Houdbaarheid van zaden
Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Kun je zaden meerdere jaren bewaren, hoe bewaar je de moestuinzaden en waarin bewaar je je zaden het beste?? Allemaal vragen die ik hieronder zal beantwoorden voor je.

Houdbaarheid?

Ja het klopt, zaden hebben een houdbaarheidsdatum. Sommige zaden zijn na een aantal jaar niet meer kiemkrachtig en zullen daardoor ook niet meer ontkiemen nadat jij ze hebt gezaaid in een zaaitray of buiten in de volle grond.

In het algemeen kun je aanhouden dat eenjarige gewassen de zaden ongeveer 3 – 4 jaar meegaan, dat is ook wat er als advies op de verpakking staat. Dit kun je zeker aanhouden. Er zijn ook gewassen die veel langer dan dit houdbaar zijn zoals de tomaten, paprika, pepers en aubergines kunnen wel 8 – 10 jaar mee. kolen kunnen in het algemeen ongeveer 4 – 5 jaar mee.

• 1 jaar: kervel, pastinaak, uien, witlof.

• Tot 3 jaar: mais, peterselie, prei, spinazie, uien, wortels.

• 3 tot 5 jaar: aubergine, bieten, boerenkool, bonen, broccoli, courgette, erwten, komkommer, radijs, paprika, sla, snijbiet.

• Meer dan 5 jaar: andijvie, komkommer, kool, meloen, pompoen, tomaat.

Kiemduur overzicht

Twijfel je per gewas hoelang ze houdbaarheid zijn, dit vind je ook achterin mijn Moestuinboek ‘Floors moestuin‘ bij de plantenpaspoorten vanaf blz. 220

14-daagse kiemtest

Twijfel je nu of de zaden die je al een aantal jaar in de kast hebt liggen of die je bijvoorbeeld hebt gekregen van iemand nog wel kiemkrachtig zijn? Dan kun je heel eenvoudig een kiemtestje doen waar je wel 14 dagen geduld voor moet hebben. Het is heel slim om dit nu te doen zodat ja na deze 14 dagen kunt beslissen of je zaden bijkoopt of deze nog eens gebruikt.

Stappenplan kiemtest

  1. Neem een vochtig keukenpapiertje en leg dit op een bord.

  2. Leg in een rijtje de zaden erop.

  3. Maak de zaden nat met een plantenspuit.

  4. Bedek het bord met vershoudfolie.

  5. Zodra er een zaadje ontkiemt, schrijf je hiervan de datum op.

  6. Zorg dat het keukenpapier vochtig blijft.

  7. Na 14 dagen tel je het aantal zaden wat is ontkiemd.

  8. Is dit meer dan 50% dan zou ik het zeker nog zaaien.

Zelf geoogste zaden bewaren

Zorg dat als je zaden zelf oogst uit je eigen tuin, dat je altijd het jaartal op het zakje zet. In het algemeen kunnen deze zaden 3 jaar zeker goed bewaard worden. Wil je er zeker van zijn dat deze eindig lang goed blijven, dan kun je ze ook in de vriezer bewaren. Doe ze dan wel in zipzakjes zodat ze niet nat kunnen worden.

Hoe bewaar je zaden?

Zorg ervoor dat je de zaden bewaard op een plek waar het droog is, dus niet in een vochtige schuur. Dan kunnen de zaden namelijk gaan schimmelen en dat zou zonde zijn want dan kun je ze erna weggooien. Zorg ook dat de plek donker is, zo kunnen niet de lichtekiemers ineens ontkiemen.

 

Waarin bewaar je zaden het beste?

Bewaar de zaden in de originele verpakking maar zorg wel dat je de zakje in luchtdichte bakjes of een box bewaard waar de zaden dus niet vochtig worden. Ik gebruik een fotoalbum insteekhoezen en een zelfgemaakte houten box op wielen, dit gaat al jaren goed.