Kombucha maken
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Ik deel wel eens een foto op Instagram met dat er weer een nieuwe batch zelfgemaakt kombucha in de kast staat en dan krijg ik dan ook de vraag, ‘hoe maak je kombucha en heb je een recept voor het maken van kombucha’. Oke, hierbij mijn recept voor het maken van Kombucha.

Dit heeft misschien helemaal niks te maken met de moestuin, maar ik vind het echt superlekker en ik vind dat het eigenlijk wel met de moestuin te maken heeft. Er gaan namelijk heel veel ingrediënten in bij de ‘2e fermentatie ronde’ wat uit de moestuin komt. Het is gezond (waar wetenschappelijk nog wel veel onderzoek en discussie naar is trouwens), lekker en heel leuk om zelf te maken.
Zelf kwam ik ermee in aanraking bij een van onze favoriete restaurants van het moment, de Kleischuur in Gouda. Hier kun je een 0% drank arrangement bestellen bij het eten en daar staan er veel soorten smaken kombucha op het menu. En toen was ik fan, niet alleen van het restaurant maar ook van kombucha. Na wat onderzoek zag ik dat je het heel makkelijk zelf kan maken, en dat laat ik me geen 2 keer zeggen.

Wat is Kombucha
Voordat we aan de slag gaan leg ik je eerst even uit wat kombucha eigenlijk is. Want niet iedereen kent het. Kombucha is eigenlijk een drankje wat ontstaat door zoete thee een aantal dagen te fermenteren. Het fermenteren doe je met een symbiotische cultuur/gisten en bacteriën. Ook wel met een SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast). Die SCOBY ziet er heel glibberig en dik uit, het lijkt een beetje op rubber. maar dit zijn dus goede bacteriën die de suiker omzetten naar zuren.

Woow denk je misschien wel, dat lijkt me vies en wat eng allemaal met schimmels enzo. Dat dacht ik dus ook. Die SCOBY is een goede bacterie die de thee omzet naar een drankje wat zoetig is maar hoe langer je hem laat staan hoe zuurder hij wordt. Er zit zelfs een beetje een koolzuur bubbel is. Ik vind het zo bijzonder dat je dit dus met thee en tijd kunt maken.

Kombucha kan je in heel veel verschillende smaken maken. Dit hangt dus heel erg af van de thee soort die je gebruikt. Dit kan zwarte of groene thee zijn. Ik heb beide geprobeerd en mijn voorkeur gaat sterk uit naar zwarte thee omdat dit meer smaak heeft. Zeker zelf experimenteren ermee.
Hoe maak je Kombucha
Voordat je wil starten is het wel slim om een aantal dingen in huis te hebben. Dit is het pakket wat ik heb aangeschaft om te starten met het maken van Kombucha: dit is een Bio set van Yaya, zeker een aanrader als je het mij vraagt. Ik heb zelf wel wat extra thee gebruikt zodat het wat sterker werd dat vind ik zelf lekkerder 🙂

Ingrediënten voor 1L Kombucha
– grote pot waar veel in kan, ik heb er een van 2,5 L
– kaasdoek om de pot af te sluiten voor de eerste 7 dagen
– elastiek voor onder het kaasdoek en de pot
– 250 ml kokend water
– 6 gram groene thee
– vergiet
– 60 gram rietsuiker
– 750 ml koud water
– 100 ml starter – dit is gemaakte kombucha van een vorige batch
– SCOBY (symbiotic culture of bacteria and yeast)

Stappenplan Kombucha maken
1. Zet een kop thee van 250 ml water en 6 gram zwarte thee (hier kun je dus ook groene thee voor gebruiken). en laat dit 10 minuten trekken.
2. Giet de thee af in een vergiet en doe hier de 60 gram rietsuiker bij en roer door elkaar tot de suiker helemaal is opgenomen.
3. Giet het in de schone grote pot en doe hier 750 ml water bij zodat de thee afkoelt.
4. Hierna doe je de 100 ml starter in de pot en roer je het geheel met een lepel goed door.
5. Hierna doe je SCOBY erbovenop en dek je de pot af met de kaasdoek en het elastiek.
6. De PH-waarde van de zoete thee moet op dit moment 4 zijn je kan dit voor de zekerheid checken met de PH-teststrips.
7. Nu is het wachten geblazen. Je laat de zoete thee nu op een donkere plek, bij mij staat het in de kast, staan voor 7-10 dagen. Ik laat het altijd maar 7 dagen staan omdat ik de smaak dan zelf lekkerder vind (wat zoeter), maar als je van zuurdere drank houdt, kun je er dus nog 3 dagen aan toevoegen. Je kan ook nog testen met de PH staafjes of het proces klaar is na deze 7-10 dagen. De waarde moet dan tussen de 2 en 3 zijn.

8. Je kan het nu in steriele flessen gieten en voor 2 weken bewaren in de koelkast en natuurlijk lekker opdrinken. Hou je van een extra smaakje, dan ga je voor de 2de fermentatie en daar voeg je smaken aan toe voor nog eens 3 dagen. Dat doe je als volgt.
9. Haal de SCOBY uit de pot met en bewaar deze met 100 ml van je neutrale kombucha in een weckpotje. (deze combinatie kun je weer gebruiken om een nieuwe batch te maken door weer bij stapje 1 te beginnen)
10. Giet de kombucha door een zeef en een neteldoek of filter (deze past precies in een punt vergiet, top ding) en doe het in een schone grote weckpot en voeg hier 4 gram rietsuiker aan toe.
11.Nu kun je fruit toevoegen wat je lekker vindt. De regel is 100 gram fruit op 1 liter kombucha. Mijn favoriet is aardbei met basilicum. Maar ga vooral aan de slag met verschillende smaken als frambozen, bramen, kruiden als citroen verbena en citroen melisse. Gemer is ook heel erg lekker.
12.Dan laat je de pot week 3 dagen staan, doordat de pot afgesloten is gaat het koolzuur aanmaken, heel lekker maar maak de pot 2 keer per dag even open zodat de pot niet ontploft en die de fermentatie bevorderd.

Lekkere combinatie smaken vind ik:
– 100 gram perzik op 1 liter kombucha
– 100 gram aardbeien + 5 takjes citroenverbena op 1 liter kombucha
– 100 gram frambozen + een kwart appel op 1 liter kombucha

Heb jij zelf ook een lekker combinatie gevonden, deel hem vooral hieronder even met me!

Wil je later grotere hoeveelheden maken dan kun je gewoon dit recept gebruiken en x 2 doen. De SCOBY blijft altijd maar 1 per pot maar de startervloeistof moet je wel vermeerderen. Dus bij 1,5 L water gaat er dus 200 ml starter bij.