Productieve Frambozen rassen
admin
0 Minuten om te lezen
De volgende vraag komt heel vaak binnen bij mij. “Je hebt het hele jaar door frambozen, hoe doe je dat”. Dit is heel erg simpel eigenlijk, ik heb 3 soorten rassen die allemaal op een andere tijd in het jaar frambozen leveren, hierdoor kan ik van mei tot oktober frambozen eten. En dat niet alleen, voordat het frambozen worden zijn het eerst bloemen, ik bied dus bijen en hommels een voedselbron aan van april tot oktober. Dat is ook nog eens een leuke bijkomstigheid.

De rassen in mijn tuin

1. Vroege rode framboos – ‘Malling Promise’ – draagt vruchten van mei tot junide framboos – ‘Malling Promise’ – draagt vruchten van mei tot juni.
2. Zomer framboos – ‘Autumn First’ – draagt grote vruchten van augustus tot oktober‘Autumn First’ – draagt grote vruchten van augustus tot oktober
3. Gele herfstframboos – ‘Fallgold’ – draagt vruchten van juli tot oktoberamboos – ‘Fallgold’ – draagt vruchten van juli tot oktober.
4. Kleine rode struikframboos – ‘Twotimer Sugana Red’ – draagt 2 keer per jaar vruchten, op de nieuwe scheuten van augustus tot oktoberkframboos – ‘Twotimer Sugana Red’ – draagt 2 keer per jaar vruchten, op de nieuwe scheuten van augustus tot oktober, en op de oude takken waar afgelopen jaar vruchten aangezeten hebben geven dan weer in eind mei.

Aanplanten

Oktober is een supergoede tijd om vaste planten aan te planten waaronder de frambozen. De grond is nog superwarm en lekker vochtig. Zo kunnen de planten goed wortelen en kun je komend voorjaar al heerlijk oogsten.

In potten?

Ook frambozen kunnen in potten groeien, neem wel een ruime pot hiervoor en je kan hier gewone universele potgrond voor gebruiken maar meng hier wel wat zand doorheen. Hierdoor kan het water goed weglopen, deze planten zijn namelijk gevoelig voor wortelrot en houden ook niet van te natte voeten. Zet 1 plant in een pot van ca. 30 cm groot, de plant gaan vanzelf ondergrondse lopers aanmaken voor de jaren erna. Vergeet met warme dagen de plant niet wat extra water te geven. In de potten verdampt het water natuurlijk een stuk sneller.

Begeleiden

Zelf heb ik de fambozen tegen de schutting aangroeien. Ik heb schroeven in de schutting geboord en daarlangs span ik ijzerdraad. Hiertussen blijven de frambozenplanten dan geklemd zitten en kunnen makkelijk omhoog en in de breedte groeien. In het voorjaar bij het snoeien maak je het ijzerdraad los en doe je het trucje voor het nieuwe seizoen weer opnieuw.

Snoeien

Ook een vraag die veel binnenkomt, “Wanneer moet ik mijn frambozen snoeien?” Dit is afhankelijk van het soort framboos en welk ras het is. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen heb ik een Twotimer sugana Red, deze geeft 2 keer vruchten. Ik heb er baat bij als ik deze struik niet snoei. Voor de andere normalere gevallen zou ik zeggen, wacht hier lekker nog even mee, dit doe je pas als het blad ervanaf is en de plant weer opnieuw uit wil gaan lopen in het voorjaar.

Zomerframbozen:
Deze snoei je pas in het voorjaar, knip de dorre stammen, die vorig jaar vruchten hebben gedragen, gewoon weg tot aan de grond, hier gaat niks meer mee gebeuren. je zult ook zien dat er in het voorjaar nieuw groen ontstaat, zijscheuten. Hieraan komen de nieuwe vruchten. Ook maakt de plant in de zomermaanden nieuwe scheuten vanuit de grond aan. Hieraan gaan ze volgende seizoen vruchten maken dus hier doe je verder niks mee.

Herfstframboos:
Deze snoei je in het voorjaar, maar deze kun je op ca. 20cm vanaf de grond wegknippen. De vruchten komen aan het nieuwe hout en aan het einde. Hoe hoger de plant, hoe minder makkelijk voor jou om er in de herfst van te kunnen oogsten. Hij heeft vanaf maart/april voldoende tijd om verse vruchten aan te maken voor de herfst die komen gaat.

Welk soort heb ik?

Voor meer oogst aan de struik zou ik snoeien zeker aanraden, je merkt ook op een gegeven moment dat er aan sommige stelen helemaal niks meer groeit en bruin en dor worden. Deze kun je sowieso wegknippen. Twijfel je nou wat voor soort framboos je in de tuin hebt, omdat je er bijvoorbeeld net bent komen worden. De herfstframbozen zitten altijd aan het einde van de tak. Deze zitten er dus als het ware bovenop. Zomerframbozen groeien aan zijscheuten van de hoofdtak.