Koude bak in de moestuin

Heb je geen ruimte voor een kas in de moestuin, dan zou ik zeker een koude bak ook wel een platte bak aanraden. Hieronder lees je er alles over.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Wat is een koude bak?

Een koude bak is een opstaande bak op de grond, de grond staat gewoon in verbinding met de volle grond dus de gewassen zitten niet in potten. De bak heeft 2 schuine kanten die gericht zijn naar de zon. Hierop liggen glazen ruiten of je kunt natuurlijk ook kiezen voor plexiglas of gehard glad. 1 voordeel aan dit laatste is dat de ruiten dan minder snel kapot kunnen, ik heb in de afgelopen 3 jaar al 2 ruiten moeten vervangen namelijk. Tipje van mij 😉

Waarom een koude bak?

Ok, we weten nu wat het is, maar waarom is het nou zo’n must in de moestuin die koude bak? Het is natuurlijk niet iets wat moet, ook zonder koude bak kun je gewoon je gewassen kweken in het moestuin seizoen maar het maakt sommige dingen gewoon wat makkelijker + je verlengt het moestuin seizoen er enorm mee. En dat vind ik zeker een groot voordeel. Door de bak met daarop de glazen ruiten warmt de grond eronder namelijk een stuk sneller op in het voorjaar waardoor je dan al kan gaan starten met zaaien. Heel veel planten groeien niet onder een temperatuur van 10 graden en dan is een van deze opties zeker aan te raden. Ook kun je de bak in de maand mei alvast gebruiken om de planten af te harden* die van binnen uiteindelijk buiten uitgeplant moeten gaan worden.

*Wat is afharden?: dit is het laten wennen van je binnen opgekweekte plantjes. Als je deze in een keer buiten uitplant zodat dat ze eerst wennen aan de buiten temperatuur kunnen ze een ontzettende klap krijgen. Daarom is het slim om een week lang de planten, voordat je ze uitplant in de volle grond, eerst af te harden en daar kun je heel goed een koude bak voor gebruiken als je deze hebt.

“Waarvoor gebruik jij je koude bak?” Wordt regelmatig gevraagd. Ik gebruik hem met name om bijna het jaar rond, rucola, sla, spinazie en paksoi ik op te kweken. De koude bak staat bij mij op een plek met wat minder zon, en dat is voor deze gewassen helemaal niet erg. In het voorjaar en vanaf oktober in de herfst gaan de ruiten erop. En in de tussentijd staan de ruiten in de schuur. Zo het is het dus in de zomer een verhoogde moestuinbak als het ware en in de wintermaanden kweek ik nog lekker door.

Even de voordelen van een koude bak/platte bak op een rij

Voordeel

 1. Hierin kun je de plantjes die je binnen hebt opgekweekt goed in laten wennen zodat ze na een week buiten worden uitgeplant. Afharden van de planten dus.
 2. De zaailingen staan hierin goed beschut in de koudere periode, doordat er een rand omheen zit vangen de plantjes geen wind. Hierdoor zullen ze sneller ontkiemen dan zaailingen in de volle grond zonder beschutting.
 3. Hierin kun je al heel vroeg starten met zaaien, plantjes in potten maar ook gewoon direct daar in de grond. Kies dan wel voor laagblijvende gewassen als spinazie, raapstelen, postelein, pluksla en rucola. Als de plant groter wordt dan 20/30 cm drukt hij tegen het glas aan en zal het blad sneller gaan verbranden en schimmelen.
 4. Je kan ook op plekken met wat minder zon gewassen kweken het jaar rond.

