Gekozen voor fruit op stam
admin
0 Minuten om te lezen
Naast dat ik de tuin natuurlijk vooral wil vullen met groen en nog meer groen, wil ik het ook vooral vullen met lekker groen. Eigenlijk alles wat in de tuin komt, is eetbaar voor mij of voor de beestjes. Hieronder vallen dus groenten en kruiden, maar ook veel fruit. Ik mijn vorige moestuin had ik wel wat bessenstruiken staan die er dit jaar ook weer komen, maar echte fruitboompjes had ik niet. Het is al heel lang een droom om eindelijk wat fruitboompjes in de tuin te hebben. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb een aantal leuke rassen en soorten kunnen vinden.
Appel
Yes, ik ben dol op appels. Als kind al kreeg ik van mijn moedertje na school een bakje gesneden appels met rozijntjes erin. Een fris knapperig appeltje met een beetje een zuurtje vind ik dan ook het lekkerst. Zo is er natuurlijk voor iedereen wat wils, want er zijn zo ontzettend veel soorten en rassen te krijgen. Ik vond het eerst wel erg lastig kiezen. Naast de smaak en het ras ben ik ook gaan kijken naar de grootte van de boom. Het komt natuurlijk in de achtertuin en ik wilde niet dat de bomen zo megagroot zouden worden dat dit veel ruimte inneemt en ook veel zon wegneemt voor de rest van de tuin. Zo kwam ik dan bij Minitree uit. Dit is een kweker die al jaren appelbomen kweekt in Nederland. In 2010 zijn ze gestart met het kweken van een boompje dat laag en klein blijft, veel oogst geeft en dus perfect is voor de kleinere achtertuin. Ze passen namelijk ook heel goed op het balkon of het terras in een mooie pot. Ik kies ervoor om ze in de volle grond te zetten en dat is geen probleem met de veengrond waar ik op zit. Mocht je wat meer zanderige grond hebben, dan kun je dit boompje ook gewoon planten. Je moet alleen wat extra voeding geven, maar dit leveren ze erbij, want de boompjes zijn gewoon online te bestellen en worden geleverd aan huis. Dit is ideaal! Naast de minitree wilde ik ook een ras dat enkel gekweekt wordt in Boskoop.

Minitree appel rassen:
Rosalie – voor de betere bestuiving

Standplaats: zonnetje

Uitplanten: Voordat het boompje in de grond wordt gezet, moet de grond eromheen goed los zijn. Dit kun je doen met een schep of een riek. Dit geldt trouwens voor alle fruitbomen. Op deze manier kunnen de boompjes beter wortelen. Er wordt een zakje extra voeding meegeleverd. Deze gooi je in het plantgat en daarna zet je het boompje in de grond.

Als je de boompjes geleverd hebt gekregen zonder grond, maar enkel met een kluitje wortels zoals bij mij, dan moet je de wortels eerst gedurende 24 uur vol laten zuigen met water, voordat je ze uitplant. Zo kunnen ze beter wortelen.

Je mag ze alleen uitplanten als het buiten niet vriest, anders vriezen de wortels namelijk kapot. Als hij eenmaal geplant is en is aangeslagen, kan hij tegen vorst en kan hij de volgende winter gewoon overleven.

Als je een boompje in een pot uitplant, wat heel goed kan namelijk, zorg er dan wel voor dat er een gat onderin zit, zodat het overtollige water weg kan lopen, net zoals bij alle andere potten op het terras. Het is ook slim om de pot af te dekken als er vorst aankomt. Als je de boom uit in potten plant, die een isolerende laag aan de binnenkant hebben, dan hoeft dit niet.

Plantafstand: 40 tot 50 cm afstand houden als je ze in een rijtje zet, maar ook als je ze uitplant in een pot. Je hebt dus wel een wat grotere pot nodig.

Bijvoeden: de boompjes moet je in april en juli nog wat bijmesten. Zo breng je de vruchtgroei wat op gang. Dit doe je ook al als je de boompjes net gepland hebt.

Water geven: vooral bij warme zomers en een zonnig voorjaar: 2 keer per week. Dit hoeft enkel als er blad aan de boom zit, dus in de winter hoef je geen water te geven.

