Alles over frambozen planten

Over frambozen planten komt de volgende vraag heel vaak binnen bij mij: “Je hebt het hele jaar door frambozen, hoe doe je dat?”. Dit is heel erg simpel eigenlijk, ik heb 3 verschillende soorten rassen die allemaal op een andere tijd in het jaar frambozen leveren. Hierdoor kan ik van mei tot oktober frambozen eten. En dat niet alleen. voordat het frambozen worden, zijn het eerst bloemen. Ik bied dus bijen en hommels een voedselbron aan van april tot oktober. Dat is ook nog eens een leuke bijkomstigheid van verschillende rassen frambozen planten in je tuin.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Frambozen planten: verschillende soorten

Frambozen planten zijn onder te verdelen in twee soorten: zomerframbozen en herfstframbozen. De pluktijd van frambozen verschilt, afhankelijk van het ras dat je kiest. Zomerframbozen krijgen rond juni en juli vruchten, de herfstframbozen krijgen ‘pas’ vanaf eind augustus vruchten. Een aantal frambozen planten geven zelfs vruchten tot in oktober.

Zomerframbozen

Zomerframbozen komen over het algemeen het meest voor. De vruchten groeien op het hout van het jaar ervoor en deze planten dragen Ă©Ă©n oogst per seizoen. De zomersoorten die ik in mijn tuin heb staan, zijn:

  • Vroege rode framboos – ‘Malling Promise’ – draagt vruchten van mei tot juni
  • Zomer framboos – ‘Autumn First’ – draagt grote vruchten van augustus tot oktober
Frambozen planten: verschillende soorten

Herfstframbozen

Herfstframbozen worden ook wel nabloeiende frambozen of doordragende frambozen genoemd. Deze varianten krijgen hun vruchten aan nieuwe stengels. Als je deze frambozenvarianten op een bepaalde manier snoeit, dan kunnen ze ook op de zomer daarop nog ene keer vruchten dragen. Hierdoor kun je van deze struiken zelfs twee keer per jaar oogsten.

Ik heb twee herfstframbozen in mijn tuin staan:

  • ‘Fallgold’: een gele framboos die vruchten draagt van juli tot oktober
  • ‘Twotimer Sugana Red’: een kleine rode struikframboos die twee keer per jaar vruchten draagt. Op de nieuwe scheuten van augustus tot oktober en de oude takken waar afgelopen jaar vruchten aan gezeten hebben, geven dan weer in eind mei.

Door verschillende soorten zomer- en herfstframbozen te combineren, kun je van mei tot oktober genieten van je frambozen planten.

frambozenplant in knop
frambozen en anderen planten
zomerframboos planten
frambozen planten in de tuin

Framboos planten: wanneer is de juiste tijd?

De beste tijd om frambozen te planten is tussen oktober en april. Oktober is een supergoede tijd om vaste planten aan te planten, waaronder dus de frambozen. De grond is nog superwarm en lekker vochtig. Zo kunnen de planten goed wortelen en kun je komend voorjaar al heerlijk oogsten. Je kan de planten echter van Als het niet vriest of de grond niet supernat is, kun je de framboos prima planten.

Wist je dat het een is plant die oorspronkelijk in het bos voorkomt? Je kunt hem hierdoor op een zonnige plek, maar ook een plek in de halfschaduw neerzetten. Hij houdt wel van een beschutte plek met weinig wind. Ook is hij perfect voor een wat zuurdere grond.

De juiste plantafstand

Als je frambozen gaat planten in je tuin, zet ze dan ongeveer 50 cm uit elkaar. Zo heeft elke framboos genoeg ruimte om lekker veel licht te vangen. Hoe diep je ze plant? Dat hangt eigenlijk af van hoe ze eerder in de pot stonden. Zorg ervoor dat je de wortelkluit niet te diep of te hoog in de grond zet. Het moet precies goed zijn, zodat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bodem. Zo sluit alles mooi aan en krijgen je frambozen een fijne start in hun nieuwe thuis!

Frambozen planten begeleiden

Planten in potten

Ook frambozenplanten kunnen in potten groeien. Dit is de perfecte oplossing als je bijvoorbeeld een kleine tuin of een balkon hebt. Neem wel een ruime pot hiervoor en je kan hier gewone universele potgrond voor gebruiken. Meng hier dan wel wat zand doorheen, hierdoor kan het water goed weglopen. Deze planten zijn namelijk gevoelig voor wortelrot en houden ook niet van te natte voeten. Zet 1 plant in een pot van ca. 30 cm groot, de plant gaan vanzelf ondergrondse lopers aanmaken voor de jaren erna. Vergeet met warme dagen de plant niet wat extra water te geven. In de potten verdampt het water natuurlijk een stuk sneller.

Frambozen: het begeleiden van de planten

Als je besluit je frambozen in rijen te planten, dan is het slim om ze wat steun te geven. Zo kan je wat ijzerdraad spannen tussen twee palen. Zet ze niet te dicht op elkaar, want dan pakken ze elkaars zonlicht af. Zelf heb ik de frambozen tegen de schutting aangroeien. Ik heb schroeven in de schutting geboord en daarlangs span ik ijzerdraad. Hiertussen blijven de frambozenplanten dan geklemd zitten, zodat ze makkelijk omhoog en in de breedte kunnen groeien. In het voorjaar bij het snoeien maak je het ijzerdraad los en doe je het trucje voor het nieuwe seizoen weer opnieuw.

Doe dit zorgvuldig, wat je wilt niet dat je plantjes het moeilijk krijgen als ze vol met fruit hangen of als het hard gaat waaien. Zorg er dus altijd voor dat je je frambozen planten goed vastzet.