Moestuin musthaves
Floor Korte
0 Minuten om te lezen
Ben jij ook al aan het nadenken over de nieuwe moestuin voor komend seizoen? Ik wel in ieder geval. Ik heb hieronder een aantal handige musthaves voor in de moestuin voor je opgesomd. Dit zijn natuurlijk dingen die ik makkelijk vind, maar misschien heb jij er ook wat aan voor komend seizoen.

Groeilicht
Dit is niet bedoeld voor in de moestuin, maar voor binnen in huis. Deze musthave heb ik nu al 4 jaar. Zelf hebben wij jaren in een klein huisje gewoond met weinig daglicht. Hierdoor kunnen de kleine plantjes heel langgerekt worden en zijn ze minder sterk. Dit resulteert uiteindelijk in een slap plantje, die gevoeliger is voor ziektes en sneller sterft als het buiten uitgeplant wordt. Dan is al je werk dus voor niks geweest. Door de groeilampen krijgen de plantjes veel licht op een consequente manier en hoeveelheid. Deze lampen die ik gebruik zijn LED-lampen met een A++ label, dus ze zijn heel zuinig. Ik moet zeggen dat wij dit ook niet hebben gemerkt op de energierekening. Inmiddels zijn er heel veel aanbieders van deze lampen. Ik zou zeggen, probeer het eens en kijk naar de verschillen van de kwaliteit van de plantjes. Ik vind het aanzienlijk beter.

Goede zaden
Ik ben er echt van overtuigd dat als je goede zaden inkoopt, je ook lekkerder kunt oogsten dat jaar. Zelf kies ik altijd voor biologisch. In sommige gevallen is het helaas niet te krijgen en dan kijk ik naar een ras dit het minste gemanipuleerd is. Zoals je misschien weet, heb ik zelf een groenten zadenbox ontwikkeld waar 10 geschikte rassen in zitten. Deze zaden zijn gekweekt op een biologische manier door een Nederlandse leverancier. In het voorjaar kom ik ook met een bloemen zadenbox waar 8 soorten eetbare bloemen in te vinden zijn.

Goed tuingereedschap
Zelf gebruik ik al jaren de scharen van Felco. Ik had er nog eentje van mijn opa die helaas 6 jaar geleden overleden is. Ik ben daar dus extra zuinig op. Via Knivesandtools mocht ik, naast de superfijne Falco snoeischaar, ook nog een Okatsune bloemenschaar testen. Het grote voordeel is dat je ook goed bij fragiele takjes en bij kleine struiken kunt komen. Zelf heb ik hem ook gebruikt voor de tomaten. De geur van de tomatenplant vind ik heerlijk. Meestal breek ik de tomaten af van het takje, maar om de plant minder te beschadigen door de breuk van de tak, knip ik de vruchten toch liever af en dat ging perfect.

Tipje voor na het gebruik van je gereedschap: maak de scharen goed schoon. Dit geldt trouwens voor al het gereedschap dat je in de tuin gebruikt. Als je dit niet doet, is de kant op roest zoveel groter en dat is echt zonde, want dan kun je het over een jaar weggooien en daar doen we niet aan. Je moet ze goed verzorgen dus. Knivesandtools heeft hier ook speciale olie voor om alles soepel te houden. Dit werkt top kan ik je vertellen.

Waterton
Ja dit is een echte musthave in de tuin, waar dan ook. Iedereen zou zijn eigen water op moeten vangen, want het water dat uit te lucht komt vallen is ook nog eens veel beter voor jouw groenten en fruit in de moestuin. Doordat er minder kalk in zit, kunnen de voedingstoffen beter worden opgenomen door de plantjes die daar groeien. Hierdoor zullen de groenten dus meer voedingstoffen bevatten. Dit is uiteindelijk aan het einde van het groeiproces dan ook nog eens beter voor jou! Dit is een win-win, zeg ik zo. De waterton kun je trouwens krijgen in hout of plastic en met of zonder kraantje. Het maakt allemaal niet zo heel veel uit. Kies er eentje die lang mee gaat en niet kan gaan rotten. Zo heb je er ook minder werk aan de komende tijd. Het is ook handig als hij aan de bovenkant dicht is. Zo kunnen er geen blaadjes in vallen, blijft het water schoon en kan het kraantje aan de onderkant niet verstoppen ????

Dit waren een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Heb jij nog ook handige musthaves die jij ieder jaar gebruikt of toepast? Deel ze dan vooral met me.

Groetjes,
Floor