Groenten, fruit en kruiden drogen met een dehydrator
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Het drogen van groenten, fruit en zelfs kruiden is superhandig om het langer te bewaren en nooit meer echt iets weg te gooien. Door het drogen blijft de smaak supergoed bewaard en wordt zelfs veel intenser. Het vocht verdampt dus de kruiden, groenten of fruit wat je droogt krimpt ook nog eens dus het neemt bijna geen ruimte in. Zelf gebruik ik een voedsel droger (dehydrator) voor het drogen maar je kan ook een gewone ovn gebruiken. Hieronder lees je er meer over.

Voedsel drogen met een dehydrator

De voedseldroger die ik gebruik om fruit, kruiden en groenten mee te drogen is de: Excalibur Droogoven 6 Tray Zwart
Ik heb recent een nieuwe oven aangeschaft omdat ik een grotere kon gebruiken, deze is in prijs een stuk lager en doet het super en heeft ook nog eens een timer: Wartmann 2110 DH voedseldroger

Extra vellen om alle groenten en fruit op te leggen: 4 x droogvellen

Ik ben er ontzettend blij mee. Ik maak zelf heel veel jam van het fruit en ik maak saus van groenten wat ik invries of losse groenten. Maar de vriezer raakt erg snel vol, daarnaast vind ik het heel leuk om te experimenteren hoe je groenten langer goed kan houden. Deze methode is echt top. Ik heb de Dehydrator aangeschaft omdat ik het op de juiste manier wilde aanpakken. En mijn oven kan niet lager dan 60 graden, veel fruit moet op 50-52 graden om goed te drogen. De tijd dat het in de oven moet is afhankelijk van de dikte van de schijfjes maar ook hoeveel vocht erin de groenten of fruit zit. Daarom is het slim om af en toe de droger te checken.
Product Aanbevolen temperatuur Gemiddelde droogtijd
Groenten
Bieten 55°C 6–10 uur
Wortels 55°C 6–12 uur
Pompoen 55°C 8–12 uur
Prei 55°C 5–8 uur
Tomaten (schijfjes/partjes) 57°C 8–14 uur
Paprika 55°C 6–12 uur
Spinazie 45°C 2–4 uur
Snijbiet 45°C 2–5 uur
Knolselderij 55°C 6–10 uur
Uien 55°C 6–10 uur
Fruit
Aardbeien 55°C 6–10 uur
Appels 55°C 6–10 uur
Peren 57°C 8–12 uur
Bramen 55°C 8–12 uur
Frambozen 55°C 6–10 uur
Rode bessen 55°C 6–10 uur
Blauwe bessen 57°C 10–14 uur
Rabarber 55°C 6–10 uur

Voedsel drogen in de oven

Als je geen voedseldroger hebt maar je wil testen of het ook wat voor jouw is. Dan kun je het goed testen in een oven. Het drogen in de oven gaat eigenlijk precies hetzelfde. Leg de gewenste groenten, fruit of kruiden op de bakplaat en schuif in de oven. zet de stand op het allerlaagste. Het vervelende is van het drogen in de oven dat het vaak niet lager kan dan 60 graden. 60 graden kan ook heel goed als zal het dan sneller klaar zijn. Zorg wel dat je de oven op laat staan op een kiertje zodat het vocht kan ontsnappen. Gebruik een theedoek of een houten lepel hiervoor bijvoorbeeld. De tijden die hierboven staan kun je dan ook gewoon aanhouden.

Bewaren

Nadat het uit de oven of de voedseldroger komt is het belangrijk dat je het eerst goed af laat koelen. is het nog warm dan kan het in een luchtdicht bak of pot gaan condenseren en dan is de kans op schimmel aanwezig, dit zou toch ontzettend zonde zijn. Ik gebruik zelf de glazen weckpotten met een rubberen ring, deze zijn heel fijn want je ziet meteen wat erin zit. Met een raamstift schrijf ik er dan op van welke datum het is. Je zou er ook nog een kaartje aan kunnen hangen.

