Moestuin update
admin
0 Minuten om te lezen
Misschien hebben jullie het al opgemerkt, maar misschien ook helemaal niet. Ik ben namelijk, net voordat de sneeuw van heel Nederland een magische wereld maakte, begonnen met het aanpassen van mijn tuin. Samen met Bas heb ik hard gewerkt in de tuin.

Plannen komend seizoen

Zoals jullie weten heb ik vorig jaar de hele tuin omgegooid. We hebben alle tegels eruit gehaald en er is een hele berg met groen voor terug gekomen. Tussen alle vakken, die ik heb gemaakt van de oude bestrating uit de tuin, ligt grind. Grind geeft voor mij een fijne sfeer aan de tuin. Ook de vakken en alle paadjes zorgden voor mijn gevoel voor een actieve tuin, omdat ik op heel veel plekken kon lopen.

Ondanks dit leuke idee merkte ik gedurende het jaar toch dat ik te weinig grond had waar eetbare planten of groenten verbouwd konden worden en dat vond ik toch wel heel erg jammer. Daarom heb ik ervoor gekozen om de paadjes te verwijderen en meer moestuinruimte toe te voegen. Het achterste gedeelte van de vakken, zoals je hieronder op de foto’s kunt zien, is nu helemaal met elkaar verbonden.
Wat hebben we allemaal gedaan?

Stappenplan

1. Het grind hebben we weggehaald. Dit ligt apart en dat gebruiken we later weer voor het pad naar de voortuin.

2. Alle opstaande tegels waar de vakken uit bestonden, hebben we apart gelegd. Deze tegels gebruik ik later weer als stapstenen in de moestuin.
3. Het worteldoek hebben we weggesneden zodat de grond weer tevoorschijn kwam.
4. De randjes hebben we aan elkaar gekoppeld met tegels, zodat het een moestuin wordt dat bestaat uit 1 vak.

5. Een deel van de bovenste laag van het witte straatzand dat er al lag, hebben we in oude potgrondzakken apart gelegd. Potgrondzakken bewaar ik namelijk altijd als ze leeg zijn en wie wat bewaart, die heeft wat. Dit straatzand gebruiken we later weer ergens anders in de voortuin.

6. Toen begon het omscheppen van de stukken grond waar de paden hebben gezeten. Onder het witte straatzand zit supervoedzame Boskoopse grond, dus dit hebben we gemengd met het straatzand. Het zand zorgt er dan meteen voor dat de vaste Boskoopse grond, waar veel veen in zit, net wat luchtiger wordt en dat het water wat minder blijft staan en makkelijker wegloopt.

7. Doordat we wat zand hadden afgevoerd, heb ik deze stukken wat aangevuld met tuinaarde en moestuingrond van Pokon. Deze zakken had ik nog liggen en heb ik dan mooi kunnen gebruiken om het wat op te hogen en te vermengen met de bestaande grond. Dit stuk heb ik op dezelfde hoogte gebracht als de bestaande vakken.
8. De stukken waar al vakken waren en dus al goede grond bevatte, heb ik met rust gelaten. Hier stonden op sommige plekken ook nog wat groenten.

9. Toen hebben we het hele moestuingedeelte van een laagje van 2cm compost voorzien. Dit zorgt ervoor dat het bodemleven aan het werk wordt gezet.
10. Als laatste stap hebben we de bodem afgedekt met bladeren. Ook dit is een soort compostlaag en het beschermt de bodem tegen vorst.

11. Later als de bladeren weg zijn, voorzie ik de bodem van een laag met houtsnippers tussen de stapstenen. Zo droogt de grond niet uit en kunnen de beestjes in de bodem het lekker verbeteren.
Wat gaat er nog gebeuren?

Volgende stap

Natuurlijk zijn we nog niet klaar, want we hebben nog een leuk DIY-project in petto! We willen namelijk een hekje maken van planken en paaltjes die we nog hebben liggen. Dit doen we om de moestuin af te schermen en we kunnen het ook meteen gebruiken als rekwerk waar bloemen en bonen langs kunnen groeien. Ook maken we nog een toog waar je onderdoor kunt lopen en waar ook de bloemen langs kunnen groeien. Het idee ontstond omdat ik onderstaande plaatjes tegenkwam op Pinterest.

