Popcorn maken van mais
admin
0 Minuten om te lezen
Ik heb nu al een aantal jaar popcorn mais in de tuin groeien. Deze mais is niet zomaar mais, want deze is paars en het is een speciaal ras om uiteindelijk popcorn van te maken. Deze kolven kun je dus niet gewoon opeten, want ze zijn veel te hard in vergelijking met de suikermais kolven.

Verschil tussen mais en popcorn mais
Wist je dat je maiskolven die hier in Nederland voornamelijk langs de wegen groeien enkel geschikt zijn voor veevoer en niet om zelf te poffen in de pan? Dus mocht je een kolf van de boer stiekem meenemen of een gewone maiskolf uit de supermarkt kopen, dan wordt het niks. Waar komt dat dan eigenlijk door? De speciale popcorn mais bevat minder vocht, minder eiwitten en heeft gewoon een veel harder velletje. Als je deze gedroogde korrels gaat verwarmen, bouwt de druk achter dit schilletje zich op en ontploft de korrel op een gegeven moment zo hard dat er een “plof” ontstaat. Zo krijg je dus popcorn.

Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken. Mochten ze dan nog vochtig aanvoelen, laat ze dan gewoon nog een weekje liggen. Laat de maiskorrels aan de kolf zitten en haal ze er pas af als ze allemaal droog zijn.

Popcorn maken
Als ze droog zijn, kun je ze gaan poppen in de pan.
  • Neem een pan met olie of roomboter, zo verspreid de hitte en de smaak beter.
  • Doe een handjevol popcorn in de pan.
  • Doe vooral de deksel op de pan, anders vliegt de popcorn je om de oren.
  • Wacht tot de popcorn gaat poppen.
  • Als het geluid tussen het poppen van de mais minder wordt kun je nog 1 keer de pan schudden, zo komt ook de ongepopte mais nog uit.
  • Strooi hierna wat zout of suiker erover en klaar ben je.