Fruittuin update
admin
0 Minuten om te lezen

Afgelopen jaar heb ik het een en ander verbouwd in de moestuin. Al het fruit is naar 1 plek gegaan met veel zon en een plek die wat meer uit de wind gelegen is. Dit is daarom mijn fruittuintje geworden van ongeveer 25m2. Dit stukje is echt een walhalla. Ik was zo benieuwd of het allemaal wel aan zou slaan, want dat was ook echt wel het doel. Dat was in ieder geval waar ik heel erg op hoopte. Zomerfruit uit eigen tuin het allerlekkerst. Blauwe bessen uit eigen tuin zijn zo niet te vergelijken met bessen uit de supermarkt. Het zijn ontzettende vitaminebommetjes die kapot springen in je mond. Hieronder laat ik nogmaals zien wat ik in mijn fruittuin heb groeien en hoe het er nu voor staat.

Japanse wijnbess
Dit is een echte klimmer die er inmiddels al een jaar of 15 staat. Je moet de struik wel helpen door deze te begeleiden langs een draad. Deze struik maakt heel veel bloemetjes aan die uiteindelijk, als ze bevrucht worden, omgetoverd worden tot besjes. Wat zijn ze lekker! Het snoeien en het vastzetten van de lange stelen is wat lastiger, omdat ze ontzettend veel stekels hebben. Trek daarom lekker dikke handschoenen aan, zodat je niet ineens een heel fijn ministekeltje in je vinger hebt zitten die er niet meer uit gaat. Dat is namelijk een naar gevoel, kan ik je vertellen. Van de oogst, die heel groot is rond eind juli en begin augustus, heb ik heerlijke jam gemaakt. Uiteraard heb ik het merendeel meteen in mijn mond gestopt en gemengd met de yoghurt in de ochtend.


Rode bessenn
Deze wat zuurdere besjes zijn heerlijk en dit jaar zijn ze eigenlijk pas echt aangeslagen en echt te oogsten. Ieder jaar was ik net te laat met het afdekken van de struiken of de plant gaf gewoon nog geen oogst. De plant moet eerst goed aarden/wortelen in de grond en erna is het een kwestie van wachten tot deze groot en sterk genoeg is. Veel geduld is er dus zeker voor nodig. Hij groeit bij mij in de volle grond (wat zand gemengd met potgrond) op een zonnige plek.

Blauwe bessenn
Deze besjes zijn samen met de Japanse wijnbessen echt mijn favorieten. Wat een powerbommetjes zijn het. Ze zijn zeer vol van smaak. De planten zijn ook erg mooi. Ze hebben namelijk mooi felgroen blad en de plant groeit ieder jaar een stukje hoger. Aan het einde van het seizoen, in de rustperiode, snoei je de plant wat meer terug, zodat hij compact blijft. Het jaar erna gebruikt de plant dan veel energie voor nieuwe bloemen en niet voor overtollige bladgroei. Dit blue crop ras houdt van zure grond. Je kunt tuinturf gebruiken, maar helaas is dit product niet heel erg duurzaam. Er is ook een natuurlijk alternatief, want bladcompost is namelijk zuur. Dit kun je zelf heel makkelijk maken. Neem een korf en doe hier al het afgevallen blad in de herfst in en wacht tot het een hoopje geworden is. Dit duurt zeker een paar maanden. Strooi dit uit onder de struik bij de voet van de plant en je hebt je zelfgemaakt zure grond.


Kruisbessenn
Ik vond ze eerst eigenlijk helemaal niet lekker, maar dat was ook omdat ik ze had geproefd terwijl ze nog niet helemaal goed en rijp waren. Je voelt dit aan het besje, want als deze wat zacht is, is hij rijp en kun je hem eten. Dan smaakt hij best wel zoet en heel erg lekker. Ik vind het nu een echte aanwinst in de moestuin. Het enige nadeel zijn de megastekels aan de stammen. Deze zitten namelijk direct onder de vruchtjes. Let goed op met het oogsten dat je je er niet aan prikt (wat mij al veel te vaak gebeurd is, haha)

Vijgen
Jaaaa, ik ben zo blij: de vijgen zijn eindelijk te zien. Ik heb een boompje geadopteerd en 2 jaar geleden in een pot gezet. Vijgen in een pot werkt gewoon niet, kan ik je zeggen. Ik dacht ik houd het boompje flexibel zodat ik hem mee kan nemen als ik een eigen tuin heb (mijn moestuin is namelijk bij mijn ouders in de achtertuin), maar dat duurt net even wat langer. Ik heb daarom overlegd of het goed was om de struiken en boom gewoon uit te planten en dat was goed. Als ik een eigen moestuin heb, schaf ik zelf nieuwe aan en begin ik met dat onderdeel gewoon opnieuw. De vijgen zijn inmiddels te zien in de oksels van de bladeren, maar ze zijn nog niet zo groot en gekleurd dat ze gegeten kunnen worden. Dit gaat hopelijk gebeuren in de maand september.

Aardbeienn
Ik heb heel veel aardbeienplantjes staan, netjes onder een net met eronder een laagje stro. Stro zorgt ervoor zodat de vruchten niet gaan rotten als ze op de grond komen. En het net zorgt ervoor dat de vogels niet alle oogst opeten. Ik heb verschillende rassen, zodat ik op meerdere momenten in het jaar aardbeien kan oogsten en niet alles op 1 moment rijp is. Dat werkt heel erg goed. Omdat dit het eerste jaar is voor deze plantjes, hebben ze dit jaar wat minder oogst gegeven. Volgend seizoen maken de plantjes dit gewoon weer goed, dat weet ik zeker ????