Druppelslang aanleggen
admin
0 Minuten om te lezen
Ja het is echt zover; de zomer is naar mijn idee gewoon al lekker begonnen. Officieel moeten we natuurlijk nog een paar dagen wachten tot 21 juni, maar het weer geeft toch wel duidelijk de zomer aan. In deze periode kan het ook heel erg droog worden, omdat het zonnetje flink en lang aanwezig is. In deze periode is water geven dan ook heel erg belangrijk voor de groei van de planten. Ik heb afgelopen week zelf een druppelslang aangelegd in de moestuin en in de kas, maar niet in de borders waar de vaste planten komen.

Moestuin bewateren

De moestuin en in de kas ook geef ik om de 2 dagen veel water, maar met hele hete dagen geef ik soms nog een keer extra. Door de warmte verdampt het water (zeker in de kas) zo ontzettend snel dat je af en toe net wat extra water bij moet geven. Omdat de planten die in de moestuin groeien er maar voor 1 seizoen staan, kun je niet van deze planten verwachten dat de wortels al zo diep zitten en ze dus zelf op zoek kunnen naar water. Om zelf wat tijd te besparen, aangezien we een erg grote tuin hebben, en ook om de planten op een vast moment water te geven, heb ik ervoor gekozen om in de kas en de moestuin een druppelslang aan te leggen. Ik heb het supermakkelijke Micro-Drip systeem van Gardena gebruikt. Dit kun je heel makkelijk zelf installeren.

Druppelslang

Nu zul je je vast afvragen, hoe weet ik nou wat ik nodig heb? Het is heel simpel, want op de site kun je je wensen doorgeven en dan rolt er een lijstje uit over wat de schatting is om te gebruiken, klik hier. Er zit zelfs een onderdeel moestuin bij en je ziet meteen wat het kost. Zelf had ik het plan in mijn hoofd over hoe ik het aan wilde leggen, maar deze site was ook wel heel erg handig. Ook is het goed om, voordat je zomaar start met het aanleggen, even te kijken wat je waar wilt hebben. Ik heb het heel eenvoudig gehouden. In de aanvoerslang zitten hele kleine gaatjes. Als deze slang op het water aangesloten is, loopt het water dus langzaam uit de gaatjes en wordt het water gegeven op de plekken waar je de slang hebt liggen. Er zitten ook hele handige buishouders bij waarmee je de slang in een richting kan leggen, zodat die ‘vast ligt’.

Ik ben gestart met de druppelslang in de kas. Hier heb in de hoofdaanvoer met een tuinslang liggen die naar de hydroforpomp loopt. Deze pomp ligt met een drijvende aanzuigfilter in ons slootje waar we het water uit pompen. Dit zou je eventueel ook in de regenton kunnen doen of aan kunnen sluiten op de buitenkraan. De hoofdaanvoer in de kas heeft erna een verloop (basisapparaat) die je op het dunne micro-drip slangetje aansluit. Hierna begin je met het bouwen van je eigen systeem en kun je echt alle kanten op. Zoals ik zal zei, heb ik het supermakkelijk gehouden. Mede omdat de moestuin volgend jaar er weer anders uitziet en ik de slangetjes dus weer makkelijk kan aanpassen aan de indeling van volgend jaar. Vergeet aan het einde niet een eindstopje of een einddruppelaar te doen, want anders klopt de druk niet.

Ik heb dit systeem in 1,5 uur aangelegd. Ik heb een moestuin van ca. 30m2, dus het is supersimpel. Er zijn ook heel veel andere tools die je kunt koppelen aan de slang, zoals een zwenksproeier van 90 of 180 graden rond.

Op vakantie

Het handigste aan dit systeem vind ik dat je het ook op een timer kunt zetten. Dit is helemaal handig als je op vakantie bent, want er wordt gewoon water gegeven en er hoeft niemand naar om te kijken. Er zal alleen iemand moeten komen oogsten. ????

Planten trainen

Ik ben van mening dat je vaste beplanting moet trainen om ze zelf water te laten zoeken dat diep in de bodem zit. Hierdoor kunnen de planten ook veel langer zonder water en worden ze gewoon veel sterker. Als je iedere dag de planten in de tuin water geeft als het warm is, zullen de wortels nooit diep wortelen en dus ook bij een paar dagen heftige droogte snel doodgaan. Daarom ben ik dan ook mijn plantjes in de vaste borders (waar meerjarige planten staat) aan het trainen. Ik rek de periodes tussen het water geven steeds meer uit, zodat ze dus zelf op zoek moeten naar water.
Mocht je je planten nou net of afgelopen voorjaar hebben uitgeplant, dan geldt eigenlijk dezelfde regel als deze voor de moestuin. Op warme dagen geef je om de 2 dagen veel water. Na het eerste jaar, wat dus bij mij ook het geval is, kun je met deze training beginnen, zodat de planten steeds minder nodig hebben.

Bodem afdekken / Mulchen

Ja daar kom ik weer met het verhaal over Mulchen, maar ik geloof er echt in, omdat het ontzettend goed werkt. Het is niet alleen tijdbesparend voor jou, maar het is ook veel beter voor het bodemleven. De diertjes die het bodemleven vormen, zorgen ervoor dat de planten goed kunnen wortelen, de grond opgeruimd blijft en extra voeding voorzien wordt. Dit is zo ontzettend belangrijk. Na het zien van de docu ‘Kiss the Ground’ en ‘My biggest little farm’, waar heel veel uitgelegd wordt over het bodemleven, ben ik om en probeer ik zo min mogelijk aarde bloot te laten.