Groente en fruit poeders maken

Je kunt van de gedroogde groenten, fruit en kruiden ook heel eenvoudig poeders maken. Deze poeders zijn ontzettend veelzijdig: je kunt ze gebruiken in cakes en taarten, door de yoghurt of smoothie mengen, of als kleurrijke en smaakvolle garnering over allerlei gerechten strooien. Het fijnmalen gaat het best met een koffiemolen of bonenmaler; daarmee krijg je een mooi, gelijkmatig poeder dat perfect werkt voor al je recepten.

1. Koffiemaler optie 1 – Bosch TSM6A013B (affiliate link)

2. Cuisinart – Spice grinder (affiliate link)

Fruit poeders

1. Aardbeien

  • Poeder van maken: heerlijk intens

  • Gebruik: in yoghurt, smoothies, taartvulling, glazuur of als topping.

2. Appels

  • Poeder van maken: warm en lichtzoet

  • Gebruik: in appelkruimel, granola, havermout, cakes, of als smaakmaker in thee.

3. Peren

  • Poeder van maken: milde zoetheid

  • Gebruik: in muffins, smoothies, granola of om sauzen iets zoeter te maken.

4. Bramen

  • Poeder van maken: prachtige paarse kleur

  • Gebruik: door yoghurt, glazuur, muffins of als garnering.

5. Frambozen

  • Poeder van maken: intens zurig-zoet

  • Gebruik: als topping, door desserts, smoothies, botercrème of taartdeeg.

6. Rode bessen (aalbessen)

  • Poeder van maken: fris en zuur

  • Gebruik: in glazuur, dressings, smoothies of als kleuraccent over toetjes.

7. Blauwe bessen

  • Poeder van maken: mooi diep paars

  • Gebruik: voor muffins, kwark, cakes, pannenkoeken of als garnering.

8. Rabarber (officieel een groente, maar gebruikt als fruit)

  • Poeder van maken: friszuur

  • Gebruik: in taarten, jammen, yoghurt, smoothies of als zuurmakertje in kruidenmixen.

Groenten poeders

1. Bieten

  • Poeder van maken: ja, heel geschikt

  • Gebruik: natuurlijke kleurstof voor cakes, koekjes en glazuur; door smoothies; als smaakmaker in soep of stoofpotten.

2. Wortels

  • Poeder van maken: zoet en aromatisch

  • Gebruik: in muffins, brood, pannenkoekenbeslag, smoothies of zelfs om pastadeeg een mooie kleur te geven.

3. Pompoen

  • Poeder van maken: werkt goed na volledig drogen

  • Gebruik: in pompoensoeppoeder, kruidenmixen, pannenkoeken, brood en om herfstsmaken aan baksels te geven.

4. Prei

  • Poeder van maken: ideaal voor hartige toepassingen

  • Gebruik: in bouillonpoeder, kruidenmixen, soepen en sauzen.

5. Tomaat (buiten of in kas)

  • Poeder van maken: zeer smaakvol

  • Gebruik: tomatenpoeder voor pastasaus, pizza-kruiden, marinades of om stoofgerechten te verdiepen.

6. Paprika (kas)

  • Poeder van maken: zoet en aromatisch

  • Gebruik: in kruidenmixen, marinades, dips en ovengerechten.

7. Spinazie of snijbiet

  • Poeder van maken: mooi groen poeder

  • Gebruik: in smoothies, pasta, brood, wraps of als natuurlijke kleurstof.

8. Knolselderij

  • Poeder van maken: geeft diepe umami

  • Gebruik: in bouillon, aardappelpuree, kruidenzout en hartige baksels.

9. Boerenkool

  • Poeder van maken: voedzaam en zacht van smaak

  • Gebruik: door smoothies, brood, crackers of over hartige gerechten.

10. Uien

  • Poeder van maken: klassieker

  • Gebruik: in uienpoeder voor soepen, sauzen, marinades en kruidenmixen.