Floors Moestuin XL _ Update 18

Een nieuwe Floors Moestuin XL update 18. 7 mei

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Niet te geloven wat een verschil met vorig jaar. Toen was het overal zeiknat, lagen de slakken in bergen op je te wachten en voelde het vooral koud en druilerig aan. Dit jaar is het echt 180 graden anders: volop zon, behoorlijk warm en de slakken zijn gelukkig weer ‘normaal’ in aantal.

Wat me dit voorjaar vooral opvalt, is de overvloed aan bloemen. De bloesem is echt gigantisch! Dat zou te maken kunnen hebben met de combinatie van winterse regen gevolgd door warmte, maar misschien voelen de bomen ook wel aan dat er iets uit balans is en reageren ze met een soort stressbloei – een manier om zich massaal voort te planten. Als iemand hier een wetenschappelijke uitleg voor heeft, hoor ik het graag!

Ondertussen neem ik je graag mee voor een rondje door de moestuin, om te laten zien hoe alles er nu bij staat – en wat er de afgelopen weken alweer allemaal veranderd is.

De eerste oogst

Oh zo ontzettend leuk, de eerste oogst uit de moestuin is een feit. Zo oogstte we kroppen sla, paksoi en de eerste radijsjes. Het radijsje heeft voor mij een bijzondere betekenis. Niet alleen zijn ze gewoon mega lekker maar dit gewas is het eerste wat ik heb kunnen oogsten en ook echt gelukt is toen ik net begon in 2013. Het staat voor mij voor de start, een herinnering van mijn stress free zone, de herinnering aan mijn ouderlijk huis, de vreugde die ik voelde toen ik de eerste oogstte en naar binnen rende naar mama🤍 om dit te laten zien. En hem erna heel snel in mijn mond stak met zand en al haha. Jaren is het niet gelukt om radijsjes te kweken, te vaste grond?, niet de juiste samenstelling?, teveel stikstof? slakken? wie zal het zeggen, maar het is me weer gelukt! Ik ben zo blij als een kind.

Beitsen tussen de buien door

Het was natuurlijk al wekenlang gortdroog, maar nét op het moment dat ik het tuinhuis en de schuur wilde beitsen met de definitieve laag, dook er regen op in de weersvoorspelling. Dus heb ik dat klusje steeds een beetje uitgesteld. Na het beitsen moet het namelijk vier dagen droog blijven, want ik gebruik natuurlijke Zweedse beits van Moose Färg. Deze beits trekt diep het hout in, beschermt het goed, laat het ademen en voorkomt schimmelvorming. Hij is volledig op basis van natuurlijke ingrediënten, zoals lijnolie en aardpigmenten – en zorgt voor prachtige, matte kleuren.

Voor het tuinhuis koos ik de kleur Victoria Grön, en voor de schuur Dimma Visby Brun – Half transparant.

Het aanbrengen van de half transparante bruine kleur ging verrassend makkelijk met een kwast, maar je moet het daarna wel goed uitwrijven met een katoenen doek om strepen te voorkomen. Dat was nog best een klus, maar het resultaat is het helemaal waard.

De groene kleur is nu toe aan de tweede laag en dekt daardoor perfect. Omdat deze beits dekkend is, hoefde ik hem na het aanbrengen niet meer uit te wrijven. Dat scheelde flink wat tijd – hier was ik dus een stuk sneller mee klaar.

Zaailingen in de kas

Alle zaailingen die ik de afgelopen maand heb gezaaid, knallen letterlijk de zaaitrays uit – het gaat zó hard in de kas dat ik het bijna niet kan bijhouden met verspenen (het overzetten van zaailingen naar een P9-potje). Om het overzichtelijk te houden, pak ik het in stukjes aan: iedere keer een ander gewas, beetje zen blijven.

Vooral de courgettes, pompoenen, mais en komkommers groeien als een speer. De tomaten, pepers, paprika’s en aubergines hadden wat meer opstarttijd nodig, maar beginnen nu gelukkig ook goed mee te doen. Waarschijnlijk hebben de potjes te lang droog gestaan, denk ik achteraf.

Ik ga toch maar op zoek naar grote lekschalen waar ik de potjes in kan zetten, zodat ik ze beter van onderaf water kan geven. Alleen… met een volle agenda schieten dat soort klusjes er nog wel eens bij in – zoals het uitpluizen van Marktplaats voor die schalen.

Mocht je toevallig nog van die schalen over hebben of een goede tip weten, laat het me dan vooral weten!

