten groeien die lekker naar boven kunnen klimmen komend seizoen. Nu heb ik al lathyrus uitgeplant. Er komt later nog Suzanne met de mooie ogen en wat Oost-Indische kers, komkommers langs en ook de pompoen ga ik erlangs laten groeien. Dat scheelt toch een hoop plek.

Er zal uiteindelijk nog een hekje tussen komen maar dit wordt pas geplaatst als de hond er is. Een hond? Ja we willen graag een hondje en hebben ons ingeschreven voor een nestje. Het is nog even wachten en het duurt allemaal wat langer dan gedacht, maar dat maakt ons niks uit. ???? Ook daarom zullen we de moestuin voorzien van een hekje.

Toogje bouwen

Wat heb je nodig:
– 6 x Bamboestokken die een stuk langer zijn dan jijzelf. Dit wordt de basis van de toog zodat je er onderdoor kan lopen. (1)
– 3 x bamboestok van ca. 100cm (2)
– 2 x kortere bamboestok van de diepte van de toog (3)
– IJzerdraad
– Touw
– Schaar
– Tang

– Waterpas
– Snoeischaar of takkenschaar

Variatietips (het lijkt wel een recept zo ????): je zou natuurlijk voor de kleine bamboestokken gewone takken kunnen gebruiken waar je een raster van maakt. Mocht je er een langere toog van willen maken, dan kan dat natuurlijk ook. Neem dan 12 of zelfs 15 bamboestokken om de toog een stuk dieper te maken.

Stappenplan
– Steek 3 staanders aan één kant in de grond. Zorg dat de stokken er recht in gaan en een gelijke tussenruimte hebben.

– De doorloop van de toog bepaal je uiteraard zelf. Bij mij is de tussenruimte ca. 80 cm, zodat ik er eventueel met een kruiwagen doorheen kan. Het kan natuurlijk breder of smaller gemaakt worden.

– Nu de verticale stokken in de grond staan, zijn de horizontale stokken en het dakje aan de beurt. Deze maak je alle 3 op de juiste hoogte met ijzerdraad vast en verbind je met de staande bamboestokken aan de nadere kant, zodat er een toogje ontstaat.

– Om meer stevigheid te geven aan het geheel, leg je dwars nog een bamboestok en bind je deze ook vast met ijzerdraad.

– Het karkas staat nu, dus het is tijd om het raster erin te maken. Bepaal zelf onder welke hoek je de stokken vastzet. Ik vond het wiebertjes patroon een leuk effect geven, dus heb ik hiervoor gekozen. Nu is het binden geblazen. Alle stokjes zet je vast met een aantal ijzerdraadjes.

– Over het ijzerdraad draai je nog gewoon bruin touw. Zo valt het glimmende ijzerdraad niet meer op.

– Dan is het tijd om de te lange bamboestokken op lengte te knippen. Neem hiervoor een snoei of takkenschaar.

Tada, je bent klaar, zo simpel is het! Deel vooral jouw resultaat met me via Instagram bijvoorbeeld en tag mij erin. @_floorkorte