Aardbeien rassen
admin
0 Minuten om te lezen
Ik ben gek op fruit en al helemaal als je het kunt oogsten uit de eigen tuin. Aardbeien zijn toch zeker wel een van mijn favoriete zoete snackjes als ik een ronde doe in de tuin. Zoveel lekkerder dan die waterbommen uit de supermarkt. Natuurlijk zijn ook kasaardbeien in het seizoen die smaakvol zijn maar niet zo lekker als die van jezelf.

Opkweken

Aardbeien kun je zelf opkweken vanaf een zaadjes. Deze zaadjes kun je kopen maar kun je ook oogsten van een aardbei. Wist je dat een aardbei een van de enige vruchten is die zaden aan de buitenkant van het vruchtje heeft groeien?! Deze kun je er heel voorzichtig met een pincet afhalen en drogen. Hierna kun je ze zaaien. Weet wel dat de aardbeien die je in de winkel koop gekweekt zijn om te consumeren deze zaden die je oogsten zullen daarom niet veel aardbeien voortbrengen. Kies daarom of voor een aardbei uit de tuin van iemand die je kent of kies toch voor zaadjes.

Verschillende rassen

Je kan ze dus zelf opkweken maar het makkelijkste is toch wel om een plantje te kopen in de winkel, er zijn zo ontzettend veel soorten. Een groot voordeel aan verschillende soorten rassen in de moestuin is op meerdere momenten kunnen oogsten.
– Lambada (kortdragend) mei/juni
– Korona (kortdragend) mei /juni
– Snow white (kortdragend) juni
– Ostara (doordragend) juni/september
– Furore (doordragend) juni/september

Uitplanten

Aardbeien plant je bij het uitplanten het beste uit op een heuveltje grond, dit doe je omdat ze niet van natte voeten houden. Door het heubeltje loopt het water makkelijker weg, natte wortels kunnen er namelijk voor zorgen dat de plantjes snel gaan rotten en dan gaat de plant dood wat natuurlijk ontzettend zonde zou zijn. Zorg dat de plant niet te diep staat, maar gelijk aan de grond zoals je hem uit het potje haalt.

Bodem bedekken

Zodra de eerste bloemen zichtbaar worden is het hopen op een goede bevruchting. Hier zijn hommels en bijen voor nodig. Plant daarom veel bloemen in de omgeving zodat ze meer kunnen bezoeken dan alleen jouw aardbeien plantje. Zodra de bloemen bevrucht zijn vormen er in het midden mini aardbeitjes. Deze aardbeitjes worden met de week zwaarder en zwaarder. Als je dit constateert is het slim om op de bodem aan de voet van de plant een dikke laag stro neer te leggen. Deze laag zorgt ervoor dat de aardbeitjes straks een lekker bedje hebben om in te landen. Hierdoor gaan de vruchtjes niet rotten en heb je meteen een goede bodembedekker zodat je bijna geen water hoeft te geven.