Verder komt er nog een gedeelte met enkel kruiden. Ik heb veel kruiden in potten op het terras staan, maar ik merk dat het in de zomer zo warm wordt op die plek dat ik eigenlijk de kruiden liever in de volle grond heb, zodat ze minder water hoeven te krijgen.

Daarnaast ben ik aan het kijken naar een druppelslang die ik in de moestuin aan kan leggen. Deze wil ik het liefste aangesloten hebben op de regentonnen, zodat de moestuin water krijgt met regenwater. Als dit niet kan, dan nemen we het water uit ons slootje naast ons huis.

Ook zouden we nog een overkapping/groene pergola willen maken met een kiwibes erlangs op het terras. Het wordt bij ons in de tuin namelijk zo ontzettend heet in de zomer. Onze tuin staat recht op het zuiden en het is er altijd windstil omdat het in een hoek loopt. Dit is heerlijk, maar voor ons en de planten die hier groeien, is het dan gewoon te heet. Met de zomers van tegenwoordig kunnen we hier maar beter een permanente oplossing voor bedenken die bij de tuin past. Dit is beter dan het ophangen van een doek, want hieronder blijft het alsnog superhot hot hot!

Waarom nu de grond bewerken en niet in maart?

Ik kreeg de vraag of het wel goed is om de bodem juist in de winter te bewerken? Moet ik die niet gewoon met rust laten en dit in het voorjaar pas doen als ik start met het seizoen? De grond met rust laten is het allerbeste natuurlijk, want zo zorg je ervoor dat het bodemleven lekker zijn werk kan doen. Spitten is daardoor helemaal niet nodig. Maar ik wilde onze moestuin uitbreiden en zorgen dat er minder paadjes en meer groen te zien is in de zomer. Ik heb er juist voor gekozen om het nu te doen, omdat de bodem erna dan even lekker met rust gelaten kan worden. In maart kan er dan weer in gezaaid worden en heeft de compost de tijd gehad om de grond te verbeteren (met hulp van de beestjes natuurlijk).

Er zullen ook theorieën zijn dat je het beter niet kunt doen als het zo koud is, maar mij leek dit een logisch moment. Ook heb ik er nu tijd voor en het moet natuurlijk ooit eens gebeuren ???? Het nadeel van deze tijd is dat de grond erg nat is en dus ook erg zwaar. Ik kan je vertellen dat we dat zeker gemerkt hebben aan onze spiertjes.

Mocht iemand wel een goede reden hebben waarom je dit eigenlijk beter niet zou kunnen doen, laat dit dan vooral hieronder even achter in een comment, want daar leert iedereen weer van.

Moestuinplan afmaken

Ik leg nu nog de laatste hand aan het moestuinplan, maar de eerste stappen zijn gezet. Het nieuwe oppervlak is opgemeten, alle wensen zijn opgeschreven, de zaden zijn allemaal uitgezocht en ik weet nu duidelijk wat ik nog heb en wat ik nog moest bestellen. De zaden zijn inmiddels besteld. Ben je benieuwd naar interessante webshops, zodat je de deur niet uit hoeft, lees dan mijn vorige blog even. Nu moet ik alle vakken indelen per soort en daarna kan er al gestart worden met zaaien! Het is zo leuk, ik kan niet wachten tot er buiten weer wat meer groen te zien is. Begint het bij jou ook alweer te kriebelen?

Zaaikalender

Aan de hand van de lijst met alle zaden die ik heb en die ik graag nog aan wilde schaffen, heb ik meteen de zaaikalender opgezet. Alle zaaimomenten verwerk ik dan altijd meteen in mijn agenda, zodat ik er eigenlijk daarna niet meer naar om hoef te kijken en ik automatisch een melding krijg op mijn telefoon! Hoe makkelijk is dat?! ???? Naast de zaaikalender heb ik ook meteen per soort uitgeschreven wat de plantafstand en standplaats is. Deze informatie heb ik namelijk gebruikt om zo het moestuinplan beter in te delen.