Kweekkast update + wat te zaaien in april?
admin
0 Minuten om te lezen

Binnen is het inmiddels al steeds groener aan het worden. Mijn huis staat al vol met plantjes, maar nu de kweekkast weer in gebruik is, wordt hier in 2 maanden tijd heel veel groen aan toegevoegd. Ik wilde jullie een kleine update geven over hoe het gaat met de kweekkast, met de plantjes die erin staan en wat er allemaal nog gezaaid gaat worden binnen nu en 2 weken. De kast staat straks namelijk echt VOL.

Pepers en paprika
Deze plantje gaan zo ontzettend goed. Inmiddels hebben er al een aantal 6 blaadjes. Ik heb de zaadjes eerste opgekweekt in de kweekhuisjes van elho. De paprikaplantjes houden namelijk heel erg van warmte, dus het is belangrijk om ze juist in het kiemproces ook deze warmte te geven. Het kweekhuis is eigenlijk een soort ecosysteem, want na het zaaien geef je een keer water met de plantenspuit en erna bijna niet meer. Als je merkt dat de aarde wel heel erg droog is natuurlijk wel, maar anders hoeft dit helemaal niet. Ideaal dus.

Als de plantjes 4 blaadjes hebben, kun je ze overpotten naar een potje met universele potgrond. Ook dan zet ik ze nog onder de kap. Als de plantjes zo groot worden dat ze tegen de kap aan komen, haal de kap er uiteraard vanaf. Zorg er wel voor dat je de plantjes dan wat meer in de gaten houdt met water geven. Het water verdampt nu namelijk sneller.
Tomaten
De tomaten heb ik half maart gezaaid. Ik volg altijd het regeltje: na 8 weken zijn de planten groot genoeg om buiten uitgeplant te worden. Na 15 mei kunnen de tomatenplanten naar buiten, dus zo tel ik 8 weken terug vanaf 15 mei en dan komt je uit op 15 maart. Na ca. 9 dagen waren alle zaadjes ontkiemt. Er zijn ook helaas een aantal niet opgekomen. Daarom zaai ik altijd ook net wat meer, zodat ik zeker weet dat de hoeveelheid die ik uiteindelijk uit wil planten in de moestuin gezond en sterk is. De plantjes die ik dan te veel heb geef ik dan weg. Dit doe ik aan een school of aan mensen die ik er sowieso heel erg blij mee maak ????

Ik heb inmiddels 19 rassen staan. Ik kan ook 19 planten kwijt, dus dat wordt van ieder ras 1 plant. Het blijft natuurlijk altijd een gokje of ik de juiste uitkies die ik er sterk uit vind zien. Een aantal tomatenplanten die ik nog overhoud, plant ik uit in de nieuwe tomatenpotten van elho. Deze kunnen dan mooi bij mij op het minibalkon en ik probeer er ook nog eentje uit in de moestuin. Zo kan ik goed testen of bepaalde rassen misschien ook net wat minder zon kunnen verdragen, maar het blijft de natuur, dus het kan allemaal ineens anders lopen.

Komkommer
Ook de komkommer doet het super. Deze staat nog rustig onder het kapje. Zodra dit plantje 4 blaadjes heeft, wordt deze in een grotere pot uitgeplant. Ik heb dit jaar de snackkomkommer en de meloenkomkommer. Deze laatste heeft de naam te danken aan de zoete smaak, helaas niet aan de vorm. Dan moet je gaan voor de Cucameloen, ook wel de muizenmeloen, dit is een minikomkommer die lijkt op een watermeloen. Deze is heel erg leuk en lekker voor in de salade.

Nog binnen te zaaien
Komende week gaat er flink wat gezaaid worden, want dan is de rest van de vruchtgroenten aan de beurt. De moestuin wordt dit jaar volgens mij een grote kleurbom, haha. Ik ben zo benieuwd en ik heb zo ontzettend veel zin in dit moestuinjaar.
De gewassen die op het lijstje staan om volgende week binnen voor te zaaien zijn:
– Spaghettipompoen (deze zaden heb ik gekregen van @moestuinmonoloog)
– Flespompoen (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Pompoen Blue hungarian pompoen (grijs en groot)
– Courgette Summer Ball (een gele bol courgette)
– Courgette Ola Gabriëlla (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Courgette tondo di nizza (een groene bolcourgette)
– Blauwe popcorn mais shaman’s blue
– Mini mais strawberry

Nog te zaaien buiten
Ook is het bijna zover dat alles buiten gezaaid mag gaan worden en ik word er zo blij van. Ik heb inmiddels al heel veel buiten klaar gemaakt in de moestuin. Denk aan alle rekwerken op de juiste plek zetten en de plekken voor de beestjes gereed maken, zodat ik daar niet meer aan hoeft te komen en de beetjes lekker kunnen gaan settelen.
De volgende zaden gaan vanaf half april bij mij de moestuin in:
– Rucola (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Radijs (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Palmkool (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Rode biet (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Snijbiet (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Spinazie (uit de floorsmoestuin zadenbox)
– Afrikaantjes (tussen de tomaten door)
– Gele biet (een zoete smaak en verrassende kleur) zinnia
– Schorseneren
– Pastinaak
– Purple dragon, paarse wortel
– Stengelui