Het terras met losse potten
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Vanaf nu zal ik ieder steeds een ander onderdeel van de nieuwe moestuin toelichten en wat meer in detail vertellen wat er allemaal gaat gebeuren en wat er komt te staan. Dit is natuurlijk makkelijk, zodat je dit zelf ook toe kunt passen en hier inspiratie uit kunt halen voor jouw moestuin voor komend seizoen ???? Het seizoen is nog niet gestart, maar dan is het nu de juiste tijd om over dit soort dingen na te denken.

Deze week is aan de beurt: HET TERRAS

Toen wij het huis kochten, werden we al snel verliefd op de stijl van het huis, maar ook de grootte van de voor- en achtertuin. Het is zo fijn dat we nu ruimte hebben en dat ik gewoon lekker naar buiten kan lopen als ik dat wil. Oeh je hoort het al, ik kan niet wachten op het voorjaar. Er zijn een aantal elementen die we behouden in de tuin, zoals je misschien ook al in een van mijn vorige blogs hebt kunnen lezen; het terras wordt hergebruikt en opgeknapt en er worden allemaal leuke dingen aan toegevoegd.

Onderhoud houten vlonder
Het eerste wat me opviel, was dat de vlonder supergroen was geworden door alg en daardoor is het meteen supergevaarlijk. Het is spiegelglad en dit is dan ook al helemaal ingespoten met natuurazijn, zodat hij niet meer zo megaglad is. We lopen hier vaak overheen, omdat al het afval van de verbouwing tijdelijk wordt opgeslagen achter in het huisje. Als je met zware zakken loopt, wil je natuurlijk gewoon door kunnen stappen, zonder dat je uitglijdt. Ik laat het nog even een weekje intrekken en dan spuit ik het weg met de hoge drukspuit.

Pergola
Het terras gaan we voorzien van een pergola waar dan blauweregen en een druif langs kan groeien. Op sommige plekken komt ook nog een kamperfoelie, want daar heb ik zulke goeie herinneringen bij. De geur van die bloemen vind ik echt heerlijk. Vooral aan het begin van de dag en einde van de dag geuren ze het meest en de plant is ook nog eens supermooi en bladdragend in de winter. Deze plant ik in de volle grond uit naast het terras en laat ik naar boven groeien. De pergola gaat in de zomer voornamelijk fungeren om de grote warmte een beetje weg te houden en om het natuurlijk sfeervol en groen te maken.

Losse potten
De tuin komt natuurlijk vol met beplanting, dus dan kan het terras niet achterblijven. Hier zal ik dan alle kruiden in potten uitplanten. Het voordeel daarvan is dat de winterharde kruiden gewoon lekker kunnen blijven staan en de zomerkruiden verder geen ruimte in de moestuin innemen. Ook zijn de kruiden dan dichtbij de keuken. De winterharde kruidenplanten zullen ook wel in de moestuin komen te staan tussen de fruitstruikjes. Hier hoor je later meer over.

Tomatenpot – elho (geschikt voor 1 tomatenplant)

Er komen dit jaar ook veel tomaten en komkommers in potten. Zo heb ik net wat meer ruimte om meer gewassen (in potten) te testen. Ik kweek al jaren tomaten in de volle grond en zoals jullie weten doe ik dat niet in de kas. Dit gaat dus prima. Maar ik merk dat sommige rassen tomaten het toch echt beter doen in de potten. Tomaten houden namelijk niet heel erg van supernatte grond. De elho Green Basics Veggie Wall is hier echt supergoed voor geschikt. Deze pot is nieuw en hier kun je meerdere planten in zetten. Hiervan komen er dan ook 2 van te staan op het terras. 1 met kleine snack komkommers en 1 met snoeptomaatjes. Deze bakken zijn ook superhandig voor op het balkon. Door het handige rekje eromheen kunnen de tomaten gewoon groeien en hebben meteen ondersteuning.

veggie wall – elho (geschikt voor meerdere planten die klimmen)

Kruiden
In de losse potten komen veel kruiden. In de zomer koken wij heel veel met kruiden uit de tuin en hoe leuk is het dat we dit dus nu ook gewoon megavers uit de tuin kunnen halen? Voorheen was de moestuin natuurlijk bij mijn ouders in de achtertuin, waardoor we vooral toch meer moesten plannen wat we gingen eten, zodat we op tijd alle kruiden uit de moestuin konden oogsten. Dit maakt het allemaal een stukje makkelijker zul je begrijpen. Dit zijn de kruiden waar ik gek op ben en die zeker in de potten terug te vinden zijn:
– Munt
– Bieslook
– Tijm
– Rozemarijn
– Lavas
– Laurier
– Koriander
– Venkel
– Paarse en groene basilicum
– Kamille
– Oregano
– Salie
– Citroenmelisse
– Citroenverbena
– Lavendel

En zo komen er vast nog wel een aantal kruidensoorten bij!

Tuinmeubelen
Ik ben nog op zoek naar de geschikte items, maar ik heb wel al helemaal voor me hoe dit plekje moet worden. We gaan lekker tafelen in het zonnetje (ik dan, en Bas kan dan lekker onder pergola zitten in de schaduw????hij houdt niet zo van megawarmte namelijk). Een houten bank en een grote houten tafel waar veel eters aan plaats kunnen nemen, is het allerbelangrijkste.

Lakwerk
Naast dat het terras een opschoonbeurt krijgt, worden het raam en de deur voorzien van nieuwe buitenlak. Dit wordt allemaal mooie fris wit, zodat het groen er meer uitknalt. Daar hou ik van.