Welke gewassen in de koude bak

Geschikte gewassen die je na binnen op te kweken goed groeien in de koude bak zijn:

 • Komkommer
 • Aardbeien
 • Tomaten

Wat te zaaien in de koude bak

Je leest soms wel in boeken of op de achterkant van het zadenzakje, ‘zaaien onder glas’ dan wordt de koude bak, platte vak of kas bedoelt. Je kan vanaf februari al heel veel zaaien onder glas namelijk

 • Spinazie
 • Veldsla
 • Rucola
 • Bieten
 • Wortels
 • Radijsjes
 • Kropsla
 • Bindsla
 • Pluksla
 • Postelein
 • Mosterd

Zelf koude bak maken

Je kan heel erg gemakkelijk zelf een koude bak maken. Ik heb zelf al zeker 8 jaar een koude bak, in mijn eerste moestuin in de bossen bij mijn ouders in de achtertuin bevond hij zich onder de boomhut. Hier hing vroeger een schommel en daar speelde ik als kind. Maar aangezien er nu niks meer met deze ruimte gedaan wordt had ik de ruimte ingenomen als moestuin en ook als ruimte voor de platte bak waar ik jaren plezier van heb gehad en met name planten in afharden maar ook vanaf mei alle bladgewassen in op kweekte.

De koude bak die ik maakte in mijn eigen achtertuin is gemaakt van pallethout, ik hou van recycle maar dat is vast geen verrassing als je me al wat langer kent. Ik hou van knutselen en ook met name met de spullen die in nog heb liggen.

Stap 1

Breng de ruimte in kaart waar je de bak wil starten. Ik heb dit op een plek gedaan waar 4/5 uur zon aanwezig is. Dit is perfect voor de gewassen die ik hierboven heb benoemd. De afmeting is ook belangrijk om vooraf rekening mee te houden. De ruiten die ik heb gebruikt hebben een bepaalde afmeting, hierop heb ik dan ook de grootte van de koude bak afgestemd. (85x300cm en 45 cm hoog).

 

Stap 2

Eerst heb ik een frame gemaakt met palen die de grond in gaan zodat de bak stevig blijft staan. Aan de binnenkant heb ik worteldoek geniet met een tacker. Dit voorkomt meer dat het kout snel gaat rotten als je ervoor kiest om er wat nieuwe grond in te doen. Ik doe dit omdat ik op een stuk start waar de grond zo arm is, geen voeding in zit en het naast een haag ligt die veel voeding opneemt. Daarom kies ik ervoor hem iets te verhogen. Maar dit hoeft natuurlijk niet. Dan kan de bak in zijn totaal ook een stuk minde hoog worden.

Stap 3

Nu was het tijd voor de afwerking. Het hout is allemaal gerecycled van pallets en oude schuttingdelen, jaja wie bewaard die heeft wat (zegt mijn pa altijd 😉 en daar heb ik die verzameldrang ook van denk ik haha) de kleine plankjes, voor de zijkanten had ik al klein gemaakt als brandhout voor de vuurkorf, maar deze gebruiken we nooit, dus nu is het een mooie afwerking en platte bak geworden.

Stap 4

Toen was het tijd om de bak, die flink zwaar was geworden, op zijn plek te zetten. Ervoor maak je dus eerder de gaten waar de paaltjes inpassen. Zet hem op zijn plek en voila.

 

Stap 5

Dan gaan we de koude bak vullen met de juiste grond. Maar wat voor grond gebruik je voor het vullen van de koude bak? Eerste een laag snoeiafval uit de voortuin inclusief gedroogde grassen ca. 10cm – drainage, de Tweede laag bio bemeste compost ca. 20cm – voeding en de derde laag bio turfvrije potgrond @pokon.nl ca. 20cm – basis

Stap 6

De ruiten (80x150cm)die erop liggen zijn tweedehands ruiten gekocht via marktplaats, deze heten eenruiters of oude kwekersruiten.

Stap 7

In de koude bak heb ik een druppelslang liggen, deze is aangesloten op een regentonpomp die in de regenton zit. Hier kun je zelfs een timer tussen zetten zodat de druppelslangen aangaan wanneer jij dat wil. Achter de ruit wordt het natuurlijk een stuk warmer, maar verdampt het water niet tot nauwelijks als de ruiten gesloten zijn. Zijn de ruiten eenmaal open, omdat de temperaturen oplopen dan is het slim om wel voldoende water te blijven geven.

Nieuwsgierig naar het proces, bekijk dan even dit filmpje die ik deelde op mijn Instagram.

 

Heel veel succes met het bouwen van je eigen koude bak. Het is naast dat ik een kasje heb ook nogsteeds een grote toevoeging in de moestuin.