top of page
  • Foto van schrijverFloor Korte

Gedroogde groenten, fruit en kruiden

Het drogen van groenten, fruit en zelfs kruiden is superhandig om het langer te bewaren en nooit meer echt iets weg te gooien. Door het drogen blijft de smaak supergoed bewaard en wordt zelfs veel intenser. Het vocht verdampt dus de kruiden, groenten of fruit wat je droogt krimpt ook nog eens dus het neemt bijna geen ruimte in. Zelf gebruik ik een voedsel droger (dehydrator) voor het drogen maar je kan ook een gewone oven gebruiken. Hieronder lees je er meer over.

Gedroogde groenten, fruit en kruiden in een Dehydrator
Tomaten in een Dehydrator

Voedsel drogen met een dehydrator

De voedseldroger die ik gebruik om fruit, kruiden en groenten mee te drogen is de: Excalibur Droogoven 4 Tray Zwart Starters Unit Zonder Timer


Ik ben er ontzettend blij mee. Ik maak zelf heel veel jam van het fruit en ik maak saus van groenten wat ik invries of losse groenten. Maar de vriezer raakt erg snel vol, daarnaast vind ik het heel leuk om te experimenteren hoe je groenten langer goed kan houden. Deze methode is echt top. Ik heb de Dehydrator aangeschaft omdat ik het op de juiste manier wilde aanpakken. En mijn oven kan niet lager dan 60 graden, veel fruit moet op 50-52 graden om goed te drogen. De tijd dat het in de oven moet is afhankelijk van de dikte van de schijfjes maar ook hoeveel vocht erin de groenten of fruit zit. Daarom is het slim om af en toe de droger te checken.

Druiven in een Dehydrator
Druiven in een Dehydrator

Mijn favorieten

Tomaten: 52 graden - 16 uur - plakken van 1 cm

Frambozen: 57 graden - 24 uur - in zijn geheel

Paprika: 60 graden - 10 uur - reepjes van 1 cm dik

Druiven: 70 graden - 24 uur - in de lengte door de midden

Appels: 57 graden - 10 uur - plakken van 1 cm dik

Kruiden in een Dehydrator
Kruiden in een Dehydrator

Voedsel drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt maar je wil testen of het ook wat voor jouw is. Dan kun je het goed testen in een oven. Het drogen in de oven gaat eigenlijk precies hetzelfde. Leg de gewenste groenten, fruit of kruiden op de bakplaat en schuif in de oven. zet de stand op het allerlaagste. Het vervelende is van het drogen in de oven dat het vaak niet lager kan dan 60 graden. 60 graden kan ook heel goed als zal het dan sneller klaar zijn. Zorg wel dat je de oven op laat staan op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Gebruik een theedoek of een houten lepel hiervoor bijvoorbeeld. De tijden die hierboven staan kun je dan ook gewoon aanhouden.


Bewaren

Nadat het uit de oven of de voedseldroger komt is het belangrijk dat je het eerst goed af laat koelen. is het nog warm dan kan het in een luchtdicht bak of pot gaan condenseren en dan is de kans op schimmel aanwezig, dit zou toch ontzettend zonde zijn. Ik gebruik zelf de glazen weckpotten met een rubberen ring, deze zijn heel fijn want je ziet meteen wat erin zit. Met een raamstift schrijf ik er dan op van welke datum het is. Je zou er ook nog een kaartje aan kunnen hangen.

349 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page