Eetbare bloemen in de moestuin

Niet alleen heel mooi maar ook lekker, deze combinatie vind je samen in deze eetbare bloemen. Deze mogen dan ook niet ontbreken in de moestuin.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Sinds dat ik startte met de moestuin ben ik al gefascineerd door de eetbare bloemen, de laatste jaren zijn ze ook echt niet meer weg te denken uit de moestuinen. Niet alleen vanwege de esthetische geuren en kleuren. Maar ook vooral om je gerechten mee op te fleuren.

Geschikte eetbare bloemen

  1. Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) – Smaak: Licht pittig en peperig.
  2. Viooltjes (Viola tricolor) – Smaak: Mild en zoet.
  3. Cosmea (cosmos bipinnatus) – Smaak: Mild en licht kruidig
  4. Dropplant (Agastache) – Smaak: is een beetje zoethouterig
  5. Groot kaasjeskruid (Malva Sylvestris) – Smaak: Mild niet uitgesproken
  6. Korenbloem (Centaurea cyanus) – Smaak: Mild niet uitgesproken
  7. Goudsbloem (Calendula officinalis) – Smaak: Licht bitter, peperig.
  8. Komkommerkruid (Borago officinalis) – Smaak: Licht komkommerachtig.
  9. Lavendel (Lavandula) – Smaak: Licht bloemig, soms een beetje bitter.
  10. Bieslookbloemen (Allium schoenoprasum) – Smaak: Mild uiachtig.
  11. Paardenbloem (Taraxacum officinale) – Smaak: Licht bitter.
  12. Rozen (Rosa) – Smaak: Variërend van mild en zoet tot licht bitter, afhankelijk van de variëteit.
  13. Daglelies (Hemerocallis) – Smaak: Zoet en licht knapperig.
  14. Kamille (Matricaria chamomilla) – Smaak: Mild en appelig.
Dropplant
Bieslook bloem
Groot kaasjeskruid
Cosmea

Hoe smaken eetbare bloemen

Per bloem zijn de smaken heel erg verschillende. In veel gevallen is dat je het meer eet en gebruikt voor het opleuken van een gerecht dan dat het heel veel smaak toevoegt. In veel gevallen smaakt het wat naar spinazie, grassige smaak of wat meer peperig zoals de bloemen van de Oost-Indische kers en de bloemen van de rucola.

Wist je dat je een hele handig eetbare bloemen zadenpakket (starterspakket) kunt vinden in mijn webshop voor het zaaien van je eigen eetbare bloemen – klik hier om de 10 verschillende soorten te bestellen.

Cosmea
Klaproos
Oost-indische kers
Afrikaantjes

Giftige bloemen herkennen

Weet dat niet alle bloemen eetbaar zijn, en dat er ook giftige bloemen zijn die er juist heel erg mooi en fleurig uitzien.

Twijfel je, stop het dan ook zeker niet zomaar in je mond. Er zijn een aantal dingen waar je op voorhand op kan letten als;

  • Bloemen en planten die bij het loshalen van een blad of een bloem melksap laten zien, wolfsmelk (Euphorbia) en sommige soorten van de nachtschadefamilie, zijn vaak giftig.
  • Planten met haren of stekels geven ook niet voor niks aan, niet eten.
  • Vaak kun je het ook al de geur herkennen, giftige bloemen of planten hebben vaak een hele aanwezige en geen aangename geur. Deze dus zeker vermijden.

Giftige bloemen

  1. Monnikskap (Aconitum) – valt onder de ranonkelfamielie die ook giftig zijn. Meestal een mooie heldere blauwe kleur. Is giftig.
  2. Oleander (Nerium oleander) – vaak hele felle roze bloemen, alle delen zijn giftig
  3. Doornappel (Datura stramonium) – hele mooie plant en krijg ook mooie bloemen en mooie vruchten maar erg giftig.
  4. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea) – zo mooi en te herkennen aan de klokjes die hangen aan de toorts. Ze zijn meestal wit, roze of paars. Je ziet ze ook veel in de bossen. Deze zijn giftig.
  5. Lelietje-der-dalen (Convallaria majalis) – Lijkt een beetje op daslook maar deze zijn niet te eten, daslook wel.

Zaaitips voor eetbare bloemen;

  • Kies een plekje in de zon uit, veel eetbare bloemen groeien namelijk enkel op zonnige plekken in de tuin of moestuin.
  • Zorg voor goed gezonde en waterdoorlatende grond waarop je gaat zaaien. Je kunt compost of organisch materiaal toevoegen om de bodem te verbeteren zodat de bloemen ook beter zullen groeien.
  • Zorg dat het stuk is waar je gaat zaaien vrij is van grote takken, stenen en geen onkruid te zien is. Schoffel enkel de bovenste laag voorzichtig maar laat de rest van de bodem het liefste onaangeraakt zodat je het bodemleven niet te veel verstoord. Je kan er wel luchtgaten in maken zodat de wortels beter hun weg kunnen vinden. Je kan hiervoor gebruik maken van een woelvork
  • Zaai niet te diep, hele kleine en dunnen zaden zaai je het beste heel oppervlakkig op de bodem, droge dikke zaden bedek je na het zaaien wat beter met een laagje grond.
  • Houd de grond waarop je hebt gezaaid vooral vochtig, maar niet doorweekt (doorweekt kunnen de zaden gaan schimmelen) vooral tijdens de kiemperiode want dan hebben ze vocht nodig.
  • Zijn de zaden opgekomen en worden het al heuze planten dan kun je de bodem bedekken met een mulchlaag. Lees meer
  • Zaai op verschillende tijdstippen voor een langere bloeiperiode.
  • Combineer eetbare bloemen met groenten en kruiden om plagen af te weren en bestuivers aan te trekken. Wat dacht je van Oost-Indische kers (trek luizen aan), citroen afrikaantjes (weert aaltjes in de bodem, luizen, wortelvlieg, witte vlieg en trips) en goudsbloemen (weert wortelvlieg, witte vlieg, bladluizen, trips, aaltjes, koolwitjes)

Oogsttips eetbare bloemen;

  • Pluk bloemen regelmatig om de bloei en ook de groeien van nieuwe bloemen te bevorderen en te voorkomen dat ze zaad zetten. Je kan ervoor kiezen om sommige natuurlijk wel door te laten schieten. Deze zaden kun je opvangen en drogen. Deze zaden kun je voor volgende seizoen dan weer opnieuw zaaien in de moestuin.
  • Spoel de bloemen na het oogsten zachtjes af om eventuele vuil of insecten te verwijderen en je deze niet opeet.
  • Eetbare bloemen zijn het lekkerst wanneer ze vers worden gebruikt, maar je kunt ze ook een paar dagen in de koelkast bewaren in een vochtige handdoek of gebruik een vershoudbakje hiervoor.
  • Pluk bloemen in de ochtend, nadat de dauw is opgedroogd, maar voordat de hitte van de dag toeslaat.
  • Zorg dat je vooraf kiest voor biologische, onbespoten zaden of kies een plantje waar geen pesticiden bij gebruikt zijn, dit wil je natuurlijk niet opeten.