DIY Zadenbox
admin
0 Minuten om te lezen
Het zit al jaren in mijn hoofd, een overzichtelijke zadenbox waar alle zaden ook echt in passen. Heb jij ook al jaren een moestuin dan weet je als geen ander dat je in de jaren steeds meer verzameld en de box, doos of potten geheel uitpuilen. Daarom bedacht ik een eigen box, waat alles in kan, het koel en donker blijft, boxen die stapelbaar zijn en hij is makkelijk te verplaatsen door de wielen.

Mijn zadenbox

Wat ik nu gebruik als een zadenbox is een houten wijnkratje. Dit is ook echt heel handig want hierin kun je per maand of per gewasgroep alles indelen voor het komende seizoen in de moestuin. Maar wat ik er niet handig aan vind is dat de bak niet hoog genoeg is voor de zadenzakjes en de zakjes zijn in sommige gevallen veel te breed, dit past dus niet. Waardoor je niet kunt stapelen en dat vind ik zelf vervelend.

Mijn oplossing

Een zelfgemaakte zadenbox zoals ik hem wil is dan de oplossing en die heb ik dan ook gemaakt. Een box in 3 lagen, verdeeld in vakken van 3 rijen. Hierin passen alle zakjes staand. Per rij plaats ik een gewasgroep. Dus:
– vruchtgroenten
– bladgroenten
– koolgewassen
– peulvruchten
– wortelgroenten
– bloemen
– kruiden
Alles wat ik dit jaar ga zaaien komt in de bovenste box te zitten, maand febr/maart, april en mei. Zo is alles overzichtelijk!

Vol trots deel ik deze met jullie 🙂 Hopelijk geeft het je een beetje inspiratie om vooral ook een eigen box te maken die bij jou naar wens is.

Aan de slag

Benodigheden:

– Underlayment 9mm dik 244×122
– Potlood
– Rolmaat
– Haakse haak
– Lange lat voor rechte lijnen
– Decoupeerzaag

– Spijkers min. 15mm lang
– Hamer
– 2x Pianoscharnier voor de klep
– 4 x koffersluiting
– 4 x wieltje
– Kleine schroefjes
– Boormachine
– Kettinkje voor de klep

Stap 1

Ga naar de bouwmarkt en koop een stuk plaatmateriaal. Ik heb voor deze box Underlayment gebruikt. Dit is niet te duur en je kunt het naar wens ook nog in een leuk kleurtje verven of beitsen. De plaat die je nodig hebt is 244 x 122 cm.

Ik heb de plaat daar in de bouwmarkt in 6 delen laten zagen, 1 x door midden en daarna deze 2 grote planten in 3 stukken. (zie tekening) Op deze manier paste het in de auto en was het ook te tillen 🙂

Verder kocht ik nog:
kleine spijkertjes
2 x scharniertjes voor de deksel
4 x wieltjes voor eronder
4 x koffersluitingen om uiteindelijk de boxen aan elkaar vast te zetten.

Stap 2

Nadat ik thuis gekomen was heb ik de platen in de onderstaande afmetingen afgetekend.

3 x een plaat van 35 x 37 cm = onderkant van de box
1 x een plaat van 35 x 37 cm = klep van de bovenste box
12 x zijplaten 35 x 15 cm = zijkanten van de boxen
6 x tussenschotten 35 x 10 cm = tussenschotten in de box zodat de zakjes op de plek blijven

Hierna heb ik ze buiten met een decoupeerzaag op maat gemaakt. Vergeet niet de splinters er met een stuk schuurpapier af te schuren.

Stap 3

Dan is het tijd om alles in elkaar te zetten, ik begon eerst met de zijkanten. Neem de spijkertjes en de hamer, het is eerst even een beetje zoeken hoe je alles het beste vast kunt houden en erna kracht kunt zetten om de spijkertjes er ook echt in te krijgen. Maar als je dit gevonden hebt gaat het eigenlijk heel snel. Ik heb zelf eerst 3 spijketjes op rij erin geslagen zodat ze erna makkelijker in de kopse plank gaan (zie foto’s).

Stap 4

Als je alle zijkanten in elkaar hebt gezet is het tijd om de bodemplaat erin te maken. Ik had uitsparingen in de onderplanten gemaakt zodat ik er nokjes in kon maken dat ze boxen bij het stapelen niet weg zouden schuiven maar dit idee heb ik later eigenlijk laten varen. Ik heb hiervoor later koffersluitingen gebruiken, deze gaten kun je dus even wegdenken.

Stap 5

Dan is het tijd om de tussenschotten erin te zetten, ik had ze er eerst ingezet en erna aan de buitenkant met een potloodstreepje aangeduid waar de spijkertjes moesten komen.

Stap 6

Dan is de deksel van de bovenste box aan de beurt. Dit was ook best een gepriegel, je kan ze vast zetten met kleine schroefjes maar ik heb dit gedaan met spijkertjes. Beide kan. Aan de binnenkant heb ik meteen een kettinkje geplaatst zodat als je de klep opendoet deze ook open blijft staan. Je zou het kettinkje ook kunnen vervangen voor een stuk touw bijvoorbeeld.

Stap 7

Erna waren de koffersluitingen aan de beurt. Leg alle boxen op hun zijkant zodat je er makkelijker bij kunt vanaf boven om deze af te tekeningen, voor te boren en erna vast te zetten met kleine schroefjes. Deze koffersluitingen heb ik gebruikt zodat de boxen goed op elkaar gestapeld blijven zitten en ik hem ook in zijn geheel van boven naar beneden kan halen.

Stap 8

De wielen eronder is natuurlijk optioneel en is niet daadwerkelijk nodig maar ik vond het fijn om de box makkelijk te kunnen verplaatsen en niet te hoeven tillen.

Stap 9

Dan is het enkel nog het plaatsen van een hendeltje op de bovenkant van de box, ik heb hiervoor een stukje leer gebruikt maar dit kan natuurlijk ook een andere deurknopje zijn wat je maar wenst. 🙂

Het resultaat

Dit is de box geworden, ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Heb je vragen dan hoor ik het natuurlijk graag van je.