Boskoops appel ras:
– De Rode Boskoop; dit wordt wel een wat grotere boom, dus zorg dat je deze op een plek zet waar het niet erg is dat hij wat schaduw geeft.

Peer
Ja, ook de peer is een favoriet. Heel klassiek ben ik eigenlijk, als ik het zo lees. Gewoon normale Hollandse/Europese rassen vind ik dan ook het lekkerst. Niet alleen ik, maar ook Kees ons konijntje is er dol op. Die geef ik altijd het kontje van de peer. De rest eet ik natuurlijk lekker zelf op. Bij ons huis vind ik een lijboom heel erg passen, dus hoe leuk is het dat er gewoon lijperen bestaan. Uiteraard heb ik er wel wat meer werk aan om ze goed te snoeien en te begeleiden, maar dat is geen probleem ????

– Doyenne du comice, zelfbestuivend ras. Het beste is om deze altijd in combinatie te doen met een andere peer, bijvoorbeeld de Conference.
– Conference, dit is een van de oudste rassen.
Kers
Jaaaa, kersen zijn zo ontzettend lekker. Ik ben er dol op, maar ik vind ze in de zomer gewoon ontzettend duur in de winkels, waardoor ik ze niet vaak eet. Hoe leuk is het als je een kersenboom in de tuin hebt waar je lekker zelf van kunt plukken als je er zin in hebt?! Ik geef de kersenboom een mooi plekje in de tuin. Het idee is om er een bankje onder te zetten, zodat ik daar lekker tussen het tuinieren door een kersje kan plukken. ???? Klinkt heerlijk he?!

– De kersenboom die ik gekozen heb, is van het ras de ‘Celeste’, dit is een grote, rode, zoete kers. Deze is zelfbestuivend. Hij heeft een Gisela onderstam. Deze moeten wel gesnoeid worden.

Hoogte: Dit ras kan ca. 3 meter hoog worden. Het is een ras dat vooral zijn energie stopt in de vruchten en minder in de groei van de boom.
Standplaats: Uitplanten op een lekker zonnige plaats.

Uitplanten: Voordat je hem uitplant, is het goed om een groot plantengat te maken van 20cm diep. Als je de boom geleverd hebt gekregen tussen februari en mei (zoals ik) dan moeten de wortels eerst 24 uur in het water staan, voordat je de boom uitplant in de grond.
Vul het plantgat af met potgrond, dat is voldoende.

Als het vriest dan mag je het boompje niet uitplanten. Dit mag je enkel doen als het de komende dag zacht blijft. Nadat de boom is uitgeplant en is geworteld, kan hij wel tegen vorst, dus hoef je je komende winter geen zorgen te maken.

Water geven: Deze kersenboom heeft meer water nodig dan gebruikelijk. Omdat hij zo gefocust is op het maken van bloemen en dus van vruchten, heeft hij net wat meer water nodig in warme dagen.
Snoeien: het is belangrijk om de boom goed bij te houden en dat doe je in de groeiperiode, dus niet in de winter. Na de langste dag, 21 juli, kun je de kop eruit knippen zodat hij compact blijft. Verder is het goed om in de loop van de groei de lange zijtakken weg te knippen en de takken naar beneden te buigen zodat het een soort piramide wordt.

Bestuivers voor de fruitbomen
Vergeet geen bloemen te zaaien tussen al het fruit. Hoe meer insecten je lokt, hoe meer bloemen er bevrucht zullen raken en dat betekent natuurlijk meer oogst aan het einde van het seizoen. Het is ook goed om de kale bodem onder de boompjes af te dekken met beplanting, houtsnippers of schors. Dit zorgt ervoor dat het water langer in de grond blijft en dat de beestjes hieronder zorgen voor een gezonde bodemstructuur waar de boompjes blij van worden.

Houd de blog in de gaten voor meer uploads over dat heerlijke fruit ???? en deel natuurlijk vooral jouw verhalen en ervaringen met fruit. Als je een leuk nieuw ras hebt ontdekt wat ik echt eens zou moeten proberen, laat het me dan weten, want ik ben heel erg benieuwd.