Seed snail – Zaai-bun – kaneelbroodje – zaaitest

Ik hou van testen doen in het zaaien, dit keer testte ik de Seed Snail, ruimte besparende nieuwe manier van zaaien.

Floor Korte
0 Minuten om te lezen

Seed snail – Zaai-bun – kaneelbroodje

Ik heb weer een leuke test gedaan en het werkt echt harstikke goed het neemt namelijk veel minder ruimte in dan een zaaitray bijvoorbeeld en je hebt er veel minder grond voor nodig. Het principe is heel erg simpel. Je neemt een strook van een materiaal (zoals hieronder omschreven) legt hier wat potgrond op en rolt de rol op. Hier doe je 2 touwtjes omheen en hierin kun je meteen zaaien. Na een week of 2 komende ze zaden omhoog.

Bij de wollige stof gingen de wortels er wat minder makkelijk uit deze waren erin gegroeid wat ook eigenlijk heel erg logisch is. Als je hiervoor bijvoorbeeld 100% wol zou gebruiken zou je het zelfs met wol en al in de grond uit kunnen planten.

Bij het bubbelfolie wat ik als optie 2 koos voor de eerste zaaironde, ging dat veel beter want de wortels kwamen heel goed los van elkaar. Natuurlijk gebruik je liever geen plastic maar dit materiaal had ik al liggen als rest dus dan is het natuurlijk ook een prima duurzame keuze.

(ik heb dit niet zelf bedacht maar zag het online voorbij komen op een Instgram kanaal van Farida Sober)

  • Wollige stof
  • bubbelfolie
  • karton
  • 100% katoen
  • jute

Ik heb nu de 2de ronde staan met de materialen, jute, 100% katoen en karton en ik ben erg benieuwd hoe deze uit de rol gaan komen. Mijn verwachting is dat het bij het karton en de 100% katoen goed gaat. Ik hoop het tenminste. Karton is natuurlijk ook een materiaal wat iedereen heeft, dus laten we duimen. Later weer een update hierover.

 

16-4-2024 update

Ik heb inmiddels alle seed snails uitgepakt van de 2de ronde om te testen, en dat was een groot succes bij een aantal.

Hiervoor gebruikte ik de materialen, karton, jute en 100% katoen.

Bij het karton kwamen de wortels goed los, ze waren er niet doorheen gegroeid dus dit is zeker een aanrader. Het karton blijft ook goed nat dus de rol droogt ook niet snel uit.

De jute variant was wat minder goed gelukt, hier waren namelijk de wortels doorheen gegroeid wat natuurlijk ook niet gek is achteraf. Maar het leek me wel leuk om dit alsnog te testen, deze zou ik enkel aanraden als je het jute eventueel ook meteen mee plant in de volle grond.

En als laatste de 100% katoen variant ging eigenlijk ook wel erg goed, al merk je wel als het gaat vergelijken dat bij de kartonnen variant de wortels het grootste en stevigste waren gebleven.