Uitbreiding grasveld

We hebben het grote grasveld op de tuin onlangs nog wat uitgebreid. Eigenlijk had ik dat meteen al moeten doen toen we begonnen – maar ja, al doende leert men.

Het stuk grond dat vorig jaar níet is ingezaaid met groenbemesters, grenzend aan het grasveld, stond eigenlijk gepland als ‘moestuin 2’: de ronde moestuin. Maar ja, met tijd die we gericht willen besteden en slechts 24 uur in een dag, zijn we daar nog niet aan toegekomen.

In de tussentijd groeit het onbedekte stuk natuurlijk razendsnel vol met ‘onkruid’. En eerlijk is eerlijk: onkruid heeft ook z’n waarde. Het beschermt de kale bodem tegen uitdroging, houdt het bodemleven op peil en voorkomt dat de aarde letterlijk wegwaait. Maar… het zijn niet de planten die ik daar wil hebben, en daarom noemen we het onkruid.

We hebben daarom besloten om ook op dit stuk gras in te zaaien. Natuurlijk vraagt dat ook om onderhoud – denk aan wekelijks maaien – maar het is een stuk minder werk dan voortdurend onkruid verwijderen. Bovendien geeft het ons wat ademruimte: zo kunnen we de aanleg van de ronde moestuin rustig deze zomer doen, zonder gehaast. En dat is precies wat we willen: met aandacht tuinieren.

Waarom gras, vraag je je misschien af? De paden van moestuin 2 worden straks van gras. Door nu al gras in te zaaien, kunnen we straks eenvoudig alleen de bedden bedekken met compost (volgens de no-dig methode), en meteen starten zodra we er klaar voor zijn. Het maakt alles gewoon net even makkelijker.

Kippen

We hebben inmiddels een duidelijker beeld van waar we de kippen willen houden op de tuin. Het wordt een vaste plek met een nachthok en een buitenren. We denken aan een hok met twee uitloopkanten, zodat we de kippen af en toe kunnen laten wisselen van stuk grond. Zo krijgt de bodem de kans om te herstellen, want kippen maken alles natuurlijk helemaal kaal.

Wat het ras betreft zijn we er nog niet helemaal uit, maar we willen wel voor één enkel ras gaan. Dat maakt het later makkelijker om op te schalen als we er meer willen houden.

De kippen zijn er natuurlijk voor de gezelligheid – om lekker mee te knuffelen – maar ook zeker voor de eitjes.

Heb jij ervaring met kippen? Tips over fijne kippenhokken, musthaves of juist dingen die je beter kunt vermijden? Laat het me vooral weten! Ik sta open voor alle adviezen en leer er graag meer over.

Water geven – zo houd je je planten sterk en gezond

De zon blijft maar schijnen en wij blijven maar sproeien in de tuin. Althans, niet overal hoor! Je wilt je plantjes niet lui maken, maar juist trainen om zelf op zoek te gaan naar water. Door bewust te kiezen wanneer en hoeveel je water geeft, help je je planten om sterke, diepe wortels te ontwikkelen.

Eenjarigen in de moestuin geef ik om de drie dagen water, en dan flink ook – zodat het water diep in de grond kan trekken. Op die manier hoeven ze niet steeds te wachten op de volgende gietbeurt, maar kunnen ze zelf dieper wortelen.

Vaste planten die ik dit voorjaar heb geplant, krijgen slechts één keer per week een flinke plens. Zo stimuleer je ze om hun wortels dieper de grond in te sturen, op zoek naar vocht.

Planten die ik afgelopen najaar al heb geplant, geef ik helemaal geen water meer. Hun wortels zitten inmiddels diep genoeg – ik zie dat ze prima zelf hun weg vinden naar het grondwater.

In de kas geef ik om de dag royaal water. Zeker tijdens de groeiperiode hebben deze planten veel nodig. Je merkt het meteen als je te laat bent: zodra de grond droog wordt, stagneert de groei.

Handige tips voor slim water geven:

  • Geef liever weinig keren veel water, dan vaak een klein beetje. Zo stimuleer je diepere wortelgroei.
  • Giet bij voorkeur ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag verdampt veel water direct door de zon.
  • Gebruik mulch (zoals stro of houtsnippers) rond je planten om het vocht langer vast te houden.
  • Steek af en toe je vinger in de grond: voelt het onder de bovenlaag nog vochtig? Dan kun je een dagje overslaan.

Blijf dus goed opletten – je planten laten meestal zelf wel zien wat ze nodig hebben. En het is heerlijk om te zien hoe ze sterker worden door een beetje slim beleid!